Zararlı Böcekler Nasıl Yok Edilir?

Zararlı Böcekler Nasıl Yok Edilir?

Ayrıca diğer otların ve zararlı böceklerin bitkilerine zarar vermelerinden endişelenirler.

Salyangozlar, kulağa girenler, tırtıllar, yaprak bitleri, kurtlar, karıncalar ve sümüklü böcekler, sülükler bahçenizde dolaştırılmasına izin vermemeniz gereken yıkıcı ve zararlı böceklerden sadece birkaçıdır.

Pestisitler bir tür dezenfektandır. Pestitsitler bu böcek sorununu çözebilirler fakat genellikle çevre dostu değildirler, genellikle kimyasal madde içerdikleri için böceklerle birlikte ürünlerinize de zarar verirler.

Neyse ki bahçedeki zararlı böcekleri bitki veya toprağa zarar vermeden kontrol etmeye yardımcı olan birçok doğal ilaç var. Son günlerde bir çok insanın bahçedeki sümüklü böcekler nasıl yok edilir, bahçedeki salyangozlar nasıl yok edilir, bahçedeki sülükler nasıl yok edilir diye araştırdığını görünce bu doğal tarifli yazımızı hazırlamaya karar verdim.

İşte bahçelere zarar veren böcekleri yok eden en etkili 10 ev ilacı.

 

1. Neem Yağı

Neem yağı, bitkilerinizi yaprak bitleri, lahana solucanları, böcekler, karıncalar ve tırtıllar gibi zararlı yaprak haşerelerinden ve diğer zararlı zararlı böceklerden korur.

Bu yağ böcek kovucu özelliğinin yanı sıra içerisindeki organik bileşikler sayesinde bitkileri bozan mantarların yayılmasının kontrol edilmesinde de etkilidir.

Yapılan çalışmalar soğuk preslenmiş neem yağının güvenlik ve etiket talimatlarına göre kullanıldığında insanlara veya çevreye herhangi bir tehlike oluşturmadığını tespit etmiştir.

  • Yapraklar için zararlı böcek kovucu bir sprey hazırlamak için boş bir sprey şişesine 1 su bardağı ılık su, 2 çay kaşığı neem yağı ve 1 çay kaşığı bulaşık yıkama deterjanı koyun. Karışımı yeşillik ve saplar üzerine püskürterek, böceklerin genellikle saklandığı yerlere ulaştığından emin olun. 2 ile 3 hafta boyunca her gün bunu tekrar edin.
  • Alternatif olarak, zararlı bahçe böceklerinden kurtulmak için piyasada bulunan neem-bazlı ürünleri kullanabilirsiniz.

Püskürtme işlemini yapmadan birkaç saat önce bitkilere su verin.

2. Diyatomlu Toprak

Diyatomlar olarak da adlandırılan, fosilleşmiş su bitkilerinden yapılmış diyatomlu toprak, etkili ve çok amaçlı bir böcek kovucudur.

Yaprak bitleri, karınca, kulağa giren, tahta kurusu, yatak böcekleri, yetişkin pireler, hamamböceği, salyangoz ve sümüklü böcek gibi böceklerden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Çoğu böcek gibi, dış iskelet sistemi olan hayvanlar için ölümcüldür. Mikroskobik fosiller, böceklerin dış kabuğuna zarar verebilecek ustura gibi keskin kenarlara sahipler.

  1. Bir çalkalama kabına diyatomlu toprak koyun.
  2. Zararlıların bitkilere ulaşmasını engellemek ve hali hazırdaki böcekleri yok etmek için bu toprağı bahçenize ve çevresine serpiştirin.
  3. Yöntemi gerektiği gibi tekrarlayın.

3. Nane Yağı

Bahçenizdeki zararlıları kontrol altına almanın bir başka yolu da nane gibi bioaktif bitkilerden gelen uçucu yağların kullanılmasıdır. Bu bitki, güçlü antimikrobiyal ve haşere kovucu özelliklere sahiptir.

Nane yerine, biberiye, kekik, okaliptüs, lavanta, karanfil, fesleğen ve sitronella gibi diğer uçucu yağları da kullanabilirsiniz.

Ayrıca sedir ağacı ve çam esans yağları sülükler ve salyangoz gibi böcekler için etkili kovucular olarak görev yapmaktadır.

