Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Büyükşehir Belediyesi'nin 19 Ağustos 2008'de imzaladığı protokolle Laodikya Antik Kenti kazı ve işletme sorumluluğunu almasının 7. yıldönümünde basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Antik kentte düzenlenen kahvaltının ardından basın mensupları ile birlikte antik kenti gezen Başkan Zolan, 1900 yıl önce mermer bir blok üzerine yazılan Laodikya Su Kanunu'nu inceledi. Su konusunda sert hüküm ve cezaların bulunduğu yazıtı inceleyen Başkan Zolan, suyun o gün olduğu gibi bugünde çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Su belki bugün daha önemli çünkü nüfus arttı" dedi. Suyun kirletilmesine karşı geçmişte de şimdi de büyük hassasiyet olduğuna işaret eden Başkan Zolan, "Suyun düzenli ve kontrollü kullanılması gerekiyor. 1900 yıl önce suyu kaçak kullananlar veya hatlarına hasar verenler gerekli ceza ile karşı karşıya kalmışlar. Bugün de aynı şekilde bu tür yaptırımlar söz konusu. Aslında 1900 yıl önce konan kurallar bugün harfiyen geçerli diyebiliriz" diye konuştu.
"MUHTEŞEM LAODİKYA"
Su ile ilgili söz konusu kararları geçmişte Meclis'in aldığına dikkati çeken Başkan Zolan, "Bugün de Büyükşehir Belediye Meclisi bu kararları alıyor. Hayat temelinden itibaren aynı şekilde inşa edilmeye devam ediyor. Bugünkü değerler ve kurallar binlerce yıl önceden gelerek ortaya çıkıyor. Tabi Su Yasası'nın bulunması ve Denizli'de olması çok önemli" dedi. Yazıtın "Muhteşem Laodikya" şeklinde başlamasının çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Bundan sonra biz de Laodikya'ya 'Muhteşem Laodikya' diyebiliriz. İnşallah her geçen gün burada sürprizlerle karşılaşacağız. Belki daha güzel daha farklı şeyler çıkacak, ilkler çıkacak. İyi ki Laodikya için Büyükşehir Belediyemiz, üniversitemiz ve bakanlığımızla birlikte bir protokol yapmışız ve bu işi hızlandırmışız. Diğer antik kentlerin de aynı noktada hızlanmasını arzu ediyoruz. İnşallah oralarda da birçok güzellikler ortaya çıkacaktır."
LAODİKYA SU YASASI'NIN CEZALARI
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, İmparator Traian'a adanan yarım daire çeşme yapısı yanında Laodikya Meclisi'nin M.S. 114 yılında hazırladığı Laodikya Su Yasası yazıtını bulduklarını belirtti. Şimşek, "Suyun Denizli'den buraya geldiğini düşünecek olursak kent için su çok yaşamsal bir önem taşıyor. 1900 yıl önce yazılan yasada, suyun kirletilmesi, su yoluna verilecek zararlar veya diğer taraftan mühürlenmiş boruların açılması gibi hususlar çok ağır cezaları içeriyor" dedi. Laodikya Su Yasası yazıtının "Muhteşem Kent Laodikya" şeklinde başladığını anlatan Şimşek, "Günümüzden 1900 yıl önce bu kent diğer kentlerden çok farklı ve özel bir kentti. Suyun nasıl kullanılacağı ile ilgili 1900 yıl önce yazılan bu yasa çok önemli bir yer işgal ediyor" diye konuştu. Yasada su yoluna zarar vermenin cezasının 5000 dinar olduğunu anlatan Şimşek, şöyle konuştu: "Bu kabaca bugünün 50 bin lirasına tekabül ediyor. Suyu kirletirseniz yine 5000 dinar ceza alıyorsunuz. Suyu kirleteni ihbar edene de cezanın 1/8'i teşvik olarak veriliyor. Suyun kapatılmasındaki mührü açana da yine bu kadar ceza veriliyor. Suyun üst düzey yöneticilerin bazı şahıslara iltimas geçmesine de ağır ceza var, 12500 dinar yani 125 bin lira cezayı içeriyor."