YÖKDİL Nedir? YÖKDİL Başvuruları 2020 Ne Zaman? YÖKDİL’e Nasıl Hazırlanırım?

YÖKDİL Nedir, YÖKDİL başvuruları 2020 Ne Zaman, YÖKDİL’e nasıl hazırlanırım, YÖKDİL sınavının içeriğinde neler var gibi soruların cevabını merak ediyorsanız bu haberimiz tam sizin için…

YÖKDİL Nedir ve YÖKDİL başvuruları 2020 Ne Zaman sorularının cevabını araştırıyorsanız siz de muhtemelen kariyer basamağında yabancı dil engeline takılan bir kişisiniz. Bu yazımızda YÖKDİL ile alakalı A’dan Z’ye her şeyi sizler için paylaşacağız. Yazımız bittiğinde YÖKDİL Nedir, YÖKDİL başvuruları 2020 Ne Zaman, YÖKDİL’e nasıl hazırlanırım, YÖKDİL sınav içeriğinde neler var gibi pek çok sorunun cevabını almış olacaksınız.

Size bu haberimizde YÖKDİL Nedir, YÖKDİL başvuruları 2020 Ne Zaman gibi soruları ile beraber 0’dan 66.25’e çıkan bir öğrencinin deneyimlerinden de bahsedeceğiz. Yani bu yazı iki bölümden oluşmakta. İlk bölümde YÖKDİL ile alakalı genel bilgiler, sınav içeriği ve sınav tarihleri anlatılacak. 2. Bölümde ise bu sınavda başarılı olmanız için altın niteliğinde öğütler bizzat bu süreçten geçmiş olanların yorumları ile aktarılacak.

YÖKDİL Nedir? YÖKDİL Başvuruları 2020 Ne Zaman ?

YÖKDİL, Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nın kısaltmasıdır. Adayların kendi alanlarında ilerlemesi ve dil becerilerinin belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilen bir yabancı dil sınavıdır.

2020 yılının YÖKDİL/1 sınavı 1 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilecek. Başvurular ise 8 - 16 Ocak 2020 tarihlerinde alındı. Bu sınav sonucunun 26 Mart 2020’de açıklanacağı ifade edildi.

2020 yılının YÖKDİL/2 sınavı ise  13 Ağustos 2020 tarihinde yapılacak. Başvurular ise 17- 27 Temmuz 2020 tarihlerinde alınacak. Bu sınav sonucunun 10 Eylül 2020’de açıklanacağı belirtildi.

YÖKDİL'e kimler başvurabilir?

Eğer bir lisans mezunuysanız ve yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ya da doçentlik sınavına başvurmak istiyorsanız YÖKDİL sınavına girmeniz gerekmekte. Ayrıca üniversiteler tarafından akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterlilik puanı talep edilen adaylar da YÖKDİL’e başvurabilir.

YÖKDİL Puanı Kaç Sene Geçerlidir?

Yabancı Dil Sınavında (YDS) olduğu gibi YÖKDİL’de de aynı uygulama mevcuttur yani Yüksek lisans ve doktora için başvuran adaylar YÖKDİL’den aldıkları puanı 5 sene kullanabiliyorlar. Ama öğretim üyeleriyle doçentlik başvurularında YÖKDİL puanının kullanımı ile alakalı beli bir zaman sınırı yok.

YÖKDİL Hakkında Bazı Teknik Bilgiler

- YÖKDİL sınavı normalde Senede 2 defa yapılmakta. Sadece 2017’de üç defa yapılmıştır.

- YÖKDİL sınavına başvurular internet üzerinden ais.osym.gov.tr’den yapılmaktadır.

- YÖKDİL 30 şehir ve toplamda 35 sınav merkezinde yapılamakta. Sınav merkezleri ise ÖSYM’nin sitesinden sınav öncesinde açıklanmakta.

- YÖKDİL sınavına girme ile alakalı bir sınır yoktur. İsteyen açılan tüm sınavlara dahil olabilir.

- YÖKDİL sınav ücretleri 2019’un Mart ayı için 100 TL olarak açıklanmış olsa da bu ücret her sene güncellenmektedir. Sınav ödemeleri kredi kartı ile de yapılmaktadır.

YÖKDİL Sınav İçeriği Hakkında Bilgiler

Bazı teknik bilgilerin ardından sizler için asıl önemli nokta olan sınav içeriği meselesine gelelim. 

