Üreticisinin Yüzünü Güldürdü

Üreticisinin Yüzünü Güldürdü

Türkiye’nin en önemli ‘Hicaz’ narı üretim merkezinden bir olan Denizli’de, son hasatlar yapılırken, ürünün fiyat ve rekoltesi üreticisinin yüzünü güldürdü.

A+A-

Tarım kenti olarak adından söz ettiren Denizli’de, verimli ve kaliteli nar ürünün hasadı hummalı çalışmalarla sürüyor. İl genelinde 'Hicaz' cinsi narın en çok üretiminin yapıldığı Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Buldan ve Güney ilçelerinde hasadın sonuna doğru yaklaşıldı. Kalitesi, lezzeti ile insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen organik nar, Türkiye’de olduğu kadar yurt dışından da en çok talep görülen ürünler arasında yer alıyor. Ekim ayında başlanan nar hasadı, kasım ayının ortalarına kadar sürüyor. Binlerce dönüm arazide gerçekleşen nar hasatı, sabahın erken saatlerinde mevsimlik işçilerin yoğun mesaisi altında başlıyor. İşçiler tarafından makas yardımıyla kesilen narlar, kasalara dizilerek traktörler aracılığıyla kamyona yükleniliyor. Kamyona yükleme işlemi tamamlanan narlar, işleme tesisine gönderiliyor. Tesislerde son kez işlenen narlar daha sonra paketlenip, başta yurt içi olmak üzere birçok Avrupa ülkelerine de ihracatı yapılıyor.

Mikroklima özelliğine sahip Merkezefendi ilçesine bağlı Aşağışamlı Mahallesi’ndeki ovada yaklaşık 28 bin dekar alanda üretimi yapılan hicaz narında bu yıl 55-60 bin tona yakın hasat bekleniyor. Geçen yıl tarlada kilosu toptan 4 TL’den satılan hicaz narı, bu yıl 7-8 TL arasında satılıyor. Tat, renk, aroma, kalite ve yüksek kalibresiyle ihracatçı firmaların tercih ettiği hicaz narının yüzde 80-90'lık bölümünün ihracata gittiğini anlatan nar üreticisi Mustafa Işık, bölgeden iç piyasaya meyve suyu fabrikalarına da ürün gönderildiğine, nar suyu ve nar ekşisi de yapılarak hicaz narının değerlendirildiğine dikkat çekti.

“55-60 bin tonlarda hicaz narı rekoltesinin gerçekleşmesini bekliyoruz”

Alıcıların bu yıl geçen yıla oranla daha çok nar alımı yaptığını belirten Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Bulunduğumuz hicaz narı bahçesinde son hasat yapılıyor. Bu suluk narlarımızın hasattı bittikten sonra sezonu tamamlamış olacağız. Bu yıl verimli bir sezon geçirdik. Nar üreticimiz hem verimden hem de fiyatlardan memnun. 7-8 TL ile başlayan nar hasadı, bu yıl dalında satıldı. Bu yılkı verimler kıyasladığımızda geçen yıla oran artış var. Merkeze bağlı bulunduğumuz ovada, 28 bin dekarlık alanda hicaz narı üretimi yapılıyor. 55-60 bin tonlarda hicaz narı rekoltesinin gerçekleşmesini bekliyoruz. Alıcılar bu yıl yoğun bir şekilde nar alımı yaptı. İnşallah önümüzdeki sezonda da aynı kalite ve verimden ödün vermeden yetiştirerek ülkemizdeki söz sahipliğini sürdürürüz” dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.