1948 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğan Ertuğrul Dursun Önkuzu, Ülkücü Hareketin ilk şehitleri arasında gösterilir. Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim görürken karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970 tarihinde ciğerlerine pompa ile hava basılarak vahşi bir biçimde öldürüldü. Cenazesi doğduğu yer olan Zile'de defnedildi. Ülkücü bir genç olan Önkuzu adına pek çok şiir ve türkü yazıldı. Yazar Emine Işınsu, "Sancı" isimli romanı ile Dursun Önkuzu'nun hayatını anlattı. Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan ise şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun "Önkuzu" adındaki şiirini besteleyip şarkı yaptı. 12 Eylül Askeri Darbesi'ni anlatan Lütfü Şehsuvaroğlu'nun kafes isimli kitabından derlenen Kafes filminde Dursun Önkuzu'nun canlandırıldığı sahneler de mevcuttur.
Vahşi Şekilde Katledildi
Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda eğitim alırken işgal altındaki bir okulda komünistler tarafından yakalanarak 3 gün devam eden ve bisiklet pompası ile ciğerlerine hava basılan Dursun Önkuzu, ağır işkencelere uğramasının ardından sonra, 23 Kasım 1970 günü, okulun üçüncü katından aşağıya atılıp şehit edildi.
"Kuzu İmamlar" ailesinden gelmiş olan Ertuğrul Dursun Önkuzu mütavezi bir aileden gelmektedir. Babası "Hacı Abdullah Efendi" sobacılıkla uğraşan biriydi. Annesi "Yeter Önkuzu" ise okur yazarlığı olmamasına rağmen ileri görüşlü, kendisini dini ve milli konularda yetiştirmiş bir hanımefendiydi.