Denizli Kale Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Utku Özgen, tarım işçiliği ve hayvancılığının yaygın olduğu İlçe’de, yaz günlerinde böcek, kene, akrep ve yılan sokmalarının çok sık meydana geldiğini ifade ederek hem tarlada çalışanların hem de serinlemek için park ve bahçeleri tercih edenlerin dikkatleri çekici uyarılar yaptı.
Yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte pek çok kişi park ve bahçelerde, çiftçiler de tarlalarda daha çok vakit geçirmeye başlıyor diyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Utku Özgen, bu aylarda böcek, akrep ve kene vb. canlılarla daha sık karsı karsıya kalındığını dile getirdi. Özgen, böcek ısırıkları ve sokmalarının çoğunun zararsız olmalarına rağmen yine de dikkat edilip tedbir alınması gerektiğini, böcek ısırıkları ile karşılaşılan semptomların; kişiden kişiye, ısıran veya sokan böceğin cinsine göre değiştiğini ama genelde kaşıntı, acı, ağrı, kızarıklık, şişkinlik, bulantı, terleme biçiminde ortaya çıktığını, böyle durumlarda temas olan bölgeye soğuk uygulamasının yapılması, sokulan bölgenin sabunlu suyla yıkanması ve çok fazla hareket ettirilmemesi gerektiğini, zehrin vücutta yayılmasına engel olunması amacıyla sokulan yerin üzerinde bandaj uygulanması gerektiği, hasta ve yakınlarının durumu takip etmesini, mevcut durumda kötüleşme tespit edildiği anda en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.
Kene Isırması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?
Özgen, kenelerin yoğun şekilde hayvan barınakları, hayvancılığın olduğu meralarda, uzun otlaklıklarda ve su kenarlarında olduğunu, kenelerin ısırmaları durumunda hastalıklı virüsü bulaştırdıklarını, aynı zamanda kenelerin çıplak elle tutulmasının, hasta insan ve hayvanların vücut salgıları ve etleri ile bulaştıklarını, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin de kene ile bulaştığını, belirtilerinin yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kol ve bacaklarda şiddetli ağrı, yüzde kızarıklık, olduğunu ifade etti.
Açık Alanlarda Bu Uyarılara Dikkat!
Özgen, tarla, bağ, bahçe, piknik alanları gibi kene, böcek, örümcek gibi canlılar ile temas acısından riskli olan bölgelere gidildiği zaman oturulacak alanlara acık renkli örtülerin serilmesini, açık renkli kıyafetlerin giyilmesini, pantolon paçalarının çorap içine sokulmasını veya uzun çizmelerin giyilmesini, riskli alanlardan dönüldüğünde tüm vücut üstünde kene olup olmadığına bakılmasını dile getirdi.