Soyad Düzeltmeleri Bu Tarihte Sonlanacak

Soyad Düzeltmeleri Bu Tarihte Sonlanacak

İsim ve soyisimlerdeki yazım ve imla hataları ya da düzeltme işareti kullanılmasından ötürü anlam değişliklerinin bir defaya mahsus mahkeme kararı aranmadan değiştirilebilmesine imkan veren uygulama 2019’ın sonuna kadar sürecek.

A+A-

İçişleri Bakanlığı'nın isim ve soyisimde yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından ötürü anlam değişikliklerinin mahkeme kararı aranmadan değiştirilmesine olanak tanıyan uygulaması ile bugüne dek 56 bin 212 kişi soyismini değiştirdi, 22 bin 40 kişi ise ismini düzeltti.

UYGULAMA ARALIK'TA BAŞLADI

Uygulama  geçen  sene Aralık ayından itibaren ülke çapında yapılmaya başlandı. 

Bu çerçevede, ülke çapında il, ilçe nüfus müdürlüklerine yapılmış olan başvurular çerçevesinde “Karakoyun, Top, Karpuz, Danabaş, Ördek, Kör, Camuz, Ahmak, Çakal, Malak, Armut, Davul, vb.” 56.212 soyadı mahkeme kararı aranmadan değiştirildi. 

KESER/KEVSER’e, FEDME/ FADİME’ye Döndü

Bunun yanında, “Keser/Kevser, Fedme/ Fadime, Erturun/ Ertuğrul, Fiyaz/ Feyyaz, Hebibe/ Habibe, Vurkan/ Furkan, Mesüt/ Mesut, Turğut/ Turgut, Bünyami/ Bünyamin, Birifan/ Berivan, Buğlum/Buğlem, Müzüyen/Müzeyyen, Ristan/Rüstem, Yonis/Yunus, M.Ali/ Mehmet Ali vb. gibi” hatalı yazılmış olan 22 bin 40 ad il ve ilçe idare kurulu kararıyla bir defalığına mahkeme kararı aranmadan düzeltildi.

KİMLER BAŞVURABİLİYOR

İsim ve soyisimlerinde noktalama işareti eksik olan, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği olanlar ve değiştirmek isteyenler, (Yasmin/ Yasemin, Memet/ Mehmet, vs. ) 2525 sayılı Soyadı Kanununda ifade edilen, umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç soyisim olduğu değerlendirilmiş olanlar, ( Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, vs.)

Ayrı yazılan isimlerin birleştirilmesi (Ayşe Gül/ Ayşegül) veya bitişik olarak yazılan isimlerin ayrı yazılmasını talep edenler (Mehmetcan/Mehmet Can) nüfus müdürlüklerine başvurabiliyorlar.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.