Yaz Aylarında Ortaya Çıkıyor

Yaz Aylarında Ortaya Çıkıyor

PAÜ Hastanesi Çocuk Nefroloji BD. Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Dr. İlknur Girişgen, yazın artan zehirli ishal ve ona bağlı gelişen ölümcül hastalık olan;  Hemolitik Üremik Sendromu hastalığı hakkında uyardı.

A+A-

Dr. İlknur Girişgen son zamanlarda artan hastalık ile alakalı yaptığı açıklamada; son 15 gün içerisinde; Isparta ilinden 2 Afyon ilinden 1 ve Denizli merkezinden 1 çocuğun hasta zehirli ishale bağlı hemolitik üremik sendrom sebebiyle yoğun bakımda yatırılıp tedavi edildiğini, Hemolitik üremik sendrom çok sık toksin üreten E.Coli ismi verilen mikrop tarafından meydana getirildiğini, E.Coli’nin kanlı ishalden başka bazı bireylerde akut böbrek yetmezliğine ve kan hücrelerindeki yıkıma sebebiyet verdiğini,  ölümcül olabilen bir hastalık olan hemolitik üremik sendromun erken ve uygun bir tedaviyle iyileşebileceğini ama çocukların bir bölümünde ölüm,  kalıcı böbrek hasarı ve hipertansiyon gibi istenmeyen durumlarda olabildiğini ifade etti.


 

Dr. Girişgen, geçtiğimiz hafta Elif Akşit adındaki 14 aylık kız çocuğunun kanlı ishal kusma şikayetleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulma sebebi ile hastanenin Çocuk Nefroloji bölümünde çocuk yoğun bakım servisine kabul edildiğini, takibinde hastanın idrar çıkışının durduğunu, böbrek yetmezliğinin geliştiğini, kan hücrelerinde yıkımın olduğunu, Hemolitik üremik sendrom tanısı konulmuş olan hastaya böbrek yetmezliği, idrar çıkışının olmaması ve vücudunda şişlik gelişmesinden dolayı çocuklarda zor koşullarda yapılabilen hemodiyafiltrasyon işleminin başarılı bir şekilde uygulandığını, Çocuk nefroloji ekibinden Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Dr. İlknur Girişgen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları asistan doktorları, çocuk diyaliz hemşiresi ve tüm çocuk yoğun bakım hemşirelerinin özverili çalışmalarıyla 72 saatlik diyalizin ardından idrar çıkışının başladığını ve bulguları düzelen hastanın sağlığına kavuştuğunu ama durumun tam tersine de olabileceğini dile getirdi.

 

Basit tedbirler bu ölümcül hastalığı önleyebilir. Önlem kolay, tedavi zor!

 

E.coli enfeksiyonu genelde mikrop ile bulaşmış ve uygun işlem görmeyen bir besinin tüketilmesi ya da o besine el ile temas edilmesiyle bulaştığını söyleyen Girişgen, enfeksiyonun kaynağı olabilecek besinlerin iyi pişmemiş et, pastorize olmamış sütler, taze sebze ve meyveler (özellikle toprak üstünde yetişen domates, salatalık, lahana, ıspanak ve marul vb sebzeler) olduğunu, alınabilecek önlemlerin; etlerin iyi bir şekilde pişirilmesi, uygun sıcaklık ve sürede pişirilmesi ile sebze ve etlerde hastalığa yol açan bakteri ve virüslerin yok edilebileceğini vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.