Şifreniz O Rakamla Başlıyorsa Yandınız!

Şifreniz O Rakamla Başlıyorsa Yandınız!

En kolay kırılan şifrelerin 19 ile başlayanlar olduğu ortaya çıktı

A+A-

Tüm uyarılara rağmen Türkiye’de sanal ortamlarda kullanılan şifrelerin ‘19’ ya da ‘123456’ gibi ardışık sayılarla başlamasının önüne geçilemedi tespit edildi.Türk Standartları Enstitüsü Bilişim Teknolojileri Test ve Belgelendirme Daire Başkanlığı Sızma Testi Uzmanı ve etik hacker Alper Başaran, “19” ile başlayan şifrelerin hackerler tarafından daha çabuk kırıldığı açıkladı.

 

DOĞUM TARİHİNİZİ KULLANMAYIN

 

Bankaların, bankamatik veya kredi kartı şifrelerini belirlerken özellikle “Doğum tarihinizi kullanmayınız” uyarısının temel nedeninin, “tahmini kolay” olduğunu vurgulayan Başaran, “Şifrenizin doğum yılınız olduğunu bilirsem ve 30-35 yaşlarında olduğunuzu tahmin edersem, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985 olmak üzere en fazla 5 tahminde PIN kodunuza ulaşabilirim” diye konuştu.

 

KOLAYCA TAHMİN EDİLİYOR

 

Yaş aralığınızı tahmin etmeden bile 1900’den başlayarak 1999’a kadar olan sayıların denenerek şifrenin ‘kolayca’ tahmin edilebileceğini söyleyen Başaran, “Önemli olan ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden ulaşılabilecek tarihleri PIN kodu olarak kullanmayın. Evlilik, mezuniyet, çocuğumuzun doğum yılı gibi tarihleri de kullanmak aynı riskleri doğurabilir” ifadesini kullandı. 

 

130 MİLYON PAROLA HACK'LENDİ

 

Sık kullanılan parolalar konusunda ellerindeki en kapsamlı verinin, bir yazılım firmasının 130 milyondan fazla kullanıcısının çalınıp teşhir edilen parolaları olduğunu belirten Başaran, “1.9 milyondan fazla hesabın parolası ‘123456’, 500 bin hesabın parolası ‘123456789’, 350 bin parola ‘password’, 200 binden fazla hesabın parolası ise ‘12345678’di” dedi.

 

BENZER PAROLALAR KULLANILIYOR

 

Bir hacker’ın ortalama bir bilgisayarla bile bu tür şifreleri kırmasının 1 saniyeden daha az sürdüğüne dikkat çeken Başaran, 5 ay önce hacker’ların Türkiye’de bir bakanlığa ait olduğu iddia edilen bazı kullanıcı adları ve parolalar yayınlandığını söyledi.

 

Bunları incelediklerinde ilgili sistemin ‘güçlü parola' kullanımını zorunlu tutan güvenlik mekanizmasında parolada en az bir harf ve bir özel karakter kullanılmasını mecbur tutulduğunu aktaran Başaran şöyle konuştu:

 

“Listede en sık karşılaştığımız parola ‘123456-a’ idi. ‘-’ ile özel karakter şartı ve ‘a’ ile en az bir harf şartı yerine getirilmişti. İkinci sırada isim ve yıldan oluşan, örneğin alper-1979 parolalar vardı.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.