Yılın İlk Nane Hasadı Başladı

Yılın İlk Nane Hasadı Başladı

Honaz ilçesine bağlı Kaklık mahallesinde nane üretimi çiftçinin umudu oldu.

A+A-

Türkiye’de yoğun olarak Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen, Ege Bölgesinde de Denizli’de 3 dekarlık tarım arazisinde 3 yıldan bu yana 53 yaşındaki 3 çocuk annesi Meryem Göçtü tarafından doğal olarak yetiştirilen nanenin, bu yıl ki ilk hasadına başlandı. Kadınlar tarafından makas yardımıyla tarladan toplanan naneler, bir hafta gölgede kurutulduktan sonra baharat ve nane çayı olarak kullanılacak. Honaz ilçesine bağlı Kaklık mahallesinde nane üretimi çiftçinin umudu oldu.

Hiçbir tarım ilacı ve gübre kullanılmadan tamamen doğal olarak üretilen nane, yılda 5 kez hasat ediliyor. Ballık Boğazı Mevkii’nde arazide nane üretimi yapan Meryem Göçtü, hiç masrafı olmayan nanenin üreticisine para kazandırdığını söyledi. Nanenin suyu çok sevdiğini, çapası ve sulamasının tam yapılması halinde yılda 5-6 kez hasat yapıldığını belirten Göçtü, “Bir dönümle başladığımın nane üretimini üç dönüme çıkarttım. Hasat ettiğimiz nanenin sadece yaprağını alıyoruz.

Geriye kalan dalını tekrar toprağa gömerek çelikleme yöntemi ile nane tarlamızı genişletiyoruz. Çapanın dışında hiçbir tarım ilacı ve gübrenin kullanılmadığı nane üretiminden para kazanmaya başladık. Bir dekarlık nane bahçesinden yaklaşık 400-500 kilogram nane hasadı yapılabilir. Bu nanelerden de yaklaşık 40-50 kilogram kuru nane elde edilebilir. Taze nanenin bağını ise 1,5 liradan veriyoruz” dedi. Sula sula biç Suyu çok seven nanenin kök kısmının 3-5 santimetre yukarısından makas, testere veya orak yardımı ile kesildiğini, dalından yaprakları ayrılan nanenin gölgede kurutularak satıldığını anlatan Göçtü, “Biz kalabalık aileyiz. Nanenin içinde yabancı otlar büyümeye başlayınca hemen çapa yaparak nanelerin toprakta nefes almasını ve daha da büyümesini sağlıyoruz. Her çapadan ve hasattan sonra mutlaka sulama yapıyoruz.

Hava sıcaklığına ve nanenin durumuna göre sulama işlemine devam ediyoruz. Zaten arsız bir bitki olan nane kısa sürede tarlanın tamamına yayılıyor. İkinci kez fidan, tohum parası ödememize de gerek kalmıyor. Son zamanlarda mutfaklarımızda taze ve kurutulmuş nane sık kullanılmaya başlayınca pazarımızda arttı. Ürünlerimizi bu yıl Denizli’nin bitki çayı markası ve tesisi olan Teahome Bitki Çayları için üretiyoruz. Teahome Bitki Çaylarına ait tesiste el değmeden hijyenik olarak işlenerek sallama çay haline gelecek olan nanelerimiz tüketicilerin beğesinine sunulacak ” dedi Nanenin faydaları Yaş olarak salatalarda, kurusunun ise birçok yemekte ve yoğurt üzerine dökülerek tüketilen nanenin birçok faydasının bulunduğunu belirten Aydemir, şunları söyledi, “Nane iştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir. Hamileler nane tüketirken mutlaka doktorlarına danışmalılar” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.