YAZAR HASRET AL ,ŞEHRİYAR’I ANLATTI
Iğdır Düşünce Otağı, yazar Hasret Al’ın sunduğu, “ Edebiyatın kalbinde Şehriyar” başlıklı konuyla şiir dostlarını ağırladı.
Hasret Al konuşmasında “Muhammed Hüseyin Şehriyar, hem Azerbaycan hem Fars edebiyatında varlığını gösteren Türk şairidir. Eserlerini ilk önce Farsça yazan şair, annesinin isteği üzerine ana diliyle meşhur Haydar Baba’ya Selam adlı Türkçe manzumesini yazmıştır. Şiir içindeki dağ gibi ün yapmış İran’da şiiri hissederek okumak ve tahlil etmek için Fars toplumundan Azerbaycan Türkçesi öğrenen gençler olmuştur. Şiirin Türkçemize katkısı oldukça fazla. Şiir yetmişten fazla dile çevrilmiş ve nazireler yazılmıştır” dedi.
Şehriyar’ın şiirlerinin dokusunda doğa, aşk ve özlem olduğunu belirten; Al,” Bir dağ olan Haydar Baba’ya seslenişinde köyünün güzelliklerine, çocukluk anılarına, bitkilere, hayvanlara, bayramlara yer vermesinde görebiliyoruz. Şair dünyaya şair olarak doğmaz, şair hikâyesiyle oluşur ve iz bırakan eserleriyle de ölmez, dünyadan göçse bile aramızda şiirleriyle yaşar. Muhammed Hüseyin’i Şehriyar yapan kavuşamadığı Süreyya’ya duyduğu çaresiz aşktı. Kendisine Süreyya’yla evlenseydin ne olurdu diye sorduklarında “Adımın yanında doktor unvanı yer alır Doktor Muhammed Hüseyin olurdum fakat Şehriyar olamazdım” der. Kalemin memleketi hüzün, hikâyelerin yoruculuğunun belirsizlik olduğunu düşündüğümüzde şiirlerindeki hüzünlü yapıyı anlayabiliriz.
“Şehriyar şiirlerini ilaç gibi düşünürüm. Okurda okumaların bir dozu olmalı. Azı ruhu besler, tedavi eder fakat çok fazlası insan kalbine ağır gelir” diye özellikle bunun altını çizen Hasret Hanım konuşmasının devamında “ Gençlerimizi değerlerine, anılarına, doğaya duyduğu hürmet, aşkına duyduğu saygı yönüyle Şehriyar ismiyle, şiirleriyle tanıştırmalıyız” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda “İnsana en çok kendini bilmek yakışır. Başkalarını bilen bilgili, kendini bilen aydınlanmış ve kendini yenen ise kuvvetlidir diyen şair Şehriyar, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy şiirlerini okurlarına tavsiye etmiş. İstanbul’a ve topraklarımıza duyduğu özlem ve sevgiyle gelip göremediği Türkiye’ye hayalinde yer vermiş, şiirler kaleme almıştır” dedi
Gelmişim nazlı hilâl ülkesine,
Fikret’in ince hayâl ülkesine.
Âkif ’in maryşı yaşardıp gözümü,
Baxıram Yahya Kemal ülkesine
Toplantının bitiminde yönlendirici Mahmut Aşkar, Şehriyar’ın Türk kültürüne katkısından ve şiirlerindeki ögelerden bahsetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.