Süt sektörü sıkıntıda

Süt sektörü sıkıntıda

Denizli Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Üstbirliği (Hay-Koop) Başkanı Mehmet Varol, süt sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

A+A-

Yazılı bir açıklama yapan Denizli Bölgesi Hay-Koop Başkanı Mehmet Varol, süt üreticisinin zorda olduğunu belirtti. Varol, "Üreticiye bakıyorsun, girdi maliyetleri çok yüksek. Yem fiyatları yine tavan yaptı. Üretmekte zorlanıyor. Şu anda üretim maliyetinin altında süt satmaya çalışıyor ama alıcı yok. Bakanlığımız çaresiz kalmış, çözüm üretemiyor. Çözüm üretmeye çalışıyor ama piyasalara çare olamıyor. Referans fiyatta direnen birlik başkanları günah keçisine dönmüş. Sanayici diyor ki; 'çevrede süt fiyatları çok düştü, siz de düşürün' Bir labirentin içinde yol bulmaya çalışıyoruz. Süt sektöründe yangın var, bu yangın herkesi yakacak. 2009'da yüzbinlerce süt ineğini kasaba vermiş, 2010'da ise yüzbinlerce damızlık düve ithal ederek Almanya, Fransa, Bulgaristan, Macaristan, Amerika, Yeni Zelanda çiftçilerini zengin etmiştik. O film yine gösterime girdi" dedi. 

Süt sektöründe adeta yangın olduğunu söyleyen Varol şöyle devam etti: 

"Daha önceleri defalarca söyledik ama yine tekrar ediyorum. Süt kurumu acilen müdahale alımı yapmalıdır. İç tüketimle ilgili başta Büyükşehir Belediyeleri ve diğer belediyeler olmak üzere; sosyal yardımlaşma kurumları, diğer kurum ve kuruluşlar, süt mamulleri tüketimine yardımcı olmalıdırlar. Acil olarak, yeni dış pazarlar araştırılmalı. Terör sonlandırılarak, Turizm yeniden canlandırılmalıdır. Ülkemizdeki mültecilere ve diğer dış ülkelere para yardımı yerine, gıda, süt tozu veya süt mamulleri yardımı yapılmalıdır. Ülke genelinde, zorunlu, sözleşmeli üretime geçilmesi konusunda, alt yapı hızlandırılarak, acilen sözleşmeli üretime geçilmelidir. Piyasaların iyileştirilmesine katkı koymak için, sütte ve diğer hayvancılık desteklemelerinden bir kısım ayrılarak, hazinenin de koyacağı ek kaynak ile müdahale alımları için kaynak yaratılmalıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.