Denizli’de Sayokan Türk Savunma Sanatı ile uğraşan Leyla Zeren’in projesini hayata geçirerek, ilk adımda kadının kendini, gelen şiddete karşı savunması konusunda bir adım atıldı. Hayata geçirilen proje kapsamında Kadınların kendilerini savunması konusu işlenerek, savunma konusunda önemli teknikler gösterilerek, kendilerini savunmaları konusunda çalışmalar başlatıldı.
Yapılan çalışmaları projenin anası Leyla Zeren Şöyle anlattı
Adım Leyla ZEREN, uzun yıllardır Sayokan (savaşçının yolu ve kanı) isimli Türk Savunma Sanatı ile uğraşıyorum.
Yıllardır aklımda olan ve yaklaşık son 5 senedir yoğunluk verdiğim bir hayal / düşünce / projem vardı. ‘’Kadına Şiddete Hayır’’
Lakin düşüncemi büyük uğraşlarıma rağmen kimseye duyuramadım, duyurduklarımda ilgi ile dinleyip, beğenip, sonrasında unuttular.
Ta ki Denizli Airsoft Sporu Derneğinde spor kollarından sorumlu yönetim kurulu üyesi Haydar Yıldırım beyle bu fikrimi paylaşıncaya kadar.
Sağ olsun kendisi bu konuyu hem çevresinde ki arkadaşlarıyla hem de derneklerinde paylaşmış. Gene bir Denizli Airsoft sporcusu olan eski Jandarma Üstteğmen İbrahim Şirin bey de insan hakları ile meşgul olduğu, bu yönde bir tez çalışmasının bulunduğu ve onunda böyle bir ’’Kadına Şiddete Hayır’’ düşüncesi olduğu için bir araya gelerek 3 lü ekip olduk.
Bu arada Denizli Airsoft Sporu Derneği bize Sosyal sorumluluk projesi altında bir çatı oluşturdu. Dernek adına bu projemizi, vermek istediğimiz eğitimi yapabileceğimiz bir yer bakılmaya başlandı. Bu esnada yine Denizli Airsoft sporcusu olan ve Pukka Spor salonunda sahibi Mehmet Koçdemir bey bize kapılarını açtı ve bu projenin kendi solonunda yapılmasından gurur duyacağını belirtti. Böylelikle yolumuza başladık ve ‘’Kadına Şiddete Hayır’’ adlı 3 derslik ücretsiz seanslarımızın tanıtımını yaptık.
Üçümüz ilk olarak kadına yönelik şiddet olaylarını inceledik ve bunları birkaç kategoriye ayırdık.
Bu yönde oluşan saldırı şekilleri üzerine yoğunlaştık ve kendi aramızda yaklaşık 12 antraman düzenledik ve belirlediğimiz kategoriler üzerinde SAYOKAN ağırlıklı öngörü çalışmaları yaptık.
Hiçbir ilgi duyan açıkta kalmasın
İlk etapta 3 derslik bir proje olduğundan dolayı, kendi aramızda adına ‘’köylü Fadime’’ dediğimiz, hayatında hiçbir şekilde spor yapmamış – kısaca sineğe bile vuramayan bir bayandan yola çıkarak, var olan ustaca teknikleri, hiçbir kuvvet gerektirmeyen, her kadının uygulayabileceği yöntemlere çevirdik.
Başlama tarihinde müsait olmayan yada geç duyan ve katılmak isteyen bayanlar için tekrar yeni tarihler belirledik, hiçbir ilgi duyan açıkta kalmasın diye.
Bu dersler sadece savunma ile sınırlı değil
Denizli Airsoft Sporu Derneği Başkanı Sayın Av. Ömer BAŞKAYA katılımcılara kadına şiddet konuları üzerine şiddete maruz kalınca yapılabilecek hukuki yönlerini dile getiren bir anlatım sunuyor.
Yine Denizli Airsoft Sporu Derneği desteği ile bir psikolog arkadaşımız da yardımlarını katılımcılarımızdan esirgemiyor.
Ayrı gurur verici durum ise, Projeye yoğun ilgi dolayısıyla başka lokasyonlarda bulunan spor salonları da projeyi desteklemek istediklerini ve bizleri kendi spor salonlarında ağırlamak istediklerini iletmeleri oldu.
Projemiz bilinçli olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sonrası başlatıldı, çünkü;
Kadınlar sadece kadılar gününde anılmamalı
Her gün her dakika kadınlar şiddete maruz kalıyor. Şiddetten kastım sadece dövülmek öldürülmek değil. Sözlü, baskı altında olanlar da şiddet görenlerdir. Kadın kendini savunmalı, kendi gücünü öğrenmeli, bu gücün farkına varmalı.
Tabi ki bu yolda sesimi duyurabildiğim kadar devam edeceğim. Kadınlara siz de bu dünyada yaşama ve kendinizi savunma hakkına sahipsiniz diyeceğim . Kendilerini nasıl savunabilirler ve korurlar konusunda elimden geldiği kadar öğretmeye devam etmeye çalışacağım.
Yardımlarından ve desteklerinden dolayı ilk önce Sayın Haydar Yıldırım, Sayın İbrahim Şirin, Sayın Av. Ömer BAŞKAYA , Sayın Mehmet Koçdemir, Denizli Airsoft Sporu Derneğine ve bütün desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum.