Zeytinde taraflarla uzlaşı arayışı

Meclis’teki ‘Zeytinlik Tasarısı’ için dün gün boyu uzlaşma arayışı sürdü.

AK Parti ile muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan, zeytinliklerle ilgili maddeleri içeren “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Hakkında Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine sektör temsilcilerinin taleplerinin değerlendirilmesi için ara verildi. Hükümet, sektör temsilcilerinin isteklerini değerlendirerek tasarıda değişiklik yapılıp yapılmamasına bugün karar verecek. Görüşmelere, hükümetin yapacağı değerlendirmeden sonra devam edilecek.

Zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemenin dün Genel Kurul’da ele alınması bekleniyordu. Ancak sert polemiklerin fitilini ateşleyen tasarı gündeme alınmazken, hükümet yetkilileri, tasarıya karşı çıkan zeytin üreticileriyle bir araya geldi. AK Parti Meclis Grubu’nda yapılan toplantıda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bakanlık bürokratları ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sektör temsilcilerinin taleplerini dinledi. Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, tasarıdan zeytincilikle ilgili maddelerin çıkartılmasını, sektör bileşenleriyle bir araya gelinerek ayrı bir düzenlemenin yapılmasını istediklerini söyledi. Tan, “Yani biz burada istemezükçü bir tavır içinde değiliz.

Tekrar değerlendirilsin. Çünkü sektörün görüşünün alınmadığı konusunda bütün sektör temsilcileri mutabık kaldı ama buna rağmen çıkarılırsa ona bir şey diyemeyiz” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise bir kısım zeytin üreticileri ve bölgeden gelen insanlarla bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, “Bazı belediyelerin problemleri var, onları da değerlendireceğiz. Bir de sanayi kesimiyle bu konuyu değerlendirdikten sonra karar vereceğiz” dedi. Konuyu paydaşlarıyla değerlendirdikten sonra karar vereceklerini belirten Elitaş, “Türkiye’nin menfaatine olduğunu düşündüğümüz bir kanun tasarısı. Mesela Gemlik’ten muhtarlar heyeti geldi. Onlarla görüştük. ‘Ne olur bu yasayı çıkarın. Biz zeytin çiftliklerimizde, tarlalarımızda başımızı sokacak yer bulamıyoruz” dedi.

İŞTE TARTIŞILAN O MADDE

Meclis Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen Üretim Reform Paketi’nin zeytinlik sahalarıyla ilgili maddelerine CHP, MHP ve HDP’den itiraz gelmişti. Yapılan görüşmeler neticesinde 1 dekarda 15 ağaçtan daha az ağacın bulunduğu sahaların zeytinlik sahası dışında tutulmasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarılırken, CHP, tasarının son halindeki 2’nci maddenin de tamamen ayıklanmasını talep ediyor. CHP’nin hazırladığı muhalefet şerhinde zeytinliklerin idam fermanını hazırlayacağını savunduğu 2’nci madde şöyle: “Zeytinlik sahalarında ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.”

TALANA KILIF OLMASIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, “Sanayiye verilecek küçük destekler, zeytinliklerin talanı için kılıf olarak kullanılmamalı” ifadesini kullandı. Budak, yazılı açıklamasında, söz konusu kanun tasarısını eleştirdi. Budak, şunları kaydetti: “Üretim reformu diye getirilen tasarıda da orta gelir tuzağını aşmayı sağlayacak, yüksek katma değerli üretim alanında gerçekten sıçrama yaptıracak bir unsur yoktur. Günü kurtarmaya dönük bir takım iyileştirmelerle sanayinin yapısal sorunları çözülemez.”

Haber : EROL METİN

Türkiye Haberleri

Marmara depremi için tarih verdi
MHP ESKİ İL BAŞKANI DUALARLA ANILDI
İmar yetkisi belediyelerden alınıyor
Milyonları ilgilendiren haber!
Yoksul çocuk sayısı 10 milyona yaklaştı