Vatandaşın Ucuz Et Yemesi Hayal Oldu

Hükümetin yemde KDV oranını yüzde 8'den 1'e indirme kararı önceki gün yürürlüğe girdi. Ancak yem sanayicileri KDV inmeden fiyatlara yüzde 10 zam yapmış.

Hükümet'in yem ve gübrede KDV oranlarını indirme kararı önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bazı yem üreticilerinin bunu fırsat bilip zam yaptığını kaydederek uyardı. Bu açıklamanın ardından da 'besicler' ile ' yem sanayicileri' karşı karşıya geldi. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, yemde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini öngören düzenlemeden önce yeme yüzde 10 dolayında zam yapıldığını belirterek, KDV'deki düşüşün hiçbir zaman kendilerine yansımadığını söyledi. Tunç, "KDV indirimi daha uygulamaya geçmeden zam yaptılar. Fiyatlarda yüzde 8 indirim beklerken, yüzde 10'a yakın zam geldi. Bu indirimi de hemen iç ettiler. Bu indirim, yem sanayicisini destekledi. Üretici desteklenmek isteniyorsa, doğrudan desteklenmeli" ifadesini kullandı.

YEMİN ÇUVALUNA YÜZDE 10 ZAM

Tunç, yemin 50 kiloluk çuvallarla satıldığını ve çuval fiyatının da zamla 45 TL civarına çıktığını ifade etti.

'KİLOSUNU 22 LİRAYA MAL EDİYORUZ'

Tunç, yemin, girdilerin yüzde 40'ını oluşturduğunu belirterek, "Bu da et maliyetimizi artırıyor. Keşke toptan etin kilosunu 15 TL'ye mal etseydik. Ancak maliyetimiz, 22 TL'yi buluyor. Tavan fiyat da 23.3 TL açıklandı. 45-50 TL'lik fiyatlar bizim dışımızda. Bir hayvanın aylık maliyeti 300 TL'yi buluyor. Günlük masraf da 10 TL" dedi.

YEM SANAYİCİLERİ SAVUNMADA

'Zammın nedeni kepek fiyatları'

Yem Sanayicileri Başkanı Ülkü Karakuş da Bakan Çelik'le görüşerek durumu açıkladıklarını belirterek, "Biz geçen yıl hiç fiyat artışı yapmamıştık. KDV indirimini de besicilere yansıttık. 10 gündür kepek fiyatları yüzde 50 arttı. Küspe fiyatları arttı. Bu da yem maliyetini artırdı. Bu nedenle yüzde 5 civarında zam var. Sektör adına yapılan eleştiriler haksızlıktır. Ucuz hammadde bulsaydık, ucuz satardık" dedi. Karakuş, kepek fiyatındaki artışın nedenlerini de anlatırken, "Kepek, Rusya'dan geliyor. Nehir güzergâhındaki buzlanmadan dolayı gemi hareketleri minimuma indi. Aynı zamanda yem girdileri olan DDGS ve melas gibi ürünlerde KDV hâlâ yüzde 18. Bu nedenle herkes kepeğe yöneldi. Bu da kepek fiyatını tırmandırdı" diye konuştu.

Türkiye Haberleri

Türkiye'nin en zeki 10 ili açıklandı
Büyük İstanbul Depremi için tarih verdi
Meteoroloji'den acil kar uyarısı!
Türklere yasak, Avrupalıya serbest!
Diyanete 4 Bin Personel Alınacak