  1. Bir sprey şişesine 2 bardak su koyun.
  2. İçine 2 kapsül organik sıvı sabun ekleyin.
  3. 1 tatlı kaşığı nane yağı katın. Ayrıca yarım çay kaşığı limon okaliptüs yağı, portakal yağı ve sedir yağı ekleyebilirsiniz.
  4. Zararlı böcekleri püskürtmek için iyice karıştırın ve bu çözeltiyi bahçe bitkilerinize püskürtün.
  5. Gerektiği gibi tekrarlayın.

4. Acı Biber

Biber, yaprak bitleri, dantel böcekleri, lahana kurtcukları ve örümcek gibi çeşitli bahçe zararlıları için geniş spektrumlu, organik bir kovucu olarak çalışır.

ABD’deki Ulusal Pestisit Bilgi Merkezi’ne göre, acı biber, çalıları, ağaçları ve küçük bitkileri yiyen veya zarar veren bir dizi zararlıyı caydırıcı olarak çalışır.

  • Yer fıstığı fidelerini zararlı böceklerden uzak tutmak için zaman zaman etrafına acı biber tozu serpebilirsiniz.
  • Yarım su bardağı doğranmış kırmızıbiber ve 2 bardak suyu blendırda karıştırın. Karışımı bir sprey şişesine dökün. Ayrıca 1 çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ilave edin. İyice çalkalayın ve sonra bahçenizin etrafına püskürtün. Bu yöntemi sonuçtan memnun kalıncaya kadar her 4 ila 5 günde bir tekrar edin.

5. Sarımsak

Sarımsak, zararlı böcekleri yok edebilecek ve değerli bitkilerinizi güvende tutabilecek harika bir organik ilaçtır. Bitkilere gerçekten zarar veren yaprak bitleri, lahana böceklerine karşı oldukça etkilidir.

  1. Blendırın için 2 bardak su ve tam 1 sarımsak demeti koyun.
  2. Sarımsak ince bir püre haline gelene kadar yüksek hızda karıştırın.
  3. Bir gün boyunca böyle bekletin.
  4. Karışımı 4 litre suyun içine katın iyice karıştırın. Ayrıca 1 tatlı kaşığı biber tozu ilave edebilirsiniz.
  5. Solüsyonu bir sprey şişesine aktarın.
  6. Bitkilerin yapraklarının üstlerini ve diplerini iyice püskürtün.
  7. Bunu yağmur yağdıktan sonra yaklaşık haftada bir kez uygulayın.

6. Bira Tuzağı

Salyangoz ve sümüklü böcek gibi zararlı yaratıklar, bahçıvanlar için her yıl sorun yaşatır.  Bu tarz böceklerle mücadele etmek için birayı kullanabilirsiniz.

Salyangozlar ve sümüklü böcekler biraya ilgi duyar. Bu böcekleri çeken alkol değildir, maya veya maya yan ürünleridir.

  1. Birkaç boş teneke kutusuna bira doldurun.
  2. Teneke kutularını bahçenizin toprağına ağıza kadar gömün.
  3. Ürpertici yaratıkların biraya girip boğulabilmesi için bu tenekeleri bir gece boyunca açık bırakın.
  4. Ertesi sabah, bütün tenekeleri boşaltın ve yerine yeni bir teneke koyun.
  5. Sonuçtan memnun kalana kadar günlük tekrarlayın.

7. Yardımcı Bitki Yetiştirin

Bahçedeki zararlı böcekleri önlemek ve yok etmek için yardımcı bitki ekmeyideneyebilirsiniz.

Yardımcı ekim, farklı bitkilerin birbirleriyle faydalı bir simbiyotik ilişkiye girecekleri şekildeyakın mesafelerde yetiştirilmesini içerir.

Bu strateji haşere mücadelesinde de uygulanabilir. Böcek öldürücü özelliklere sahip güçlü kokulu bitkiler savunmasız bitkilerin yanında dikilebilir veya farklı kokulu bitkiler, tercih edilen bitkilere karşı farklı zararlıları çeken veya yönlendiren kimyasal ipuçlarını maskelemek için birlikte ekilebilir.

Zararlı böcek yönetimi için çevre dostu bir yöntem olan bu yöntem, hem insanlar hem de arılar, kelebekler ve yararlı böcekler için toksik veya zararlı etkiler ihtimali olmadığı için oldukça güvenlidir.

