Tin, Yasal Düzenlemenin Ayrıntılarını Paylaştı
Tin, Yasal Düzenlemenin Ayrıntılarını Paylaştı
“MİLLET İRADESİ TAM GÜVENCE ALTINDA”
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin kanun teklifinin Meclis Genel Kurulunda yapılan görüşmeler sonucu kabul edildiğini söyledi. Şahin Tin; “Millet iradesinin tam anlamıyla sandığa yansıması için zorunlu olan değişiklikler yapıldı. Artık millet iradesi tam güvence altında” dedi.
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin yoğun bir Meclis mesaisinin ardından Genel Kurulda kabul edilerek yasalaştığını söyledi. Milletvekili Şahin Tin, yasal düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin, “millet iradesi tam güvence altında” dedi.
“SEYYAR SANDIK KURULU KURULABİLECEK”
Seçim türüne göre sandık bölgesi seçmen sayısının belirleneceğini belirten Milletvekili Şahin Tin; “Seçim güvenliği bakımından gerekli görülmesi halinde, oy verme gününden en geç bir ay önce ilgili bölgede bulunan sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınabilmesine imkân tanınıyor. Ayrıca hastalığı ya da engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak gayesiyle seyyar sandık kurulu kurulması ve bu vatandaşlarımızın da oy haklarını kullanmalarına imkân tanınması sağlanacak” dedi.
“OY PUSULALARI AYNI ZARFA KONACAK”
Yapılan düzenlemeye göre siyasi partilerin seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı almalarını yasaklayan hükmün kaldırıldığını söyleyen Milletvekili Şahin Tin; ”Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Seçimlerde kullanılacak kabinler, oy vermenin gizliliğini sağlayacak şekilde hazırlanacak. Kabinlerin ölçü ve standartları Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek. Sandık kurulu ise ilçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesinin içinden ad çekmek suretiyle tespit edilecek. Bilindiği gibi kolluk kuvvetleri sandık çevresine sadece sandık kurulu başkanı veya üyelerden birinin çağrısı üzerine geliyorlardı. Düzenlemeyle seçmenlerin ihbarı üzerine de kolluk güçlerinin sandık çevresine gelebilmeleri sağlanıyor. Ayrıca üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar da geçerli sayılacak” dedi.
“SEÇİM İTTİFAKI HUKUKİ ZEMİNE TAŞINDI”
Yapılan bu düzenlemeye göre siyasi partilerin ittifak yaparak milletvekili seçimine katılmalarına imkân tanındığını ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecekler. İttifak yapan partiler kendi aday listelerini verecekler. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü, YSK’ya teslim etmek zorunda olacak. Ayrıca Aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten iki gün öncesine kadar, aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapılabilecek. İttifak protokolünde; siyasi partilerce belirlenmesi halinde, ittifak unvanı ve kanunlara aykırı olmayan diğer hususlar yer alacak. Siyasi partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten üç gün öncesine kadar, YSK'ye bildirimde bulunmak suretiyle ittifaktan vazgeçebilecekler” dedi.
“OY PUSULASINDA YANYANA YER ALACAKLAR”
İttifak yapan siyasi partilerin kuraya ittifak olarak dahil edileceğini ve oy pusulasında yan yana yer alacaklarını dile getiren Milletvekili Şahin Tin; “İttifakla seçime katılma kararı alan siyasi partilerin İttifak içerisindeki sıraları da kurayla belirlenecek. Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde 10'luk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak, bahse konu bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak ve bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak” dedi.
“KAFA KARIŞIKLIĞI GİDERİLİYOR”
Seçmen kütükleri, yerleşim yeri adresi bilgileri esas alınarak düzenleneceğini belirten Milletvekili Şahin Tin; ”Yapılan bu düzenlemeye göre belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulacak. Böylelikle seçmenin kafa karışıklığı ortadan kalkmış olacak. Ancak seçim bölgelerinin birleştirilmesine karar verilmesi halinde ise muhtarlık seçiminde oy pusulası ayrı bir zarfa konulacak ve bu zarf ayrı sandığa atılacak. Seçmen kütüğünün oluşturulmasında sadece yerleşim yeri esas alınacak, askı süresi içinde, yerleşim yeri değişikliği imkânı mevcut uygulamada olduğu gibi sürdürülecek” dedi.
“YEREL’DE SEÇİLME YAŞI 18 OLUYOR”
Milletvekili seçilebilmek için aranan ‘askerlik hizmetini yapmış olma’ şartının, ‘askerlikle ilişiği olmama’ şeklinde değiştirildiğini ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Anayasa değişikliğiyle milletvekili seçilme yaşı 18 olarak düzenlenmişti. Mahalli idare organları seçimlerinde de 25 olan seçilme yaşı bu düzenlemeyle birlikte 18’e indirilmiş oldu. Yapılan düzenlemeye göre, askerlik çağına gelmemiş olanlar ile askerlik hizmeti ertelenmiş olanlar da milletvekili, belediye başkanı, il genel meclisi üyesi, muhtar ve ihtiyar meclisi veya heyeti üyesi seçilebilecekler” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.