TUZLUCA GÖKKUŞAĞI TEPELERİ

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan ve son zamanlarda artan ünüyle adından sıkça bahsettiren Gökkuşağı Tepeleri, sunduğu renk cümbüşüyle göz kamaştırıyor.

Tuzluca ilçesinin batısındaki tepeler kırmızı, kahverengi, boz ve sarı tonlarının yer aldığı renk cümbüşüyle göz kamaştırıyor.

Dünya'da bir benzerinin de Çin'de olduğu belirtilen ve oluşumu 45 milyon öncesine dayanan Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki  Gökkuşağı Tepeleri göz kamaştırıyor. Gökkuşağı Tepeleri, sosyal medyada yer alan görüntülerinin yanı sıra basına yansıyan haberlerle kazandığı ünü sayesinde bölgenin turizm potansiyeline de katkıda bulunuyor. Türkiye'nin Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırı bölgesinde bulunan renkli ve farklı büyüklükteki tepeler, her mevsim olduğu gibi sonbaharda da ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.

       Eski adı Kulp'tur. Tuzluca, ilin batısında yer almaktadır. Yeryüzü şekilleri bakımında dağlar çoğunluktadır. İlçeye bağlı 81 köy bulunmaktadır.

Türkiye'ye İran, Azerbaycan ve Ermenistan'a bağlanan kara yolu Tuzluca'dan geçer. Yaklaşık 1,254 km²'lik bir alana sahip ilçe, Iğdır ili topraklarının (3,539 km²) yaklaşık %35,4'ünü oluşturmaktadır. Bilinen ilk ismi Kulp olan daha sonradan Tuzluca'ya ismini veren, kaya tuzu madenleridir. Tuz mağaraları 35 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Bu maddenin yıllarca işlenmesinden sonra oluşan tuz mağaralarında astım hastalarına hizmet veren şifa merkezi mevcuttur.

      Tuzluca'nın güneyinde Ağrı ili ile arasında sınır oluşturan dağlık kuşak üzerinde Aslanlı, Kırahtin, Hıdık, Güllük, Yassıbulak, Kızılziyaret, Guh (Çıngıl), Davul, Mirgemir, Barbaro, Sinek yaylası gibi birçok yayla bulunmaktadır. Bütün bu yaylalar yaz mevsimi boyunca yeşil çayırlıkların bulunduğu geniş otlaklardan oluşmaktadır. Açık berrak havası ve su kaynaklarının fazla olduğu Tuzluca Türkiye'nin en zengin florasına ve bakir yaylalarına sahip şirin bir ilçemiz. 556 çeşit çiçeği bünyesinde bulunduran Türkiye'nin yegane ilçesi. Bu kadar zengin flora çeşitliliği dünyanın en nefis balı bu ilçemizde üretiliyor.

      Tuz mağaraları Tuzluca İlçesi'nde bulunmaktadır. 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Türkiye'nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Günlük 60 ton tuz üretme kapasitesine sahip mağaranın içinde yer düzenlemesi, ışıklandırma çalışmaları 15 Haziran 2021'de tamamlanarak Tuz Terapi Merkezi adıyla hizmete açıldı. Sağlık ve sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip Tuz terapisi, zatürre, astım, bronşit, sedef hastalığı, hırıltı, öksürük, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, nezle, KOAH, uyku bozuklukları, depresyon, cilt hastalıkları ve sinüzit hastalığının tedavisi için en etkili yöntemlerden biri olduğu söylenmektedir.

        Tuzluca halk sofrası yöresel yemekleri bir başka damak zevki verir. Tuzluca’da yetişen evelik, evelik aşı, katığ aşı, sarı yağlı kuymağı, muhteşem kaysısı, kaysafa tatlısı bir başka güzel. Tuzluca yöresel ürünleri evelik, kaya tuzu, Ekerek al alması, çırçır turşusu, şeker tedavisinin baş dostu, zirniç, Tuzluca çöl çayı, hurmut, kuş burnu ve marmelat, erişte, lepe, düyü, sarıyağlı beçe şofrası, tendir çöreği, daş köfte, koyun yoğurdu, motal peyniri, sarı yağ, hama ve daha sayamayacağım kadar doğal bitki ve çay çeşitleri Tuzluca ilçemizin vaz geçilmez güzellikleridir.

       Tuzluca ilçemiz çok büyük potansiyele sahip, çalışkan, mert, misafirperver, vatansever ve girişimci insanların olduğu yerdir. Iğdır’ın kurtuluşunda büyük kahramanlık ve direniş gösteren rahmetlik Şamil Ayrım Bey doğduğu yerdir. Tüm Tuzlucalı kardeşlerime selam, sevgi ve hürmetlerimi yolluyorum. Hoşça kalın, dostça kalın.

Rufat Gürel

Özel Haber Haberleri

Memur ve emeklisine %11.54 zam oranı hak mı?"
Mutlu Seneler
O Görevini Kötüye Kullandı Parayı PAÜ Ödedi
PAÜ'DE ''YAPI İŞLERİ'' BÖYLE Mİ DÖNÜYOR ?
Yazarımız Halil Manuş'tan Sarıkamış Şehitlerine Ağıt