Türk Yetkililer Teyit Etti! Yüz binlerce kredi kartı bilgisi çalındı
İngiliz teknoloji sitesi ZDNet, Türkiye'den 455 bin kredi kartı bilgisinin çalındığını ve sanal ortamda satıldığını öne sürdü. Türk bankacılık kaynakları, ZDNet'in iddiasını doğruladı.
ZDNet’in Türkiye’deki kredi kartı kullanıcılarına ilişkin iddiası büyük paniğe neden oldu. Teknoloji ve iş geliştirme üzerine yayın yapan sitede, Türkiye’de bir e-ticaret sitesindeki bilgi sızıntısı nedeniyle 455 bin kredi kartı bilgisinin çalınarak sanal ortamda satıldığı iddiası yer aldı.
Sözcü’nün haberine göre, konuya ilişkin konuşan üst düzey Türk bankacılık yetkilileri, iddianın doğruluğunu teyit etti.
28 Ekim ile 27 Kasım arasında kart bilgilerinin internet ortamında satışa çıktığını belirten ZDNet, Türkiye’den 455 bin kredi kartı bilgisinin Joker’s Stash isimli ‘kart mağazasında’ satıldığını paylaştı.
Güvenlik araştırmaları yapan Group-IB’nin ZDNet’e açıklama yaptığı öğrenilirken, verilerin 28 Ekim ile 27 Kasım arasında 4 farklı parça halinde sızdırıldığı öne sürüldü. Türkiye merkezli en büyük sızıntı hakkında açıklama yapan Group-IB’den yetkililer, Türkiye’den kartların çok nadiren çalındığını aktardı.
Hem bankamatik kartlarının hem de kredi kartlarının çalındığını aktaran Group-IB’nin siber suçlar araştırma bölümü başkanı Dmitry Şeştakov, “Kartların son kullanma tarihi, CVV/CVC, kullanıcı adı gibi bilgilerin yanı sıra isim, e-posta adresi ve telefon numaralar bulundu” dedi.
Şestakov, “Üç kaynaktan dolayı kartlar çalınmış olabilir. Bunlardan birincisi kullanıcının kredi kartı bilgilerini sahte sitelere vermesi, ikincisi browserlardan verileri çalan kötü amaçlı uygulamalar ve üçüncüsü ise JavaScript bazlı dolandırıcıların hacklenmiş sanal mağazaya verilerini girmesiyle olur. Çoğunlukla üçüncü durum yaşanıyor” dedi.
2019 YILININ EN BÜYÜK İKİNCİ SIZINTI OLAYI
Group-IB tarafından yapılan açıklamada dört parça halinde korsanlara satılan kredi kartlarının değerinin toplamda yaklaşık 500 bin dolar olduğu belirtildi.
Türk makamlarına bilgi verildiğini ifade eden Şeştakov, Group-IB’nin bu olayın, Ekim ayında Hindistan’da yaşanan ve 1.3 milyon kart bilgisinin çalındığı olayın ardından, 2019’un en büyük ikinci sızıntısı olduğunu aktardığını belirtti.
Kaynak: Yeniçağ
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.