Uzlaştırmacı Eğitimi Nedir?
PAÜSEM 'Uzlaştırıcı Eğitim' Verecek
Pamukkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (PAÜSEM), Türkiye genelinde “Uzlaştırmacı Eğitimi” verme yetkisi alan ilk 20 üniversite kurs merkezinden biri oldu.
PAÜSEM, Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öğretim üyelerinden oluşan eğitim kadrosu ile ‘Uzlaştırmacı Eğitimi’ vermek için Türkiye çapında 84 üniversite arasında 19. sırada yer alarak eğitim vermeye hak kazandı. Ege Bölgesi’nde Uzlaştırmacı Eğitimi veren ilk üç üniversiteden biri olan Pamukkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (PAÜSEM), 30 kişilik kontenjanı ve 48 saatlik (36 saat teorik + 12 saat uygulama) ders programı ile ilk dönem kayıtlarını almaya başladı.
Konu hakkında bilgi veren PAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Organ, ‘CMK.’nın 253 ila 255 inci maddelerinde uzlaştırmaya yer verilmiştir. 24.11.2016 tarih ve 6763 sayılı Kanunla 253 üncü maddenin ilk şeklinde “uzlaşma” olan madde başlığı “uzlaştırma” olarak değiştirilmiş ve müessesenin kapsamı genişletilerek, uzlaştırma usulü yeniden düzenlenmiştir. Uzlaştırma, özel hukuk uyuşmazlıkları yönünden öngörülen “Arabuluculuk Kurumunun” (6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu) ceza yargılamasındaki karşılığını oluşturan, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Uzlaştırma, kural olarak soruşturma safhasında gerçekleştirilmelidir. Bilindiği üzere, Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği 05.08.2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin 51 inci maddesinde, uzlaştırmacı eğitimi verebilecek kurum ve kuruluşlar sayılmaktadır. Bu kuruluşlar arasında hukuk fakülteleri de yer almaktadır. Bu çerçevede Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak bu eğitimi vermek amacıyla Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvurulmuş, yapılan başvuru neticesinde “Uzlaştırmacı Eğitimi” alanında Pamukkale Üniversitesi Türkiye genelinde yetkilendirilmiştir’ dedi.
Uzlaştırmacı Eğitimi Nedir?
Uzlaştırmacı Eğitimi; suça maruz kalarak mağdur konumda bulunan kişi ve şüpheli konumda bulunan sanık ile beraber çalışarak, içinde bulunulan mevcut sorunlu durum alanında çalışma ve adalet sistemi çerçevesinde çözüm oluşturma yoluyla yeterlilik kazandırma eğitimidir.
Uzlaştırmacı Eğitimine Kimler Katılabilir?
Uzlaştırmacı eğitimine avukatlar ve hukuk öğrenimi görmüş kişiler başvurabilecektir. Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendine göre hukuk öğrenimi görmüş kişiler; üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun veya hukuk ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat veya maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış olanlar olarak değerlendirilmektedir.
Bu maddeye istinaden uzlaştırmacı eğitimine hukuk öğrenimi görmüş kişiler yönünden hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra üniversitelerin; siyasal bilgiler fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, işletme fakültesi, iktisat fakültesi, (örgün veya açık öğretim farkı gözetmeksizin) mezun olup; Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Ceza Hukuku (Özel Hükümler), Ceza Muhakemesi Hukuku, Hukuk Başlangıcı/Hukuka Giriş/Hukukun Temel Kavramları/Temel Hukuk, Ticaret Hukuku, İş Hukuku/İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Borçlar Hukuku derslerinden en az ikisini almış olanlar başvurabilmekte.
Adayların derslere devam durumunu gösteren çizelge düzenlenecek ve kabul edilebilir haklı bir mazereti bulunmaksızın derslerin 1/12’sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilecektir. Eğitimlerini başarı ile tamamlayan kişilere en geç 15 gün içinde uzlaştırmacı eğitimini tamamladıklarına dair katılım belgesi verilecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.