Yasin Öztürk Bakan Koca'ya Özel Ada'yı Sordu

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk bu defa sorduğu sorularla çok bilinmeyen , özel bir yere dikkatleri çekti .

Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Urla Karantina Adası’nı ve üzerindekileri yapıları soran Yasin Öztürk hem bilinmeyen, ilginç bilgileri paylaştı hem de önemli soruları yöneltti .

Yasin Öztürk’ün tarih dersi niteliği de taşıyan ve sorulan sorulara verilecek cevapları kamuoyunun da merakla beklediği yazılı soru önergesi şu şekilde :

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Urla'ya bağlı Karantina Adası'ndaki 16 yapının restorasyonu için 16 Haziran 2020 tarihinde ihale açmıştır.
 
Restorasyon ihale dosyasında yer alan rölöve raporunda, Karantina Adası'ndaki istasyon-la ilgili şu bilgiler yer almaktadır:
 
“Urla Karantina Adası, dünyadaki tescilli üç adet Karantina Adası'ndan biridir. Dünyadaki diğer yerler, Amerika Birleşik Devletleri'nin Elisa Adası ile Hırvatistan Dubrovnik'te bulunan Karantina Adası'dır. Tahaffuzhane; sefer sırasında, yolcu ve çalışanların arasında bulaşıcı hastalık görülen gemilerin karantina sürelerini geçirmeleri, gerekli sağlık önlemlerinin alınması ve hastaların iyileştirilmeleri için büyük limanlara yakın kıyılara kurulmuş sağlık kuruluşu olarak tanımlamaktadır.  Stratejik öneme sahip Urla Karantina Adası; ticaret ve yolcu gemileri ile özellikle kuzey hac yolu için Anadolu, Rumeli, Bosna ve Rusya'ya gidip gelen hacılar için düşünülmüş bir konumdaydı. Tahaffuzhane, olası bir hastalık durumunda salgınlar ve ölümlerin artmasını engellemek için inşa edilmiştir. Karantina Adası, ölümcül hastalıkların (kolera, veba, tifo, tifüs, çiçek, sarıhumma ve lekeli humma gibi) Osmanlı topraklarına girişini önleyerek, Anadolu insanının sağlığını korumada önemli bir görev üstlenmiştir. Yaklaşık 150 yıl boyunca hizmet veren Urla Karantina Adası, 1950 yılına kadar işlevini sürdürmüştür. İzleyen yıllarda Kore gazileri için kullanıldığı ve Kıbrıs Barış Harekâtı'nda da hazır bulundurulduğu söylenmektedir. Urla Karantina Adası üzerine 1955 yılında Karantina Hastanesi yapılmıştır. 1986-2014 yılları arasında Urla Devlet Hastanesi olarak hizmet vermiştir. Adada bu dönemde iki ayrı kullanım bulunmaktadır. Birincisi adanın doğusunda konumlanan Devlet Hastanesi Binası'dır. 250 yatak kapasiteli ana yapı ve müştemilatların yanı sıra adanın orta noktasında 30 yatak kapasiteli bir ek yapı daha bulunmaktadır. İkinci kullanım da Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesindeki kullanımlardır."
 
Bu doğrultuda;
 
1- Ülkemizde, Urla Karantina Adası dışında, Bakanlığınıza bağlı karantina hizmeti veren birim bulunmakta mıdır?

2- Özellikle 1800-1900’lü yıllarda salgın hastalıkları engellemede öncü olarak kullanılan, bütün donanımlara sahip Urla Karantina Adası, COVID 19 salgınında karantina amaçlı kullanılmış mıdır? Ada, bu amaçla kullanılmadıysa gerekçesi nedir?

3- Yurtdışından gelen salgın hastalıkları önlemekle yükümlü Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, COVID 19 salgını sürecinde ne tür çalışmalar yapmıştır? Görev tanımı içerisinde salgın hastalıkları önlemek olan Genel Müdürlükten karantina bölgeleri oluşturulması konusunda destek alınmış mıdır?

4- Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, havalimanları, limanlar, kara hudut kapıları başta olmak üzere, yurtdışından ülkemize giriş yapan kaç COVID 19 vakası tespit etmiştir? Tespit edilen bu vakalar, hangi karantina merkezlerine yönlendirilmiştir?

5- Ülkemizde ilk COVID 19 vakalarının Umre’den dönüş yapan vatandaşlarımız ile turistik amaçlı yurtdışı seyahatte bulunan vatandaşlarımızda yoğun olarak görüldüğü ve bu vatandaşlarımızın öğrenci yurtlarında karantinaya alındığı bilinmektedir.
- Umre’den dönüş yapan vatandaşlarımız, herhangi bir karantina donanımına sahip olmayan yurtlarda barındırılırken, dünyadaki üç karantina Adasından biri olan Urla Karantina Adasında neden izole edilmemiştir?
- Dünyada COVID 19 salgını tehdidi Aralık ayından itibaren beklenirken, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü Mart ayına kadar geçen sürede, Urla Karantina Adasının aktif kullanılmasına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?

6- Son 1 yılda Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından, havalimanları, limanlar, kara hudut kapıları başta olmak üzere sağlık denetleme merkezlerinde yurtdışına giriş ve çıkış yapan kaç kişiye salgın hastalıklara karşı aşı uygulaması yapılmıştır?

7- Yurtdışından ülkemize giriş yapan kişilere yönelik sağlık denetimlerinde hangi salgın hastalıklar tespit edilmiştir? Bu kapsamda kaç vakaya rastlanmıştır? Vakaların hastalıklarına göre dağılımı nedir?

8- Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç kadrolu doktor görev yapmaktadır? Genel Müdürlük bünyesinde doktor açığı bulunmakta mıdır? Doktor ihtiyacı nasıl karşılanmaktadır?

9- Urla Karantina Adası Restorasyon işinin tamamlanmasının ardından, Kültür Varlığı Olarak Tescilli On Altı Adet Yapı ne şekilde değerlendirilecektir? Restorasyonu tamamlanan yapılar müze olarak mı kullanılacaktır? Yoksa, amacına uygun şekilde karantina merkezi olarak mı kullanılacaktır?
 

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı