Yasin Öztürk'ten TOKİ'nin Açıklamasına Jet Yanıt

Denizli İyi Parti Milletvekili Yasin Öztürk TOKİ'nin "bazı bloklarda kayma olduğu iddiaları"na karşı verdiği yanıtı değerlendirdi ve uyardı.

Vekil Öztürk açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), “Bazı internet haber sitelerinde Denizli Merkezefendi İlçesi Kayaköy Mahallesi’nde İdaremiz tarafından yapılan konutların kaba inşasının tamamlanmadan bazı bloklarda kayma tespit edildiği yönünde asılsız iddiaların yer aldığı haberler üzerine açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur” diyerek bir basın açıklaması yapmıştır.

Bu basın açıklamasında özetle” projenin yapıldığı bölgedeki zemine daha önce ‘uygunsuz’ raporu verildiği ve zemin etüd çalışmalarının yapılmadığı iddiaları gerçek dışıdır. Kurumumuz tarafından yaptırılan tüm çalışmalar tamamen tedbir amaçlıdır.” denilmektedir.

Ayrıca; “Proje kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından oluşturulan raporlar ile söz konusu alanda alınması gereken tüm tedbir ve önlemler İdaremiz tarafından alınmıştır.

Ayrıca alanda 09.10.2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik bakanlığınca onaylanan İmar planına esas Jeolojik ve Jeoteknik etüt raporuna uygun olarak iş ve işlemler yürütülmüştür.
İnşası gerçekleşen projemizin bazı bloklarında zemin iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
 
            İlgili çalışmalar şantiye sahasının önünde, Şubat 2019’da hizmete açılmış olan Üçler Bulvarı’nda oluşan deformasyonlardan dolayı Ekim 2019’da Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır.” denilmektedir.

TOKİ’ye göre, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, Üçler Bulvarı’nda oluşan deformasyonlardan dolayı bu çalışmalar tedbir amaçlı yapılmıştır.

Bu durumda;

 TOKİ tarafından yapılan binalar eğer hiçbir sıkıntı olmadan sadece Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan bir yoldan bu kadar etkileniyor ve sorun aylardır farklı üniversitelerden alınan raporlarla bile çözülemiyorsa soruyorum:

1) “Bir yoldan, sadece yola yakın olduğu için bu kadar etkilenen binalar yarın bir deprem olduğunda bu depreme karşı nasıl ayakta duracak, TOKİ bu konutları vatandaşların içinde yaşaması için nasıl teslim edecek?

TOKİ’nin yaptığı binalara yakın geçen bir yol (Üçler Bulvarı), eğer zeminde hiçbir sorun yoksa neden binaları etkilemektedir. TOKİ konutlarının yakınından ilk defa mı bir yol geçmektedir?

TOKİ yaptığı açıklamada “09.10.2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan İmar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporuna uygun olarak iş ve işlemler yürütülmüştür.” demektedir. Söz konusu rapor incelendiğinde Üçler Bulvarı ve o bulvara yakın olarak yerleştirilen binaların tamamı yapay dolgu zemin üzerine geldiği görülmektedir. TOKİ’nin bu bölgede yapay dolgu zemin üzerine binaları yapması ve aynı yapay dolgu zemin üzerinden Üçler Bulvarının geçirilmiş olması buradaki deformasyonu tetiklemiş olabilir mi?

Sadece daha fazla konut üretmek için dolgu zemin üzerine TOKİ’nin binaları yerleştirmiş olması doğru mudur?

            TOKİ;  

“Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından yola yakın bu mevcut binalarda hasar oluşup oluşmadığı, binaların projelerine uygunluğunun tespiti ve beton basınç dayanımlarının kontrollerinin yapılarak raporlanması,

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile hem söz konusu yolda hem de yola yakın inşaat alanımızda yeni sondaj çalışmaları ve inklinometre kuyularının teşkili, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Zemin Mekaniği Laboratuvarında sondaj kuyularından elde edilmiş karot ve UD tüp örnekleri üzerinde sınıflandırma ve mukavemet deneylerinin yapılması, jeofizik etüd çalışmaları (Sismik MASW, ERT), bina temellerinde bulunan mevcut fore kazıkların süreklilik deneylerinin yapılması,

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından bu çalışmalara ait verilerin incelenerek değerlendirilmesi ve ileriye yönelik tedbir amaçlı ilave zemin iyileştirme projelerinin (geçirimsizlik perdesi ve enjeksiyon) hazırlanarak raporlanması yapılmıştır.”

            İfadeleriyle çok değerli üniversitelerimize çalışmalar yaptırdığını belirtmektedir.

            Yine soruyorum:

        

            TOKİ bütün projelerinde bu üniversitelerden görüş almış mıdır?

            Eğer bir sorun yoksa, neden üç üniversite ile çalışma gereği duymuştur?

            Aslında alanda ve binalarda sıkıntı olduğunu anlamak için sadece TOKİ’nin açıklamasını dikkatli bir şekilde okumak yeterli görünüyor.

            Eğer bu binalar sıkıntılı ve depremde hasar görecekse bugünden ısrarla uyarıyor ve rica ediyorum insanları bu binalara sokmayın.

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı