Sonbaharı Sağlıklı Geçirmenin İpuçları

Sonbaharı Sağlıklı Geçirmenin İpuçları

Sonbaharı Sağlıklı Geçirmenin İpuçları

A+A-

Yazın uzun ve güneşli günlerinin geride kalması  havaların hızla soğuması sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar özellikle görülme sıklığı sonbaharla başlayıp kış sonuna kadar en yüksek oranlara ulaşan mevsimsel depresyona dikkat çekiyor.

“Yağışlı ve bulutlu hava şartları nedeniyle güneş ışığı eksikliği, beyinde mutluluk hormonu ve D vitamini üretici etkisinin azalması bunda en önemli rolü oynuyor. Çalıştığımız ortamın mümkünse gün ışığını bol miktarda alacak şeklide konumlandırılması öneriliyor. Bu nedenle güneşi az gören kuzey Avrupa ülkelerinde hastanelerde depresyon tedavisi için güneş ışığını taklit eden ışık tedavi odalarının kullanıldığı biliniyor.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ETKİYİ AZALTIYOR

Diğer bir çözüm de işe gidip gelirken vasıtadan bir durak önce inip gün ışığında yürümek. Bu, gözlük takmadan yapıldığında, güneş ışığının gözbebeğimizden beyne ulaşımını kolaylaştırıyor. Ayrıca iyimser yapılı arkadaşlarla ve hobiler ile meşgul olmak, sosyalleşmek de depresyon riskini azaltıyor.”

D VİTAMİNİ GRİP İLE SAVAŞIYOR 

Güneş yardımıyla cildimizde üretilen D vitamininin, bağışıklık sisteminin 20'ye yakın antibiyotik benzeri silah üretimini sağladığını belirten Uzman şöyle devam etti: 

“Özellikle yazın yeterli güneş görmeyen veya tatil yapamayanlar, havaların soğumasıyla virüslerle oluşan grip benzeri hastalıklara çok daha kolay yakalanıyor ve zor iyileşiyorlar. Bu kişilerin hekimlerine başvurarak kanda D vitamin seviyelerini ölçtürüp, takviye almaları gerekiyor.”

SERİN HAVADA DIŞARIDA EGZERSİZ YAPIN, KİLO ALMAKTAN KURTULUN! 

Düzenli yapılan egzersizin başta mikrobik hastalıklar olmak üzere birçok hastalığa yakalanmayı engelleyici faydası olduğu biliniyor. Bağışıklık sistemi; egzersizi takiben ilk 2 saat çok aktif hale geçiyor ve 24 saate kadar da bu durum sürüyor, mikrobik hastalıklara ve kansere karşı dayanıklılık artıyor.

Egzersize zaman ayıramayacaklara önerilerde bulunan Dr. Şamilgil, şöyle devam etti: 

“Alışverişe yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi aktiviteler yapması faydalı olabiliyor. 10 ar dakikalık günde birkaç sefer yapılacak aktivite de benzer etki gösteriyor. Üstelik dışarıda, serin havada yapılan egzersizin, daha çok kalori yakmayı sağladığı gibi soğuğa dayanıklılığı arttırdığı biliniyor. Japonya'dan bir araştırmaya göre, ormanda 2 saatlik yürüyüş bağışıklık hücrelerinin kısa sürede artmasını, güçlenmesini sağlıyor. Bahar aylarında daha sık görülen soğuk algınlığı virüsleri, grip virüsleri kadar ağır hastalık yaratmıyor.

EGZERSİZ YAPANLAR GRİBE DAHA SEYREK YAKALANIYOR

Düzenli egzersiz yapanlar gribe yüzde 50 daha seyrek yakalanıyor. Yakalandığında kendini yorgun hissetmiyorsa, egzersize devam etmekle yüzde 30 çok daha çabuk iyileşiyor. Mevsimsel ısı farkına uyum sağlamak için haftada en az 3 gün dışarıda 30-40 dakika yürüyüşe çıkmak gerekiyor. Egzersiz ayrıca vücutta mutluluk hormonu ve ağrı kesici bir madde üretimi sağlayarak mevsimsel depresyon riskini de azaltıyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.