Üniversite Öğrencileri İşte Şimdi Yandı!

Hükümet tarafından büyük bir gürültü ile kaldırılan öğrenci harçları, sessiz sedasız bir şekilde üniversitelere yeniden sokuldu. Üniversite öğrencilerinden katkı payı adı altında adeta haraç toplanmaya başladı.

Üniversite Öğrencileri İşte Şimdi Yandı!

Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni yasaya göre, öğrenciler okulun uzaması durumunda veya alttan aldıkları dersler olması halinde, yüzde 400’lere varan zamlarla harç ödeyecek. Birçok üniversitenin 2014-2015 öğretim yılının ikinci döneminden itibaren uygulamaya soktuğu yeni harç sistemi, binlerce liralık faturalarla karşı karşıya kalacak olan öğrencileri kara kara düşündürmeye başladı.


HARÇ DEĞİL HARAÇ

Yıllardır siyaset kürsülerinden ücretsiz eğitim naraları atan Hükümet, bir kez daha geri adım attı. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “harçları kaldırdığını” söyleyen devlet ricali, uygulamaya soktuğu yeni harç sistemi, kaşık ile verdiğini kepçe ile geri alacak. Bin bir zorlukla okumaya çalışan üniversite öğrencilerinin gırtlağına yapışmaya hazırlanan Hükümet, öğrencilerden harç adı altında haraç toplamaya hazırlanıyor.

PARAN YOKSA EĞİTİMDE YOK!

Katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemeyenler hakkında Resmi Gazete’de yayımlanan hükme göre, tabiri caizse “Türkiye’de paran yoksa okuma hakkın da yok” deniliyor. Söz konusu hükümde şu ibareler yer alıyor: “Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri, ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenir. Süresi içerisinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.”

Okulu uzatan öğrenciler dersi 4 kez ve üstünde aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 400 fazlasını ödemek zorunda bırakılıyor.

Katlamalı harç sistemine göre, 4 yıllık öğrenim süresi içerisinde bir öğrencinin herhangi bir dersi üç ve daha fazla sayıda alması durumunda ve 4 yıllık eğitimin uzaması halinde öğrenciden her ders için katlamalı şekilde harç alınmasını öngörülüyor. Harçları kaldırdığı iddiasında olan Hükümetin üniversitelere getirdiği bu yeni uygulama, bağıra bağıra kaldırıldığı söylenen harçların, sessiz sedasız bir şekilde üniversitelere geri sokulmaya çalışıldığını gösteriyor.

"HARÇLARI KALDIRDIK" DENİLDİ AMA...

Temmuz 2012’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen üniversite harçları, aynı yılın ağustos ayındaki Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmüş ve toplantıda harçların kaldırılması yönünde karar alınmıştı. Hükümetin bu kararını bizzat Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç duyurmuştu. Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerini kapsayan yasada ikinci öğretimler yer almamış ve zaten normalin iki katı, üç katı harç ödeyen yüz binlerce öğrenci mağdur edilmişti. Harçların tamamen değil de kısmen kaldırılmış olmasına rağmen hem hükümet tarafından hem de hükümete yakın medya tarafından harçların tamamen kaldırıldığı propagandası yapılmış ve bu yönde bir toplumsal algı oluşturulmuştu.

ÜNİVERSİTELER UYGULAMAYA BAŞLADI

Resmi Gazete de 2014-2015 yılından itibaren uygulanacağı söylenen katlamalı harç sistemini şimdiden birçok üniversite uygulamaya soktu. İstanbul Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi bu üniversitelerden sadece birkaçı. Üniversiteler, katlamalı harç sistemi için öğrencilerin 2012-2013 yılından itibaren gösterdikleri performansı baz alacak.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

2009 ve 2012 yıllarında uygulamaya sokulmaya çalışılan fakat öğrencilerin tepkisi karşısında geri adım atılan katlamalı harç sistemi, Resmi Gazete’de yayınlanan genelge ile resmen uygulamaya sokuldu. Birçok üniversitenin de yeni dönem için katlanmalı harç sistemini uygulayacağını duyurması öğrencileri kara kara düşündürüyor. Zaten zorluklarla okuyan yüz binlerce öğrenci şimdi katlamalı harç sisteminin önlerine çıkaracağı binlerce liralık faturalarla nasıl baş edeceğini düşünüyor. Genelgeye tepkili olan öğrenciler, katlamalı harç sisteminin kaldırılması için yeniden sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

YÜZDE 400'E VARAN HARC BEDELLERİ

Resmi Gazete’de yayınlanan söz konusu genelgeye göre normal öğrenim süresi içerisinde öğrencinin bir dersi birden fazla alması durumunda yüzde 300’lere varan katkı payı öğrenciden tahsil edilecek. Buna göre bir ders 3. kez alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlası, 4. kez alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin  yüzde 100 fazlası, 5 veya üstünde alınıyorsa kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 300  fazlası öğrencilerden katlamalı şekilde alınacak. Genelgedeki harç adı altında öğrencilerden alınacak olan ücretler bununla sınırlı değil.

4 yıllık normal eğitim süresinde mezun olamayan ve öğrenim süresini uzatan öğrenciler için de harç yükü getiriliyor. Okulu uzatan öğrenciler dersi ilk kez aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 100 fazlasını, 2. kez aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 200 fazlasını, 3. kez aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 300 fazlasını, dersi 4 kez ve üstünde aldığında ise kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 400 fazlasını ödemek zorunda bırakılıyor. (Kaynak: Milli Gazete)

Türk Dünyası Haberleri