"Vergi Dairesi Bile Özelleştirilmeli...''

Ekonomi Bakanı Zeybekci, özelleştirme yanlısı politikalara bir yenisini daha ekledi. "Vergi dairesi bile özelleştirilmeli" açıklamasında bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, devletin sağladığı birçok hizmetin özel sektör eliyle verilmesinin kaliteyi ve verimliliği artıracağını kaydederek, “En uç noktadan söylüyorum, vergi tahakkuk ve tahsilatı bile özelleştirilebilmeli. Bunun önünde hiçbir engel yok” dedi.

Devletin çalışma hayatında haksız rekabet yarattığını ifade eden Zeybekci, “Kalifiye elemanlar Ekonomi Bakanlığı'nda 3 bin liraya razı oluyor, benim şirketimde 5 bin liraya razı olmuyor” diye konuştu.

İşverenlerin üzerindeki kıdem tazminatı yükünü devletin satın alabilmesi için formül geliştirmek gerektiğini vurgulayan Zeybekci, “Hem kıdem tazminatı, hem de işsizlik fonu kesintisi olmaz. Kıdem tazminatı fonu kurulduktan sonra işsizlik fonu kesintisi kaldırılmalı” dedi. Bakanlık sayısının çok fazla olduğunu belirten Zeybekci, “Ekonomi yönetiminde finansla ilgili olan bakanlıklar bir elde, reel sektörle ilgili olanlar diğer elde toplanmalı” dedi.

‘2017’Yİ POZİTİF GÖRÜYORUM’

Bakan Zeybekci, İstanbul'da bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, güncel ekonomik konularla ilgili soruları yanıtladı. İhracatın büyümeye yüzde 1.5 katkısı olacağını söyleyen Zeybekci, “2017'yi pozitif görüyorum” dedi. Zeybekci, görüşlerini şöyle anlattı:

ÖZEL SEKTÖR ELİYLE VERİLMELİ

Birçok hizmet özel sektör eliyle verilebilmeli. Vergi tahsilatı bile özelleştirilebilmeli. Yapısal reformlar dediğimiz bunlar… Devlet eliyle bir ekonomi artık yok. Devletin fabrikaları mı kaldı? Özel sektöre geçmemiz lazım. Devletin hizmet satın alabilir hale gelmesi lazım. En uç yerden söylüyorum, devlet vergisini de özel sektör eliyle tahakkuk ve tahsil edebilmeli. Bunun önünde engel yok. Daha kaliteli olur mu, verimli hale gelir mi, gelir. Şu anda vergi tahsilatında sorun var anlamında söylemiyorum, hizmetin temini anlamında söylüyorum. Mesala öğretmen atamaları Milli eğitim Bakanlığı'nın problemi olmamalı. Öğretmen alımları valiliklerin yetkisine verilmeli.

BENİM ŞİRKETİMDE 5 BİN LİRAYA RAZI OLMUYOR

En üst dereceden mezun olanlar bile, ‘Ben Ekonomi Bakanlığı'na gireceğim' diyor. Ekonomi Bakanlığı'nda 3 bin liraya razı oluyor. Benim şirketimde 5 bin liraya razı olmuyor. Haksız rekabet yaratanların en önemlilerden biri de devlet olarak biziz. Devlet bu mezunlardan 10 tanesini verimli değerlendiriyor. Kalan 30-40 tanesini bakanlık koridorlarında israf ediyor. Cesur adımlar atmalıyız. Dışardaki iyi uygulamaları daha başarılı hale getirebiliriz.

 

Türkiye Haberleri

Yılbaşında hava nasıl olacak?
Meteoroloji kar yağışını il il açıkladı!
Isparta'da Deprem
Akdeniz'de deprem
Teğmenler İçin Kritik gün belli oldu