Denizli merkezde ve ilçelerde bulunan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacı ile çalışmalarına devam eden Denizli Büyükşehir Belediyesi, 10 seneden bu yana süredir kazı ve restorasyon çalışmalarına devam ettiği İlbade Mezarlığı'nın bitişiğinde bulunan Yediler Türbesi’nin restorasyonunu bitirdi.
Beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Denizli iline hizmet eden ve son dönemlerde Türk tarihi açısından çok mühim eserlerin keşfedilmiş olduğu İlbade Mezarlığı'nın Açık Hava Türk Tarih Müzesi olması amacı ile çalışmalar yapan Denizli Büyükşehir Belediyesi yaptığı bu restorasyon ile Denizli kültürel mirasına büyük bir katkı yaptı.
“Geçmişimize sahip çıkıyoruz”
Başkan Osman Zolan, köklerin olduğu, manevi değerlerin bulunduğu ve ataların ebedi istirahatgahlarının burada olduğunu, kendilerine düşen görevin ise geçmişe, bu değerlere sahip çıkarak onları gelecek nesillere aktarmaktır olduğunu belirtti. Denizli ilinin manevi kimliğini yansıtıyor olan eserlerden olan Yediler Türbesi'ni restore edip, gelecek nesillere ulaşmasını amaçladıklarını dile getiren Başkan Osman Zolan, kendilerine bu toprakları yurt eden ecdada sahip çıkarak eserlerini koruduklarını, bu topraklara emek vermiş olan, taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun dedi.
Yediler Türbesi
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2014’te kültür varlığı olarak tescillenmiş olan Yediler Türbesi'ndeki mezarların dönemin Denizli beylerine, yöneticilerine ait olduğu kaynaklarda yazılı. Seyyah İbni Battuta 1333’te Denizli iline geldiğinde İlbadı Mezarlığının yanındaki namazgâhta İnanç Bey'in eşiğinde bayram namazı kılınıp bayramlaşma töreni yapıldığını ve burada hayır yemekleri verildiğini anlatır. Bu sebeple bu türbenin İnançoğulları Beyliğine ait olduğu anlaşılmakta.