Öncelikle YÖKDİL Sınavının 3 alanda yapıldığını bilmekte fayda var. Bu alanlar:

Fen ve mühendislik,

Sosyal ve beşeri bilimler,

Sağlık

Alanınıza göre gireceğiniz YÖKDİL sınavında karşınıza 5 seçenekli 80 soru gelecek. Sınav süresi ise 180 dakika.  Ayrıca YÖKDİL, 4 dilde yapılıyor. Bu diller: Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce.

YÖKDİL Sınavında soru dağlımı 20 gramer ve 60 anlam bilgisi olarak açıklanabilir.

2. BÖLÜM

YÖKDİL’e Nasıl Hazırlanmalıyız?

Şimdiye kadar verdiğimiz teknik bilgilerin ardında geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Okulu bitirdik ve yüksek lisans yapmak istiyoruz, doktoraya başvuracağız ya da akademik olarak yükselmek gibi bir amacımız var. Bunun için karşımızda dağ gibi bir sınav var: YÖKDİL. Peki, bu dağı nasıl aşacaksınız? Ya da bu gerçekten bir dağ mı? İşte yazının bundan sonraki bölümü sizler için çok önemli…

YÖKDİL ya da YDS için hazırlanma sürecinin en önemli olarak kendinizi mental olarak hazırlamaktır. ‘Ben bunu başarabilirim’ ifadesinin kullanılması ile başlayacak olan dil yolculuğunuz azim ve kararlılıkla birleşince BAŞARI getirecektir.

İkinci konu ise önemli bir rehber. Sizi YÖKDİL’de başarıya ulaştıracağını söyleyen pek çok kurs ve eğitmenle karşılaşacaksınız. Hatta öyleleri olacak ki size 40 günde 55 puan garantisi verecek. Sakın bunlara kanmayın ve unutmayın ki çok büyük emek harcamadıkça ya da temeliniz sağlamsa onu güzel yönlendiremedikçe o puana ulaşmanız bir hayal.

Dil yolculuğunuzdaki bir diğer önemli nokta ise ASLA PES ETMEMEK… 0’dan başlayan bir kişinin ilk sınavda 66 alması çok olası değil. Bu yüzden belki 3 belki 5 kere gireceksiniz bu sınava ama her seferinde üzerine tuğlalar ekleyerek ve moralinizi bozmadan sürdüreceksiniz yolculuğunuzu.

Seviyeniz sıfır olabilir. Geçmiş dönemde aldığınız yarım yamalak eğitimler sonucunda İngilizceden soğumuş olabilirsiniz. Peş peşe aldığınız birçok kötü sonuç sizi bıktırmış da olabilir. Bunların hepsini bir kenara atın ve 0’dan 66.25 giden yolu takip edin.

YÖKDİL İçin Doğru Eğitmen

Öncelikle güzel bir eğitmen seçimi çok önemli. Gireceğiniz sınavı A’dan Z’ye sindirmiş ve alan ile alakalı üretim yapmaya başlamış bir eğitmen olmalı. Unutmayın bu uğurda ilerlerken paranızı almak için bekleyen ve size bir faydası olmayacak onlarca kurs piyasada sizi bekliyor. ( Eğitmen önerimi merak edenler yoruma yazabilir.)

Eğer amacınız YÖKDİL ya da YDS gibi bir sınavsa pek çok kurstaki kur sistemine milyarlarca lira dökmenize gerek yok! Sizi direk amacınıza götürecek eğitmenler bulun. Bu eğitimleri sadece örgün olarak da düşünmeyin… Günümüz şartlarında pek çok online eğitimle evinizden bile çıkmadan başarıya ulaşabilirsiniz.

YÖKDİL Çalışma Yöntemi

Kelime

Başarıya ulaşmak için yabancı dili hayatınıza almanız gerekiyor. En önemli noktalardan birisi de kelime ezberleme. Burada yapmanız gereken şey onlarca sayfadan oluşan listeleri papağan misali ezberlemek değil. Azar azar kelimeler ezberleyerek bunları kullanım alanlarında görmeniz gerek. Ayrıca kelimelerin doğru anlamlarını da bilmek çok önemli. Mesela bir kelimenin 15 anlamı var ve siz ilk anlamını öğreniyorsunuz ama YÖKDİL gibi bilimsellik içeren bir sınavda o kelimenin 3 belki de 5. Anlamı çıkıyor. O zaman çalışmalarınızda eksikler olacak ve çevirileriniz sağlam olmayacak.

Çeviri

Kelimeleri kuru kuru ezberlemek size yetmeyecektir. O kelimeleri ete kemiğe büründürmeniz gerekiyor. Bunun yolu da kelimeleri makalelerde görmek, bol bol çeviri yapmak ve sürekli tekrar etmektir.

