Uslu:Milli Eğitim,Kallimci'den Özür Dilesin

"Edebiyat Sohbetleri ve İmza Günleri"ni yasaklama gerekçesi YAZ-AR-BİR üyelerini üzdü.

Genel Merkezi Denizli’de bulunan, kısa adı YAZ-AR-BİR olan, Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği Genel Başkanı karikatür sanatçısı-yazar Abdülkadir Uslu tarafından “Denizli’deki edebiyat günleri ve imza günleri yasağı” gerekçesi ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

 

Açıklama şöyle :

 

“Geçtiğimiz günlerde, Denizli’nin tanınmış yazarlarından biri olan, Eğitimci yazar Hasan Kallimci’nin, açıklamaları ile gündeme gelen, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarda yazarlar tarafından yapılan “Edebiyat sohbetleri ve yazara ait kitapların imzalanması” na getirilen yasağın gerekçesi biz Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği mensuplarını tatmin etmemiş ve inandırıcı gelmemiştir. Talihsiz bir gerekçe olarak değerlendirilmiştir.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz imzası ile gelen yasağın basına yansıdığı şeklinden anladığımıza göre sohbet ve imza talebinin reddedilmesinin gerekçesinin; “öğrencilerin dersten uzaklaşması, disiplin sorunu yaratması” olarak belirtilmiştir. Öğrencilerin yazar ile yüz yüze gelmesi, yazarla sohbet etmesi ve yazarın isteyen öğrenciye kitabını imzalaması çocuklarımız üzerinde nasıl bir kötü etki yapar, çocuğu nasıl dersten soğutur, nasıl disiplin suçu işlemeye sevk edebilir?

 

Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı yazarları okullarımıza davet etmiş, okuma kültürünün bu yolla geliştirilmesini amaç edinmişken ve “Türkiye Okuyor” kampanyaları vb. projelerle çocuklarımızın olmayan okuma kültürünü nasıl canlandırırım düşüncesi içindeyken; gençlerimizin kitapla, yazarla buluşmasını sağlamak, çocuklarımızda “okuma alışkanlığı” oluşturmak siz milli eğitim müdürünün esas görevlerinden birisi olması bilincinde olmanız gerekmiyor mu? Yasaklamaktan öte öğrencilerle yazarları buluşturmak, kitapları buluşturmak gayretinde olmanız gerekmez mi?

 

Kaldı ki, yasaklanan yazar, çocuk kitaplarında Denizli’nin yüz akıdır. Çocuk ve gençlere yönelik 120’nin üzerinde eseri vardır. Sadece Denizli’de değil, Ülke genelinde, Balkanlarda ve Asya’da da çok iyi tanınan Denizli’mizin yetiştirdiği ender değerlerden biridir. Öğretmen emeklisidir. 2008 yılından bu yana okullarda yine sizin olurunuz ile sohbet ve aynı kitaplarla imza günü çalışmalarını 7 yıldır sürdüren bir yazar ne oldu da bugün yasaklı oldu? Bu da ayrı bir soru işaretidir.

 

Elbette her kitabın, her yazarın öğrencilerle buluşmasına müsaade edilmesi beklenemez. Ama kriterler net olmalıdır. Ret gerekçesi kitabın içeriğinin uygunsuzluğu, öğrencinin ruhsal gelişimine uygun olmaması, Aile ve toplum yapısına uygun olmaması, öğrencinin yaşına uygun olmaması, Yasal olmayan ticari bir faaliyet olacağı iddiası gibi sağlam gerekçelerle yasak getirseniz size kimse itiraz etmez.

 

Sonuç olarak elbette İl Milli Eğitim Müdürlükleri kitap denetimlerini sürdürecek, “olur” larını ona göre verecektir. Ama alınan kararlar siyasi ya da kişiselmiş düşüncesi oluşturmamalıdır. Biri dışlanıp, diğeri bağra basılmamalıdır.

 

Başvuran yazarın kişisel yapısı, kitaplarının özel durumu ile ilgili nedenlerden dolayı ret edebilirsiniz ama dışlamanın gerekçesi; “Edebiyat günleri ve imza günleri gibi etkinlikler çocuklarımızı ders ortamından uzaklaştırdığı gibi okullarımızda disiplin sorunu da oluşturacaktır” olmamalıdır. Bu gerekçe başvuran yazarla ilgili özele dayalı bir ifadeden öte genel bir ifade içermektedir. Bu gerekçe; hangi yazar , hangi kitapla başvurursa başvursun reddedilecek manasını taşımaktadır.

 

İşte bu nedenle Biz Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği üyeleri olarak bu gerekçenin; “kitaba ve yazara” yapılan bir haksızlık ve saygısızlık olduğunu düşünüyor, sayın milli eğitim müdürünün yazarlardan özür dilemesini beklediğimizi kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.”

Özel Haber Haberleri

GASTROANTALYA’DA DENİZLİ DAMGASI
EHLİYETLERDE O SÜRE UZATILDI
DON KİŞOTLAR ARIYORUZ!
PAÜ'de iktisadi işletme kime çalışıyor ?
Kendi ifadesiyle "Özel Proje" mi Kutluhan ?