Yasin Öztürk İsyana Sessiz Kalmadı

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, seçim bölgesinden gelen isyana tepkisiz kalmadı.

Çivril Elmasını tanıtmak için Meclis açılışında Başta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener olmak üzere milletvekillerine elma ikramında bulunan Öztürk üreticinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Yasin Öztürk, “Birinci kalite elma 1,20 TL’den satıldı ama bu fiyat maliyetleri karşılamıyor. İlaç, gübre, sulama, boylama, kasalama fiyatları çok yüksek, gelen zamlar çiftçinin belini büküyor, kış döneminde daha yüksek fiyatla satmak için elmayı saklamak isteyen üreticinin karşısına bu kez de kilo başına 35 kuruşa varan soğuk hava deposu ücreti çıkıyor, durum böyle olunca da elma üreticisi sofralık ürününü düşük fiyatla meyve suyu için sıkıma göndermek zorunda kalmaktadır” dedi.

Miletvekili Öztürk’ün Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması için verdiği yazı önergesi şu şekilde:

Denizli iline bağlı Çivril ilçesinde 110 bin dekarda yıllık 250 bin ton elma yetiştirilmektedir. Çivril elma üreticisi, ürettiği elmaların kilosunu geçen sezon birinci kalite olanlarını 1,20-1,30 TL’den, meyve suyu için sıkmalık olanları ise 0.30 kuruştan satabilmiştir.

İlaç, gübre, mazot, kasalama ve işçilik maliyetleri 1 TL’ye kadar ulaşan elma sezonda alıcı bulamayınca veya kış döneminde daha iyi fiyatlara satabilmek maksadıyla soğuk hava depolarına konulmuştur. Soğuk hava deposunun maliyeti de kilogram başı yaklaşık 0,30-0,35 kuruş arasındadır. Öte yandan ihracat kapsamında olan elmada ise boylama için 0.20 kuruş, smart- fresh koruma maksatlı ilaçlama için 0.20 kuruş ilave maliyetler söz konusudur.

Dışarıdan gelen tüccarların Çivril’de bir hal borsası olmaması sebebiyle düşük fiyat veriyor olması, elma piyasasını da etkilemektedir.

Ancak, alıcı bulamayan üretici birinci kalite elmasını depo parasını ödeyebilmek için maliyetinin yarı fiyatına 0.50- 0.55 kuruş gibi fiyatlara meyve suyu fabrikalarına vermeye başlamıştır. Yani yeni sezon da yaklaştığı, yaz meyveleri de çıktığı için satılamadığından sağlam elmasını çürüğe vermek zorunda kalmıştır.

Hepimizin malumu olduğu üzere çiftçinin ve elma üreticisinin ana maliyet girdileri; gübre, tarım ilacı ve mazottur. Elma üreticimiz elmasını iyi yetiştirebilmek için alt gübresini, yaprak gübresini atmakta, kara leke, iç kurdu, kırmızı örümcek ve kalsiyum desteği gibi tarım ilaçlarını kullanmaktadır. Bunları zamanında kullanmayacak olursa elmanın kalitesi düşmekte ve elma çürüğe ayrılmaktadır.

Üretici geçen sezon 74,00 TL’den aldığı kara leke ilacını bu yıl 130,00TL’den almıştır.

Gübre ve tarım ilacında fiyatlar yüzde yüze yakın yükselmiş, mazota yapılan zamlar da çiftçinin belini bükmüştür. Yine geçen sene elma bahçesini sulamak için dekar başına 5,00 TL ödeme yaparken, bu yıl 10,00 TL’ye çıkmıştır.

Elma üreticisine acilen teşvik verilmediği sürece üreticinin ayakta kalması, maliyetlere katlanması mümkün olmayacak, elma ağaçları sökülmeye başlayacaktır.

Buna göre;

Çivril ilçesinde elma üreten çiftçinin, üreticinin mağduriyetini nasıl gidermeyi planlıyorsunuz?

Elma üreticisine ne tür teşvik vermeyi planlıyorsunuz?

Modern tarım için örtü altı meyve yetiştiriciliği, damlama sulama vb. gibi tarımsal teknikler konusunda üreticiyi bilinçlendirmeyi düşünüyor musunuz?

Zor durumda olan elma üreticilerinin kredi borçlarının ertelenmesi konusunda neler planlanmaktadır?

Bakanlığınız elma üretimi konusunda her yıl bir planlama yapmakta mıdır? Bu konuda elma üreticisi bilinçlendirilmekte midir?

Son dönemlerde Türkiye’den en fazla elma ihracatı yaptığımız Mısır, Rusya, Irak gibi ülkelerde ürünlerimize ilave vergiler konulmaktadır. Bu da pazarda rakibimiz olan Yunanistan gibi ülkelere karşı bizi dezavantajlı konuma getirmektedir. Dış ticarette elma gibi ürünlerimizi satabilmek için ne tür önlemler almayı düşünmektesiniz?

Çivril’de meyve-sebze hali kurulması için bir çalışmanız mevcut mudur? Belediyenin hal kurması konusunda, öncülük edilmesi düşünülmekte midir?

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı