“Yerel ve Ata Tohumlarımıza Bir Can Suyu”

“Yerel ve Ata Tohumlarımıza Bir Can Suyu”

İzmir’in Seferihisar ilçesi, 11. Yerel Tohum Takas Şenliği ile yerel tohumun yaşaması için binlerce doğa ve toprak sevdalısına ev sahipliği yaptı.

A+A-

Şenlikte Honaz Belediyesi’de stant açarak Ata Tohumlarını tanıtma imkânı buldu.

Seferihisar 11. Yerel Tohum Takas Şenliği ile yerel tohumun yaşaması için binlerce doğa ve toprak sevdalısına ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilere şenlikte 300 bin fide dağıtıldı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Türkiye gibi verimli toprakları olan bir ülkenin tarımda öncülük yapması gerektiğini belirterek “ Atalık tohumumuz, tarımımız, verimli topraklarımızın işlenmesi için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Seferihisar 11. Yerel Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’de stant açarak bölgeye has özellikleri olan yüzlerce Ata Tohumu’nu ve fidelerini sergiledi. Yerel Tohum Merkezi yetkilisi Ziraat Mühendisi Tuğba Çınar şenlik süresince Honaz ve çevresine has özellikleri barındıran birçok tohum çeşidini ziyaretçiler ile buluşturduklarını söyledi. Tuğba Çınar; “ Seferihisar Belediyesi’nce bu yıl 11.’si düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde Honazımız ve bölgesinde yıllardır yetiştirilen Ata Tohumları tanıtma ve takas imkânı bulduk. İlçemizin farklı mahallelerinde yaşayan annelerimiz, teyzelerimiz sandıklarda, tülbentlerde sakladıkları tohumları bizlere ulaştırdılar. Bunları iki yıllık süreç içerisinde özenle sakladık ve seralarımızda fideye dönüştürdük. Fidelerden elde ettiğimiz Honaz’a özgü Balkan Domatesi, Karakılınç Biberi, Karaçay Fasulyesi gibi yerel lezzetlerimizin yanında farklı türdeki salatalık, kabak, kavun, karpuz tohumlarını ve fidelerini de yine bu gibi etkinliklerde, festivallerde tekrar vatandaşlarımıza ulaştırdık. Amacımız genetiği oynanmamış ürünleri tekrar tarıma, üretime kazandırmaktır.” şeklinde konuştu.

“Tohum takas şenlikleri yerel ve Ata tohumlarımıza bir can suyu.”

Şubat 2020 tarihinde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’ni kurduklarını ifade eden Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “Tohum AR-GE ve Yerel Tohum merkezimizi kurduk. İlçemiz genelinde üreticilerimizin desteği ile şu an 840 yerel tohumumuz tohum merkezimizde yerini alıp belediyemize ait olan uygulama bahçelerinde çoğaltımına başlanmış ve vatandaşımızla paylaşılma yoluna gidilmiştir. Hedefimiz ülkemizde kaybolmaya yüz tutmuş yerel meyve ve sebze ile endemik tohumların gelecek nesillere aktarılması için çalışmak. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıklarımızı korumak ve küçük üreticileri desteklemek. Yerel Tonum Merkezimiz “Dünden Bugüne, Bugünden Geleceğe” sloganı ile çalışıyor. Belediyemiz sadece yerel yönetim hizmetleri ile yetinmeyip tarım alanında da pek çok çalışma yapmakta. Ülkemizin 5. Tohum merkezini kuran, bölgemizde pek çok çalışmayı sürdüren ekibime tohuma sahip çıktıkları ve tarıma destekleri için Honaz halkına şükranlarımı sunuyorum. Tohum takas şenlikleri çok önemli yerel ve atalık tohumlarımıza bir can suyu.  Bu anlamda yerel lezzetlerin ülkemizin farklı noktalarına ulaştırılması için önemli rol üstleniyor. Şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Seferihisar Belediye Başkanımız olmak üzere, tüm yetkililere ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.