Yerli ve Milli Projede Türkiye'de Bir İlk

Yerli ve Milli Projede Türkiye'de Bir İlk

Yerli ve Milli Projede Türkiye'de Bir İlk

A+A-

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak, teknolojik alt yapısı Denizli’de üretilen tamamen yerli ve milli Trafik Yönetim Sitemini hayata geçirdi. Denizli’de merkezde bulunan tüm kavşakların tek bir merkezden yönetildiği Trafik Yönetim Sistemi, Denizli trafiğini sürdürülebilir bir seviyeye çıkararak daha sağlıklı bir trafik ortamı sunuyor. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Türkiye’de bir ilke imza atarak Trafik Yönetim Sistemini hayata geçirdik. Tamamen yerli ve milli olan projemiz ile şehir trafiğini tek bir merkezden yönetebiliyoruz” dedi.

 

Türkiye’de ilkleri başarmaya devam eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehirler Projesi kapsamında hayta geçirdiği Trafik Yönetim Merkezi’ni hizmete aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığında yapılan tanıtım toplantısına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ve Ulaşım Dairesi Başkanı Niyazi Türlü katıldı. Teknik alt yapısı Denizli’de tamamen yerli olarak üretilen ve Teknokent ile Denizli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen çalışmalarla hayata geçirilen Trafik Yönetim Merkezi, Denizli trafiğinin tek merkezden yönetilmesini sağlıyor. Sistemle ilgili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Burası Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Yönetim Merkezi, buradan Denizli’deki 95 kavşağı görebilir ve avucumuzun içi gibi bilebilir durumdayız. Bu sistemin altında çok büyük emek var, çok büyük gayret var.  Bu sistemi kurmamızın sebebi de Denizli trafiğinde yaşanan olumsuzluklar. Ülke genelinde yaşanan olumsuzluklar Denizli’de de vardı. Trafik ile ilgili elimizde analiz yapabileceğimiz veriler yoktu. Trafik ışıklarının sinyal sürelerini ayarlama şansımız yoktu. Bir kavşakla ilgili olumsuzluk yaşandığında bize ihbar gelene kadar o sıkıntı giderilemiyordu. Zaman anlamında ciddi sorunlar yaşanıyordu. İki koridorda yeşil dalga sistemi vardı. Bu da pek uygulanabilir bir noktada değildi. Bu aksaklıkları gidermek ve trafiği rahatlatmak adına artık bizim teknolojiyi kullanmamız gerekiyordu” dedi.  

 

“Sistem, 95 kavşakta aktif olarak çalışıyor”

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Trafik sistemi ile ilgili güzel bir çalışma başlattık. Bu çalışmaların temelinde Denizli var. Bu milli bir projedir. Denizli’de üretilmiş, Teknoket ve Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Denizli için üretilmiş bir projedir. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan bir proje. Radyo sinyalleri vasıtası ile çalışıyor. Biz bugün 95 kavşakta trafik ne durumda nasıl akıyor bunu görebilir durumdayız. Kullandığımız bu uygulama radyo sinyallerini de şehirlerarasında kullandığımız HGS ve bizim otoparklar için kullandığımız kartlar üzerinden aldığı radyo dalgaları ile çalışıyor. Bu da Denizli’de araçların yüzde 35’ini kapsıyor. Bu araçlardan aldığımız sinyallerle hangi gün, hangi saat ve hangi yönde yoğunluğun olduğunu tespit ediyoruz.  Bununla da vatandaşlarımızın ışıkta bekleme sürelerini azaltarak trafiğin daha akışkan bir hale gelmesini sağlıyoruz. Bugün de bulunduğumuz merkezden bu verileri değerlendirebiliyoruz. Burada kavşaklarda bulunan kameralardan aldığımız kayıtları 30 gün boyunca saklıyoruz ve diğer kurumların da bunlardan faydalanmasını sağlıyoruz” dedi.

