Şu Anda Kaçınılması Gereken 4 Acı Verici Yatırım Hatası
Yeni yatırımcılar çok az deneyime sahiptir ve hata yaparlar. İdeal olarak, bu hatalardan ders alırlar ve zamanla daha akıllıca hamleler yapan ve daha az hata yapan deneyimli yatırımcılar haline gelirler.
Yine de, yaygın yatırım hatalarını gözden geçirmek, bu hataları yapmaktan kaçınmak için her zaman iyidir - ve bu yeni başlayanlar için olduğu kadar daha deneyimli yatırımcılar için de geçerlidir. İşte kaçınılması gereken dört yaygın hata.
1. Yatırım yapmayı ertelemek
Yeni başlayanlar için, çoğumuz yatırım yapmaya olması gerekenden çok daha geç başlıyoruz. Bu üzücüdür çünkü ilk yatırdığımız dolarlar büyümek için en uzun zaman dilimine sahiptir.
Bu tablo bunu göstermektedir. Örneğin, emekli olmadan önce 25 yıl boyunca birikim ve yatırım yaptığınızı düşünün. Ardından beş yıl önce başlamış olsaydınız ne kadar daha fazla birikiminiz olacağını görün.
Elbette zamanda geriye gidip daha erken yatırım yapmaya başlayamazsınız -- ancak ertelemeyi bırakabilirsiniz. Beş yıl yerine şimdi başlamak sonuçlarınızda büyük bir fark yaratabilir. Şu anda daha agresif bir şekilde tasarruf etmeye ve daha etkili bir şekilde yatırım yapmaya başlamak da güçlü olabilir.
2. Düşük fiyatlı bir hisse senedinin ucuz olduğunu düşünmek
Birçok kişi, örneğin hisse başına ₺10 fiyatlı bir hisse senedi gördüğünde, bunun ₺50 veya ₺200 fiyatlı bir hisse senedinden daha ucuz - daha kelepir - olduğunu düşünür. Bu doğru olmaktan çok uzaktır. Bir hisse senedinin fiyatı tek başına size çok az şey söyler - fiyat yaklaşık ₺5'in altında değilse, bu durumda bir kuruşluk hisse senedidir ve muhtemelen ekstra risklidir.
Bir hisse senedinin fiyatından çok fazla anlam çıkarmak için genellikle en az bir başka sayıyla karşılaştırmanız gerekir. Örneğin, mevcut piyasa kapitalizasyonuna veya piyasa değerine ulaşmak için hisse senedinin fiyatını tedavüldeki hisse sayısı ile çarpın. Şimdi her biri ₺10'dan fiyatlandırılmış iki hisse senedi hayal edin. Eğer ilkinin 1 milyar hissesi varsa, piyasa değeri ₺10 milyardır. İkincisinin ise 50 milyar hissesi varsa, piyasa değeri ₺500 milyardır ve bu çok daha büyük bir şirkettir.
Bir hisse senedinin fiyatını kazancıyla karşılaştırdığınızda fiyat/kazanç (F/K) oranını, geliriyle karşılaştırdığınızda ise fiyat-satış oranını elde edersiniz. Bunlar, hisse senedinin ne kadar aşırı değerli veya düşük değerli (veya mükemmel değerli) olabileceğine dair kabaca fikirler sunar.
3. Kalabalığı takip etmek
Eğer herkes hisse senedi alırken siz de alıyorsanız, kalabalığı takip ediyorsunuz demektir ve aşırı heyecanlı yatırımcılar tarafından gerçek değerinin ötesine yükseltilen aşırı değerli hisse senetlerini satın alıyor olabilirsiniz. (Bunun özellikle büyüme hisselerinde yaşanması muhtemeldir.) Piyasa çöktüğü için satış yapıyorsanız, yine kalabalığı takip ediyorsunuz demektir ve mükemmel derecede iyi hisse senetlerini geri dönmeden önce gereksiz yere düşük fiyatlardan elden çıkarıyor olabilirsiniz.
Sağlam bir bakış açısı kazanmak ve kendi kararlarınızı verebilmek için yatırım konusunda bilgi edinin. Kalabalığın uzak durmasına rağmen oldukça kârlı olan ikili opsiyon ticareti gibi yatırım stratejileri de vardır. Bunlar hakkında daha fazla bilgi edinin ve kalabalığın arasından sıyrılın. Binaryoptions.com Türkçe size bu konuda yardımcı olabilir.
4. Varlıklarınızı takip etmemek
Çeşitli hisse senetlerini satın aldıktan sonra, zaman içinde bu şirketleri takip etmek de önemlidir. En azından, üç aylık ve yıllık raporlarını okuyun, ancak ideal olarak, haberlerde onları takip ederek bundan daha sık kontrol edin.
Bunu yapmak işlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir ve işler kötüye gitmeye başladığında fark etmenize de yardımcı olabilir. Örneğin, şirketin mali tabloları satış büyümesinin yavaşladığını gösterebilir. Hisse senedi fiyatı önemli ölçüde düşmeye başlarsa, bunun nedenini araştırın. Daha sonra çökerse gafil avlanmak istemezsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.