Türk'ün soykırıma uğradığı yerdir... HOCALI

Türk'ün soykırıma uğradığı yerdir... HOCALI

Türk'ün soykırıma uğradığı yerdir... HOCALI

A+A-

Türk Ocakları Derneği Nazilli Şubesi tarafından 23.Şubat.2018 tarihinde “Hocalı Soykırımı” konulu konferans düzenlendi. Saat 20.00’de Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonunda düzenlenen, Ege Üniversitesi TDAE. Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Muhammet ŞEN’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa; İyi Parti İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, Türk Eğitim Sen Başkanı Olgun Ergün, Turkuaz Kadınlar Derneği Başkanı Fatma Ergün, Türk Ocaklılar ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasında söz alan Türk Ocağı Başkanı Ahmet Çekim, Hocalı Soykırımının önemine değinerek, bunların unutulmaması gerektiğini, genç nesillere bunların öğretilerek, Türk Dünyasının sürekli tehditler altında bulunduğunun sürekli hatırlaması gerektiğini söyledi. Konferansta konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. Muhammet Şen’e davetimize icabet ederek geldiği için teşekkür etti. Daha sonra kürsüye gelen Yrd.Doç. Dr. Muhammet Şen; konuşmasında Hocalı , Karabağ ve Azerbaycan’ın jeopolitik durumundan bahsederek, yüzyıllarca Ermeni-Türk ilişkilerinden bahsetti…Sayın Şen devamla;

“XIX.Yüzyıl sonlarına kadar Ermenilerin Osmanlı yönetimiyle sorun ve şikayetleri olmadı. Osmanlı devleti içerisinde önemli görevlerde bulundular. 29 Paşa, 22 Bakan, 33 Milletvekili, 7 Büyükelçi, 11 Başkonsolos ve konsolos, 11 Üniversite Öğretim Üyesi ve 41 yüksek öğretim rütbeli memur.”

Karabağ bölgesinden bahisle; “Hocalı Kasabasının da içinde bulunduğu Karabağ, Azerbaycan’daki Kür ve Aras nehirleriyle Ermenistan sınırları içerisinde bulunan Gökçe Gölü arasında, batıda Ermenistan sınırına yaklaşan bölgedir. 18000 km2 lik yüzölçümlü Karabağ’ın 4392 km2 lik bölümünü oluşturan Dağlık Karabağ ise kuzeyden güneye 120 km, doğudan batıya 35-60 km uzunlukta dağ ve ovalardan oluşan bir bölgedir. Bu bölge, Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile Ermenistan ve İran topraklarını kontrol edebilecek bir noktada bulunması nedeniyle jeopolitik öneme sahiptir. Asırlar boyunca Türk Yurdu olarak anılan Karabağ coğrafyası, Rusya’nın Bölgedeki etkinliğini arttırması ile ciddi problemler yaşamaya başladı. Hukuken Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ, Ermenistan işgali altındadır.

Hocalı’da yaşananlara ilişkin olarak da; “Daha soykırımın dört ay öncesinde, yani 1991 yılı Ekim ayının sonundan itibaren kente götüren tüm otoyollar kapatılmış ve Hocalı gerçekte bir abluka altına alınmış bulunuyordu. Diğer yandan, 2 Ocak tarihinden itibaren kentin elektriği de kesilmiştir.

Diyerek soykırımda yaşananları videoyla seyircilere gösterdi ve konuşmasını tamamladı. Soru cevap bölümünde katılımcıların sorularını cevapladı. Daha sonra kendisine günün anısına İyi Parti İlçe İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan tarafından çiçek takdim edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.