Yaprak bitleri, zararlı böcekleri, köstebekler, japon böcekleri ve mantar gangleri gibi çeşitli bahçe zararlılarına karşı küfür, fasulye, biberiye, adaçayı, bayır turpu ve alliums (soğan, sarımsak, pırasa gibi çok bilinen türleri içeren bir bitki cinsidir) gibi bitkileri kullanın.

8. Yumurta kabukları

Yumurta kabuğu, bitkileriniz için etkili bir gübre çeşididir. Aynı zamanda, ezilmiş yumurta kabuklarını, salyangozlar ve diğer böcekleri bahçenizden uzak tutmak içinkullanabilirsiniz.

Aslında ezilmiş yumurta kabuğu, Japon böcekleri ve salyangozları gibi zararlıları öldürmek için organik bir pestisit olarak iş görür. Ezilmiş kabukların keskin kenarları böceklerin derisini tahriş eder ve sonunda onları yok eder.

  1. 10 ila 12 adet yumurtayı kaynatın ve kurutun.
  2. Ardından toz haline getirin.
  3. Yumurta kabuğunu bitkilerinizin çevresindeki toprağa serpin.
  4. Bu yöntemi gerektiği gibi tekrarlayın.

9. Boraks

Zararlı böcekleri bahçenize çeken şey yaprak bitleri ve çiçekli bitkilerden gelen tatlı nektarlardır.

Boraks istenmeyen karıncaları önlemek için deneyebileceğiniz en iyi ev ilaçlarından biridir.

Toz halindeki boraks yumuşak, renksiz kristallerden oluşur ve suda kolaylıkla çözünür. Karıncalar bunu yediğinde ölürler.

  1. Yarımşar bardak su ve boraksı birlikte karıştırın.
  2. Karışımı karınca tepelerine ve yollarına serpiştirin.
  3. Yöntemi gerektiği zaman tekrarlayın.

10. Karbonat

Karbonat, zararlı böcekleri bahçenizden uzak tutmada önemli bir rol oynayabilir. Kabartma tozu çevreye zarar vermeden bitkilere zarar veren, yaprak bitleri ve örümcek gibi böcekleri öldürebilir.

Artı, bitkilerin mantar enfeksiyonlarından korunması için toksik olmayan bir mantar ilacı olarak çalışır.

  • 2 çorba kaşığı kabartma tozu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla sıvı sabunu 3 litre suya ekleyin. Zararlı böceklerden kurtulmak ve geri dönmelerini önlemek için bir sprey şişesine aktarın ve her 3 günde bir püskürtün.
  • Ayrıca bahçenizin etrafına karbonat serpiştirerek tavşanları, karıncaları ve zararlı böcekleri bahçenizden uzak tutabilirsiniz.

Ek İpuçları

  • Herhangi bir haşere kontrol aracı kullanmadan önce, bitkilerinizi iyice sulayın. Suya bağlı stres bitkileri pestisit hasarlarına karşı daha savunmasız hale getirebilir.
  • Bu doğal böcek yok eden yöntemleri kullanmadan önce bitkinin küçük bir bölümü üzerinde iki gün boyunca yama testi yapın.
  • Zayıf bitkiler zararlı böcekler için çok caziptir bu nedenle zayıf bitkileri bahçenizden yolup atın.
  • Güçlü ve kuvvetli bitkiler geliştirmek için sağlıklı, organik toprak kullanın.
  • Bitkilerde sağlıklı gelişim sağlamak için yosun, malç veya sprey kullanın.
  • Bahçenizi böcekler için yetiştirilen yabancı otlardan uzak tutun.
  • Bitkilerdeki küf ve kara lekeleri önlemek için, eşit miktarda yağsız süt ve su kullanarak bir çözüm hazırlayın ve bitkilerin üzerine püskürtün.
  • Kardelen Akar'dan alıntıdır

Yaşam Haberleri

PASVAK ‘Büyüklerimiz Yalnız Değildir’
Nikah ücretlerinde rekor artış
Ankaralı Turgut'un vasiyeti ortaya çıktı
Ünlü yönetmen Şerif Gören hayatını kaybetti
SADİ ZTEKİN HOCA'NIN ACI GÜNÜ