Zorlu Üretim Mutlu Son: Denizli Kestanesi
Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte Buldan'ın Alandız, Kaşıkçı ve Kurudere mahallerinde zorlu kestane hasadına başlandı.
Buldan İlçesinin 800 metre ve daha yukarı yüksek rakımlı yerleriyle dağların kuzey yamaçlarında en iyi yetişme ortamını bulan kestane Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yeniçam, Hasanbeyler ve Yayla Mahallelerinde doğal ortamda ve kültüre alınmış bir biçimde yetiştirilmekte.
Bölge itibari ile dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği için kestane hastalıklarının görülmediğinin öneminden bahseden İl Müdürü Yılmaz ERKAYA, yayla köylerinde bulunan kestane ağaçlarının yetişmiş olduğu alanların genelde orman içi olduğunu, deniz seviyesinden yüksekliğinin 780-1175 metre arasında olduğunu, yörenin ekolojik bakımdan kaliteli Organik Kestane yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı ve dal kanserinin bulunmamasının, Buldan kestane yetiştiriciliğinin Ülke bakımında önemini gösterdiğini, Kestane yetiştiriciliğinde, kaliteli kestanenin, orman içi arazilerden elde edilmekte olduğunu, çünkü ormanın, kestanenin istediği rutubetli ortamı oluşturup kalitenin yükselmesini sağladığını, toplamda 850 dekar alanda 340 ton kestane üretiminin yapıldığını ve üretilen kestanelerin organik ürün sertifikasına sahip olduğunu belirtti.
Üretimi Çok Zor
Kestane üretiminin zor bir iş olduğunu belirten Alandız Mahallesi muhtarı Ali Salgın, sabahın ilk ışıkları ile 40-50 metre yükseklikteki ağaçlardan çırpılıp yere düşürülen kestanelerin üreticilerce toplanarak selelere doldurulup çuvallara yerleştirildiğini, daha sonra da kestanelerin önceden hazırlanmış olan "Kuzuluk" denilen kuyulara gömüldüğünü ve üstünün eğrelti otlarıyla kapatıldığını, bir ay boyunca kuyularda beklemiş olan kestanelerin kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuştuğunu, sonrasında da makineyle dış kabuğu çıkarılıp büyüklük ve kalitesine göre sınıflandırılarak satışa hazır hale getirilerek iç ve dış piyasaya pazarlandığını belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.