Kelime Tekrarı İçin Bir Yol

1. Gün: 15 kelime + Çeviri ( Çevrilen metinlerde çalıştığınız kelimeler olacak )

2. Gün: Dün 15 kelime tekrarı + yeni 15 kelime + çeviri

3. Gün: 1. Gün kelimeleri + 2 gün kelimeleri + yeni 15 kelime + çeviri

.

.

Ve bu şekilde aralıksız devam ederek bir otomatikleşme kazanacaksınız. 5. Güne geldiğinizde ise 1. Günkü kelimelerin tekrarı bırakacaksınız. Yani her kelime grubu 5 gün tekrar edilecek. Bu şekilde yapmış olduğunu çalışma ile hem kelime tekrarı yapmış olacak hem de çeviri yeteneğinizi artıracaksınız.  Zamanla sisteme alıştıkça daha da hızlandığınızı göreceksiniz. Oturup onlarca kelimeyi ezberleme sıkıcılığından kurtulmuş ve kelimeleri canlı kanlı bir şekilde metinlerde görerek onları çok yönlü bir şekilde öğreneceksiniz.

Kelime tekrarında 1 kelimeyi 5 kere görerek ve sesli olarak tekrar etmeniz faydalı olacaktır. Böyle kelimeleri görecek, seslendirecek, işiteceksiniz ve birden fazla duyu organı ile kelimeyi içselleştirebileceksiniz.

Soru

Tabi ki sadece kelime ve çeviri bu önemli sınav için yeterli olmayacaktır. Tüm sınavlarda olduğunu gibi YÖKDİL ve YDS’de de pratik çok çok önemlidir. Soru tiplerini iyi kavramak, hangi soru tipinde nerelere odaklanacağını bilmek, soru tiplerindeki tuzakları kavrayabilmek ve başlarda zorlanılsa bile sürekli, inatla soru çözmeye devam etmek gerekiyor.

Bu sınavlarda bilindiği gibi ön bölümde 20 tane gramer soru bulunuyor ama ağırlık sözcük, cümle ve paragrafta anlam konularında. Yani baştan sona İngilizce ile dolu 80 soru. Normal Türkçe olan sınavlarda bile epey zorlandığımızı düşünecek olursak bu sınavlara çok sağlam çalışmamız gerektiğini bilmeliyiz.

Son Tavsiyeler

- Kaynak çöplüğünden kurtulun

- Çıkmış soruları çözmeden sınava girmeyin. Unutmayın çıkmış soru çıkması en muhtemelen sorudur.,

Son 15 gün, günde 1 ya da 2 defa geçmiş yılların denemelerini çözün. Son 10 senenin sorularını çözmeden sınav gitmeyin.

- Denemenizi tam disiplin ile yapın. Sınav ile dış ortam arasında 30 dakika – heyecan payı – olduğunu unutmayın ve deneme sürelerinizi -30 dakikaya göre düşünün ve o vakitte bitirmeye çalışın.

- Sınav esnasında hiçbir şeye takılmayın. Yanınızda kokan bir kişi ya da önünüzde sümüğünü çeken bir başkası sizi ilgilendirmesin. Çok rahatsız olduğunuz durumlarda beklemeden görevliye haber verin.

- Sınavda su içmek ya da girmeden çok fazla su tüketmek her zaman riskli olduğundan buna dikkat edin.

- Size bu sınavın çok zor ve asla yapılamaz olduğu gibi ifadeleri kullananlardan uzak durun ve onlara kulaklarını kapatın.

- Bunun bir süreç olduğunu ve adım adım istediğiniz hedefe gideceğinizi unutmayın ve o şekilde yolunuzda ilerleyin.

- Karşınızda baştan aşağı yabancı dil olan bir sınava girdiğinizi ve bunu yapmak için çok emek sarf etmeniz gerektiğini her zaman aklınızda tutun.

Yazımızın son bölümü 1,5 senede 0’dan 66,25 almış bir öğrencinin deneyimlerinden oluşmuştur. Kendinize güvenin, yapabileceğinize inanın ve yolunuzdan hiçbir şeyin sizi alıkoymasına izin vermeyin. Unutmayın zafere çiçekli yollardan gidilmez…

( Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz )

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

Öğretmenler artık KPSS'ye girmeyecek!
PAÜ'YE KİM REKTÖR OLMALI ? NEDEN ?
O Anlamlı Proje Tamamlandı
Denizli'nin Bu Okulu Tam Bir Madalya Avcısı
BÜYÜKŞEHİR ÂŞIKLAR GELENEĞİ COŞKUYLA YAŞATILDI