 

“21 aks ve 53 kavşakta yeşil dalga var”

 

Trafik Yönetim Merkezi’nin kurulması ile birlikte yeşil dalga sisteminin de sorunsuz olarak çalıştığını belirten Başkan Osman Zolan, “Daha önce iki aksta yeşil dalga sistemi varken bugün 21 aksta ve 53 kavşakta yeşil dalga sistemini uygulayabilir durumdayız. Bu şu demek bir kavşaktan geçtikten sonra artık belirli bir hızla ilerlerseniz ışıkta beklemeden yolunuza devam edebilirsiniz. Biz bu sistemi buradan hem kendimiz yönetebiliyoruz, hem de uygulama zamanlamayı kendisi ayarlayarak trafik akışını sağlıyor. Daha önceki sistemde Denizli trafiği ile ilgili hiçbir veri yoktu. Artık elimizde bu sistem sayesinde veriler var. Beni mutlu eden Denizli yazılımı olması, yerli ve milli olması, bu sistemi dışarıdan almak yerine kendimizin yapmış olması” dedi.

 

“Sistem, yoğunluğu ciddi oranda azalttı”

 

Denizli büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Şuan devam eden kavşak çalışmalarımız var. Bu da trafik yoğunluğunu artırıyor. Üçgenden günde 110 bin araç geçiyordu. İzmir Karayolu kapalı denilecek bir noktada, o aks üzerinde yaptığımız çalışmalardan dolayı. Bu 110 bin aracın 10-15 bini yine bu aksı kullanıyor ama diğer 90 bin araç şehrin içine girdi. Bu da şehir trafiği içerisinde baskı oluşturuyor.  Biz bu sistemle bu baskıyı en aza indirdik. Bu sistem olmamış olsaydı bütün sistem kilitlenirdi. Bu sistemle zamanı çok iyi kullanarak bu akışı hızlı bir hale getirdik” dedi.

 

Toplu taşımada yeni dönem başlıyor

 

Toplu taşıma ile ilgili çalışmaları da aktaran Başkan Zolan, “Toplu taşıma ile ilgili de çok güzel bir çalışmamız var. Bunu şuanda 20 numaralı hattımızda kullanıyoruz. Otobüs geldiğinde kırmızı da olsa en geç 10 saniye içerisinde yeşil yanıyor. Yani toplu taşıma öncelikli bir sistem. Otobüslerde aynı anda 50-60 kişi olabiliyor. Şuanda yüzde 20-25 arasında sürede kazancımız oldu. Bu da vatandaşlarımızı toplu taşımaya yönlendirmesi anlamında önemli bir gelişmedir. Bunun yanında ‘S’ plaka ve ‘M’ plaka araçları da takip edebilir durumdayız. İşin özünde Denizli’de üretilen yerli ve milli proje ile Denizli trafiğini bu merkezdeki ekranlara taşıdık” dedi.     

 

“Bu sistemi akıllı telefonlara uyarlayacağız”

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Kavşaklar noktasında ve trafik yönetim sistemi noktasında planlamalar yaptık. Tabi esas hedefimiz kısa zamanda artık akıllı telefonlarımızda yol durumunu canlı ve anlık olarak görülmesini sağlamak ve ona göre yönlendirme yapmak. Cep telefonlarından Denizli’de anlık görüntü görür olacağız. Trafikte tercihlerimizi yapacağız. Şoförlerimizin otoparkların doluluğunu cep telefonlarından görebilmesini sağlayacağız. Sonuç itibari ile biz düğmeye bastık artık Denizli’de ulaşımla ilgili son teknolojiyi ortaya koyduk ve şu anda uygulanabilir hale getirdik. Bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Daha çok hedeflerimiz var. Artık tekerlek döndü. Denizli akıllı şehir ve bunun ödülünü de aldı. Bundan sonra da bu iş katlanarak devam edecek. Biz bu işin temelini attık. Artık bundan sonrası hayallere kalmış noktada. Elimizin altında her türlü veri var ve bugün için trafik elimizin altında. Nerede ne var görür durumdayız. Denizlimize hayırlı olsun” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.