Yöresel Lezet 'Çeçil' Peyniri
Anadolu'nun zengin peynir çeşitliliği içerisinde yer alan Kars, Erzurum, Ardahan, Iğdır yöresine özgü çeçil peyniri tüm türkiyede vede bu lezzeti bilenlerin olduğu yerlerde aranan bir tür.
Türkiye’de hayvancılık ve hayvansal gıda üretiminde önemli yere sahip Kars'ta, yöreye özgü lezzetler arasında önemli bir yer tutan çeçil peyniri, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor.
Baharın gelip meraların yeşermesinin ardından otlamaya salınan ineklerden elde edilen sütün önemli bir bölümünün peynir üretiminde değerlendirildiği Kars yöresinde, haziran ayı sonuyla birlikte ‘’çeçil peyniri ‘’ yapımına başlanılıyor.
Yağından arındırılmış inek sütünün, bir gün dinlendirilmesinin ardından mayalanarak kazanlarda kaynatılması ve kıvama geldikten sonra tel tel olana kadar zorlu yoğurma işlemiyle yapılan çeçil peyniri, yaz ve kış hem taze hem de koyun ya da keçi derisinden hazırlanmış tuluklar içine basılarak küflendirilmesiyle "göğermiş çeçil" adıyla kahvaltı sofralarını süslüyor.
Çeçil peynirinin yağsız olması bakımından diyet yapanlar içinde bir alternatif haline geliyor.
Çeçil peynirinin yapım aşamaları
Kars, Erzurum, Ardahan, Iğdır yöresine özgü çeçil peyniri yapımı hem zor hemde uğraştırıcı.
Yağsız bir peynir olan çeçil peyniri yapımı için öncelikle sütü yağından arındırmak gerekiyor, sonrasında kazanda 24 saat beklettikten sonra bu süre zarfında ekşiyen süte aynı miktarda süt ilavesi yaparak ve maya katarak, ateşte kazanlarda kaynatılır. Kaynama işleminin ardından suyu alınan sütü başka bir kaba alarak kıvama gelinceye kadar yoğurma işlemine tabi tutulur ve metrelerce uzunlukta oluşan peynir kurumaya bırakılır..
Çeçil peynirinin çok eski bir gelenek olması ve üretiminin çok meşakkatli olması "Tezek ve odunla yakılan tandırlarda, büyük emekler vererek üretilmesi çeçil peyniri yaz ve kış sofralarımızın vazgeçilmezi olması açısından en sağlıklı ve en doğal peynirdir. Köyde kadınlar bir araya gelerek peynir üretip Ürettikleri peynirin bir kısmnıı kendi ihtiyacları için kullanırlar,kalanını da satarak aile bütçesine katkı bulunurlar,
Üretici ve aileye katgı sağlayan tüm kadınlarımıza selam olsun…
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.