Öztürk'ün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelttiği sorular şunlar:
1- 5902 sayılı Afet ve acil durum yönetimi başkanlığının görevleri hakkında kanunun 8. Maddesi gereği Acıpayam bölgesindeki vatandaşlar Afet bölgesi ilan edildiğinden dolayı AFAD’a bağlı ilgili birimler tarafından bilgilendirildi mi? Bilinçlendirildi mi?
Afet bölgesi ilan edilmesinden kaynaklı vatandaşa haklarının neler olduğu konusunda bilgi verildi mi?
2- Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin (özellikle çocukların) psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirildi mi?
3- 4123 sayılı kanunun 3. Maddesi yiyecek, içecek, giyecek tabi yardım, çadır ve diğer her türlü taşınır mallar Kızılay’a aktarılır.
16 Nisan 2019 tarihi itibariyle Kızılay Denizli Şube başkanı Adem Salih Deniz faaliyetlerinin sona erdiğini belirtmiştir.
Kızılay Acıpayam’da gıda, barınma gibi hangi çalışmalarda bulunmuştur? Yapılan yardımların miktarı ne kadardır?
Kızılay faaliyetlerini sona erdirdiğine göre bundan sonraki yardımlar hangi kamu kurumu vasıtasıyla yapılacaktır?
4- Bu güne kadar Denizli genelinde ve Acıpayam’da deprem konusunda gerek Belediye gerekse kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde ne tür çalışmalar yapılmıştır?
5- 4123 sayılı kanunun 6. Maddesi gereğince Acıpayam Belediyesinin tabii afet nedeniyle toplayamadığı emlak vergisi dâhil diğer vergi, resim ve harçlar, maruz kaldıkları hasar ve tahribatı gidermek amacıyla gereken yardım yapılmış mıdır?
4123 sayılı kanunun 6. madde ek maddesi İller Bankasına olan yatırım borçları Cumhurbaşkanınca belirlenecek esaslar çerçevesinde ertelenir ve veya terkin edilir.
Bu borçlara erteleme veya terkin yapacak mısınız?
6- Denizli bölgesi yoğun fay hatlarının olduğu bir yerdir, bundan sonra yaşanması olası bir depreme acil eylem planı hazırlanmış mıdır?
Denizli bölgesinde yaşayan vatandaşları, alınan önlemler ve olası bir deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmek için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
7- 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunun 7. Maddenin (u) bendinde İl düzeyinde yapılan plânlara uygun olarak, doğal afetlerle ilgili plânlamaları ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapmak; gerektiğinde diğer afet bölgelerine araç, gereç ve malzeme desteği vermek; itfaiye ve acil yardım hizmetlerini yürütmek. (z) bendinde Afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye etmek ve yıkmak şeklinde tanımlanmıştır.
5216 sayılı kanunun 7. Maddesinin (u) bendi gereğince olası bir deprem ve afet konusunda gerekli hazırlıkları yapmış mıdır?
5216 sayılı kanunun 7. Maddesinin (z) bendi gereğince belediye zarar gören binaları ne zaman yıkacaktır?
Öztürk'ün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a yönelttiği sorular şu şekilde:
1- 2000/1390 Sayılı Kararnamenin 3.Madde Tabii afetler nedeniyle gayrimenkul ve menkul malları zarar gören ya da yöre ekonomisinin etkilenmesi sebebiyle ticari ve sınai faaliyetleri sekteye uğrayan (münhasıran fiili hasar görmüş afet bölgesi sınırları içinde) ve bu durumları T. Halk Bankası temsilcisinin de bulunacağı il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen esnaf ve sanatkârlar, küçük ve orta boy işletmeler, serbest meslek mensupları ile sanayi ve ticaret erbabının T. Halk Bankasına tabii afetin vuku bulduğu tarih itibarıyla oluşmuş olan mevcut borçları; ilk yıl anapara ve faiz ödemesiz, müteakip 2 yılda 4 eşit taksitle ödenmek üzere 3 yıl süre ile ertelenir.
Bu madde gereğince depremde mağdur olmuş esnaf ve sanatkârların, küçük ve orta boy işletmelerin, serbest meslek mensupları ile sanayi ve ticaret erbabının borçlarını faizsiz 3 yıla kadar ertelemeyi düşünüyor musunuz?
3- 2000/1390 Sayılı Kararnamenin Geçici Madde 1- 22/5/2000 tarihinden itibaren meydana gelen tabii afetlerden zarar gören ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca genel hayata etkililik Olur'u kapsamına alınan yerler için bu Kararın 7. maddesinde belirtilen yeni kredi talep ve erteleme talep süresi bu Kararın yayımından itibaren başlar.
Bu madde gereğince vatandaşın taleplerini karşılayacak mısınız?
4- 2000/1390 Sayılı Kararnamenin 7. Maddesi yeni kredi talep ve erteleme talep süresi tabii afetin vuku bulduğu tarihten itibaren 3 aydır.
Vatandaşlarımız tabii afet tarihinden itibaren 3 ay içinde müracaat etmeleri konusunda bilgilendirildi mi?