Tarımsal üretim zor günler yaşıyor
Tarımsal üretim, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günler yaşıyor. Tohum, ilaç, mazot, gübre gibi girdilerdeki büyük artış tartışılırken, göz ardı edilen “tarımsal sulama” çiftçilerin bu yaz canını yakacak
Sorun ile ilgili değerlendirmede bulunan Denizli Tarın Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu “tarımsal üretimde su, yeterli ve zamanın da verilmezse üretimde büyük kayıplar yaşanır. Bahar mevsimi yağışları yeterli olmazsa, bu yıl verim kaybı yüzde 30’lar düzeyine çıkar. Bunun anlamı gıda maddelerinin yetersizliği ve pahalıktır” dedi.
Başkan Hatipoğlu açıklamasında tarımsal üretimde suyun, önemli bir girdi olduğunu, çiftçiler tarafından maliyet olarak görülmeme yanlışlığını düşüldüğünü belirterek “Dünyada ve ülkemizde tatlı su kaynaklarının yüzde 75’i tarımda kullanılıyor. Suyun toprakla buluşması enerji ile sağlanıyor. Mazot ve elektrik maliyetlerinin yüzde 300’lere varan artışı, su kullanım maliyetini üç kat artırmasına neden olacak. Geçen yıl çiftçilerin su maliyetlerini ödemede zorlandıkları biliyoruz. Bu yıl zamlı su kullanmaktan kaçınacaklardır. Gübre, ilaç gibi su kullanımının azalması, tarımsal üretimde yüzde 30, verim kaybına neden olacaktır” dedi.
Başkan Hatipoğlu ‘Sulama kooperatifleri enerji zamları nedeniyle şalter kapatmak zorunda kalacağını, bunun olmaması için, sulama amaçlı kullanılan elektriğin sübvanse edilmesini ve DSİ’nin bu yıl suyu ücretsiz dağıtmasını’ talep etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.