Yasin Öztürk O İhaleyi Sordu

İyi Parti Denizli Milletvekili 2 yeni soru önergesini muhataplarına sordu.

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , Akp İzmir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekçi’nin Politik Kurullardaki görevinin adaylığı konusunda kamuoyunda yarattığı tartışmaları ve 5. Kez iptal edilen Denizli-Aydın otoyolu ihalesini yazılı soru önergesi olarak muhataplarına iletti.

İlk Soru Denizli-Aydın Otoyolu İhalesi

Denizli ile Aydın İlleri arasında yapılması öngörülen 154 kilometre uzunluğundaki otoyol projesinin ihalesi geçmiş yıllarda 5. kez iptal edilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğünün Resmi Gazete ‘de yayımlanan ilanına göre, Denizli-Aydın Otoyolu Projesi, YİD (Yap-İşlet-Devret) modeli kapsamında 26 Mart 2019 tarihinde yeniden ihaleye çıkarılacağı duyuruldu. Söz konusu otoyol projesinin Denizli ilinde yaşayan seçmenlere olan maliyetinin ve faydalarının daha iyi anlaşılabilmesi için.

Buna göre;

1- Denizli'de yaşayan bir kişinin otoyolu kullanarak 154 km seyahat etmesinin maliyeti ne olacaktır. Basında yer alan km başı 6 cent/Euro  doğru mudur? Bu maliyetin doğru olduğunu kabul ettiğimiz takdirde otobanı kullanarak 154 km seyahat eden bir otomobilin ödemesi gereken tutar 10 Euro’ya yaklaşmaktadır. Gidiş dönüş hesabı yapıldığında sadece otoyola harcanacak bedel 120 TL ye gelmektedir. Denizli’de insanların büyük çoğunluğunun günde 120 TL kazanabilmesi mümkün değilken insanları Aydın'a otoban üzerinden gidip gelmeye ikna etmek için ne gibi çalışmalarınız olacaktır?

2- Kamu Özel İşbirliği modeliyle ihale edilen projede yıllık kaç araç geçişine hazine garantisi verilmiştir? Söz konusu ihale sonucu hazine garantisi rakamları tutmadığı takdirde araç başı kaç Euro ödeme yapılacağı garantisi verilmiştir?

3-Denizli güzergâhında, işletmeci firmaya daha fazla gelir imkânı oluşturmak amacıyla projenin bilinçli olarak 25-30 km uzatıldığı iddiaları kamuoyunda dolaşmaktadır. Hangi gerekçe ile proje kestirme yol kullanılmak yerine adeta yay çizilerek hazırlanmıştır? Buradaki amaç nedir?  

4- Sn. Cumhurbaşkanının 10 Şubat 2019 Aydın Mitinginde yaptığı konuşmada daha önceden ihalesi iptal edilen Denizli-Aydın otobanını bir takım sıkıntılar gerekçesiyle ihalesinin iptal ettiği ifade edilmiştir. Bu sıkıntılar nelerdir? Önceki ihaleye başvuran firmalar ile mevcut ihaleye başvuran firmalardan her iki ihaleye de başvuran olmuş mudur? 

5- Projenin Denizli-Kocabaş-Honaz etabında otoyol yapımı için ormanlık alan yok edilecek midir? Bu duruma ilişkin proje müellifi firmaya yüklenen tazmin ve telafi şartları nelerdir?

6- Projenin döviz cinsinden yapılmasındaki amaç nedir? Hükümetin adeta propaganda aracı haline getirdiği ve özel sektöre dikte edilen dövizle sözleşme yasağına Devletin kendisi neden yatırımlarda uyamamaktadır?

7- Önümüzdeki dönemde dövizin astronomik rakamlara ulaşması ve otoban trafiğinde beklenen projeksiyona ulaşılamaması durumunda KÖİ/YİD sözleşmesine atılan imzadan dönme imkânı var mıdır? Yoksa yeni bir Osman Gazi Köprüsü hesap hataları ile karşı karşıya mı kalınacaktır?

2. Soru Nihat Zeybekçi 

Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı kadroları içinde Cumhurbaşkanlığı Politik Kurulları (9 adet) bulunmaktadır. Bu kurullar 1. nolu KHK ile tanımlanmış ve görev ve yetkileri 4. Kısım madde 22’de belirlenmiştir. En az üç üyeden oluşan bu kurullar Cumhurbaşkanınca atanır ve kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirir.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla.

Buna göre:

1 - Bu kurullara atanan kurul üyelerinden 31 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığına veya Belediye Meclis üyeliğine aday olan var mıdır?

2 - Bu kurullar kamu görevi mi yapmaktadır? Atanan kişiler kamu görevlisi sayılmakta mıdır?

Şayet kamu görevlisi sayılıyorlar ise;

2972 sayılı Mahalli İdareler seçimi hakkında kanunun 17. Maddesinde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olmayan kamu görevlilerinin hangileri olduğu ayrıntılı biçimde düzenlendiği halde, istifaları zorunlu bulunan kamu görevlilerinin kimler olduğu hususunda düzenleme bulunmadığından atıf yapılan 2839 sayılı Milletvekilleri seçimi kanununun 18. Maddesi uygulanması gerekmektedir.

2839 sayılı Milletvekili seçim kanunun “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” başlıklı 18. Maddesi “ …. , Yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, …. Genel ve ara seçimlerin başlangıcından 1 ay önce YSK kararının ilanından başlayarak 7 gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.” Hükmüne göre;

Bu kişiler 31 Mart seçimleri için geçerli olan kamu görevlilerinin 1 Aralık 2018 tarihinde istifa etme zorunluluğuna uymuşlar mıdır?

3 - Dolayısıyla AK Partisi İzmir adayı olarak kamuoyunda bilinen ve Ekonomi politikaları kurulu başkanvekili Nihat Zeybekçi istifa etmiş midir?

İstifa etmedi ise; 1 Aralıktan bu yana kendisine maaş olarak ödeme yapılmakta mıdır?

Kurulun bütçesini ve personelini seçim çalışmalarında kullanmakta mıdır?

4 - Nihat Zeybekçi Kurul başkanlığından istifa etti ise; kamuoyuyla neden paylaşılmamıştır? Yerine kurula yeni başkanvekili atanmış mıdır?

Atandı ise neden kamuoyuyla paylaşılmamıştır?

5 -  31 Mart seçimlerinden sonra kazanamadığı takdirde tekrar aynı göreve dönecek midir?

6 - En son olarak 22 Ocak 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan politik kurulların başkanvekilleri toplantısında Nihat Zeybekçi neden yoktu?

Ekonomi politikalarının çok önem arz ettiği bir dönemde seçim çalışmalarından görevli bulunduğu Ekonomi politikaları kurulu görevine vakit ayırabilmekte midir?

Seçim çalışmalarında ise; Ekonominin sıkıntıda olduğu bu günlerde hayati önem arz eden bu görevini layıkıyla yerine getiremediğinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı kurul atamalarını tekrar gözden geçirecek midir?

Siyaset Haberleri

SİYASETE KATILMANIZ LAZIM!
Zafer Partisi'nde şok gelişme
2024'ün En Çok Konuşulan Siyasetçileri Belli Oldu!
AKP'de büyük kriz! Salonu terk ettiler
ÖZTÜRK ''KAMU GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA''