Ünlü markaların logoları ne anlama geliyor?

Ünlü markaların logoları ne anlama geliyor?

Ünlü markaların logoları ne anlama geliyor?

A+A-


Bir dünya devi olan elektronik şirketinin logosu ile ilgili birçok şehir efsanesi dolaşmaktadır. Bunlardan biri de logodaki ısırılmış elmanın, Enigma şifrelerini çözen ve bilgisayarın babası sayılan dahi matematikçi Alan Turing'e atıfta bulunduğudur. Zira Turing, siyanürlü bir elmayı ısırarak intihar etmiştir. Zaten logonun ilk halinde gökkuşağı renkleri de vardı. Bir diğer iddia ise Ron Wayne tarafından Isaac Newton'un kafasına düşen elmayı imgeleyerek tasarlanmıştır. Daha sonra sembolün kirazla karışmaması için ısırık detayı eklenmiştir.


 

 Porsche amblemindeki siyah at, Almanya'nın Stuttgart şehrinin armasından. Geyik boynuzu ile kırmızı-siyah çizgiler ise Almanya'nın Württemberg köyünün flamasından alıntı.


 

 Vw amblemi Porsche mühendisi Franz Xaver tarafından bulundu. Ekim 1948 yılından bu yana markanın iki harfi Almanya'nın Wolfsburg şehrini şereflendiriyor


 

Üç kanatlı elmas şeklindeki amblemde, Samurai armasından esinlenilmiş. firmayı kuran iki Japon ailenin, tercih ettikleri amblem sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arası uyumu simgeliyor.


 

 Daimler Chrysler ile ortak çalışıp bir araba yapan CARL BENZ" isim bulamayınca bir tek kızı olan MERCEDES'in ismini bu arabaya verir. Mercedes amblemindeki üç ayaklı yıldız mercedes'in kara, su ve havadaki gücünü ifade ediyor.


 

 Sony'nin ismi Latince ses (sonus) ve İngilizce 'evlat' (sonny) anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşuyor.


 

 Adam Opel'in kurmuş olduğu firma öncelerde sadece dikiş makinesi üretiyordu.1899 yılından itibaren araba üretimine başlayan Opel'in ambleminde tekerlek içinde şimşeğe yer veriliyor. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı temsil ediyor.

 

 Vodafone İngiliz asılı cep telefonu ve mobil iletişim şirketi ismini İngilizce ses (voice), veri (data) ve telefon (telephone) kelimelerinden aldı.


 Jeff Bezos sanal alışveriş şirketinin isminin alfabetik sırada önde çıkması için A harfiyle başlamasını tercih etti. Sözlükte isim ararken dünyanın en büyük nehri kabul edilen Amazon'da karar kılan Bezos bu şekilde şirketinin de bir gün o kadar büyük olmasını istiyordu.


 

 İsmini kurucusu HENRY FORD'dan alıyor. Mavi plaka üzerine süslü harflerle yazılı Ford, nostajik bir geçmişi anımsatıyor. 1903 yılından bu yana kullanılan Ford ambleminde, geçici bir süre için Köln Katedrali'nin silüeti yer almış.


 

Kahve zinciri Starbucks ismini Herman Melville'in ünlü romanı Moby-Dick'teki 'starbuck' isimli karakterden esinlenerek aldı.


 

Alfa Romeo amblem tasarımı, Italya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafına dönüyor. Kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti ailesi'nin armasından alındı.


 

BMW'nin amblemindeki mavi beyaz renkler, Almanya'nın Bavyera eyaletinden geliyor. 1929 yılından bu yana uçak ve motor üreten BMW, amblemdede üretime uygun lastik içinde dönen pervane figürüne yer veriyor... Daha sonra araba üretimine başlayan BMW arabalarında da aynı amblemi kullanmayı tercih etti.


 

Amblemdeki dört yüzük araba birliği için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayı simgeliyor. Audi ismi, firmanın eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafından verildi.


Nike, Carolyn Davidson'ın 1971'de Portland Üniversitesinde bir grafik tasarım öğrencisi iken yaptığı bir tasarımdır. Bu logoyu öğrencilik yıllarında Davidson 35 dolara yaptı.


 

Pepsi ismini sindirimi kolaylaştırıcı enzim olan 'Pepsin'den aldı.


 

Oyuncak üreticisi 'Lego'nun ismi Danimarkacada 'iyi oyna' anlamına gelen 'legt godt' deyişinin birleşiminden geliyor. Lego latincede de 'birleştiriyorum' anlamına geliyor.


 

İşlemci devi 'Intel' ismini 'Integrated Electronics'in kısaltılmış halinden alıyor.


 

İçecek firması Coca Cola ismini karışımını tatlandıran 'Coca' yaprakları ve 'kola' fıstığından alıyor. Kurucusu John S. Pemberton logonun daha iyi gözükmesi için kola ismindeki k'yi c'ye çevirince şirketin ismi bugünkü halini aldı.


 

Google, "googol" sözcüğünün üzerinde değişiklik yapılarak ortaya çıktı. Edward Kasner isimli Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilen "googol" kelimesi 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terim aslında. Google'ın bu ismi internetteki bilgi selini organize etme misyonunu gösteriyor.


 

 

Japonya'nın önde gelen fotoğraf makinesi ve aksesuarı üreticisi 'Nikon'un ismi Japon optiği anlamına gelen 'Nippon Kogaku'nun kısaltılmasından geliyor.


 

Savaş tanrıçası Volvo arabalarını, İsveç'in çeliğini sembolize eden daire ve ok süslüyor. Amblemin yaratıcısının, demir silahlarla donatılmış savaş tanrısı Merih'i simgelediği figürde, aynı zamanda markanın sağlamlığına işaret ediyor.

 

 

Şirketin Japonca adı 'Nintendou'daki 'Nin' bırakılmış 'tendou' ise cennet anlamına geliyor.


 

Spor ürünleri üreticisi Reebok'ın ismi Afrikalıların bir tür Afrika anitlopuna 'Rhebok' demesinden esinlenerek konuldu.


 

İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye ettiği at maskot, Ferrari'nin amblemini teşkil etti. Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena'yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.