
Yasin Öztürk'ten Skandal İddialar
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Pamukkale Halk Eğitim Merkezi’nin eski Müdürü Abidin Mutlubaş döneminde, açılmayan kurslardan sertifikalar dağıtıldığını, usulsüzlükleri gündeme getiren personelin sürgün edildiğini, devletin zarara uğratıldığı
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Pamukkale Halk Eğitim Merkezi hakkında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye 6 maddelik soru önergesi verdi.
Öztürk önergesinde açılmayan kurslardan sahte sertifikalar verildiği iddiasını gündeme getirdi. Önerge gerekçesinde; Pamukkale Halk Eğitim Merkezi eski müdürü Abidin Mutlubaş dönemini işaret ederek; “Eğitim değil ticaret yapılmış” tanımını kullandı.
“USUNSÜZLÜKLER ARKA KAPIDAN GİRİP ÇIKMIŞ”
Soru önergesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Öztürk; “Eğitim, bir ülkenin geleceğe açılan kapısıdır. Pamukkale Halk Eğitim Merkezi’nde bu kapının yıllardır açılmamış, aksine usulsüzlüklerle arka kapıdan girip çıkılmış” ifadelerini kullandı. Öztürk, özellikle önceki dönem Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abidin Mutlubaş döneminde ciddi iddiaların gündeme geldiğini ifade etti. Açıklamasında iddiaları maddeler halinde sıralayan Öztürk şu ifadeleri kullandı:
“Olmayan kurslardan verilen sertifikalar. Gerçek eğitim almadan belge sahibi olan hayalet kurs mezunları… Usulsüzlükleri dile getiren personelin sürgünü. Liyakat değil, suskunluğun ödüllendirildiği bir düzen... Devletin maddi ve manevi zarara uğratılması… Eğitim, kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp bir rant aracına dönüştürülmüş”
RESMİ RAPORLARDAKİ BULGULAR
Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan raporlarda da bu bulgulara yer verildiğini savunan Öztürk; olayın yönetmelik değişiklikleri ile kapatılmaya çalışıldığını belirtti. Skandal sonrası çözüm olarak usta öğreticilerin kurs açmasının yasaklandığını kaydeden Öztürk; “Bu, yangını çıkaran kibriti suçlamaktan farksız. Halk Eğitim Merkezleri umut değil, ticarethane olmuş. Sertifikası olan ama eğitimi olmayan bir kitleyle karşı karşıyayız. Kâğıt var, kalite yok. Diploma var, donanım yok. Öğrenci var, ama eğitim yok. Bakanlık var, ama hesap soran yok” ifadelerini kullandı.
İŞTA BAKANA YÖNELTTİĞİ SORULAR
İYİ Partili Öztürk önergesinde Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti:
*Denizli Pamukkale Halk Eğitim Merkezi’nde yaşanan bu iddialar sonrası herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
* Konu hakkında kaç kişiyle ilgili idari ya da cezai işlem yapılmıştır?
* Olmayan kurslardan verilen sertifikalar tespit edilmiş midir? Edildiyse, kaç kişi bu yolla belge almıştır?
* Sahte kurslardan alınan bu belgeler iptal edilmiş midir? Edildiyse, kaç kişinin sertifikası geçersiz sayılmıştır?
* Olay sonrası yapılan yönetmelik değişikliğiyle ne amaçlanmıştır? Usta öğreticilerin kurs açmasının yasaklanması yeterli midir?
* Bu süreçte kamunun uğradığı zarar belirlenmiş midir? Zararın boyutu nedir?
LİYAKAT ÖNERGESİ DE VERDİ
Öztürk’ün Bakan Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği ikinci bir soru önergesinde ise eğitimde liyakat yerine akrabalık ilişkilerinin esas alındığı iddialarına yer verdi.
5 sorunun yer aldığı bu önergede ise okula gitmeden ek ders ücreti alan öğretmenlere, göreve yeni başlamasına rağmen başarı belgesi alan okul müdürü, usulsüz görevlendirmelere ve kaynak israflarına değinildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.