TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABEDE UZLAŞTI

TÜRK DÜNYASI ORTAK ALFABEDE UZLAŞTI

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ortak alfabenin, Türk dünyasında dil birliğini güçlendirirken, ortak kültürel

A+A-

Merkezi Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Türk Akademisi ile Türk Dil Kurumu işbirliğinde Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun üçüncü toplantısı, 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirildi. Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ülkelerden atanmış komisyon üyelerinin bir araya geldiği toplantıda, 2 yıllık ortak çalışma sonucunda elde edilen bilgi ve deneyimlerden yararlanarak Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirilmesi görüşüldü.

Toplantıda ilk olarak 1991'de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı şekilde gözden geçirildi. Ortak alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yapan komisyon üyeleri, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. Türk dillerinde bulunan farklı fonemlere alfabede yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada da, Bakü'de gerçekleşen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu toplantısında, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandığı belirtilerek, ortak Türk alfabesinin, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederken, onların dilsel mirasını da koruduğu vurgulandı. Ortak alfabenin, Türk dünyasında dil birliğini güçlendirirken, ortak kültürel mirası da koruyacağı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.