Türkmen lider Beyatlı, Bayır-Bucak’ta yaşanan vahşet nedeniyle bölgeden kaçan Türkmenlerden bazılarının, Türkiye’ye ulaşamadan hayatını kaybettiğini söyledi.
Hatay Yayladağı’na göç eden Türkmenlerin dramı vicdanları sızlatmaya devam ediyor. Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı, Yayladağı’ndaki Türkmenler ve Irak Türkmenleriyle ilgili Yeniçağ’a açıklamalarda bulundu. Beyatlı, “Göçmenlerin köylerden buraya o uzun yolu kat etmeleri kolay değil. Hele bu kış mevsiminde çok ciddi sıkıntılar çekerek geldiler. Birkaç yaşlı göçmenin Suriye tarafında Türkiye’ye ulaşamadan öldüğü bilgisini aldık, birkaç kişinin de soğuktan dolayı öldüğünü öğrendik” diye konuştu. Bayır-Bucak bölgesinden göçen Türkmenlerin göç yolunda ciddi sıkıntılar çektiğini dile getiren Beyatlı şunları kaydetti: “Yayladağı’nda 2 büyük kamp var. Bu kampların yanında yedek boş bir kamp vardı. Şimdi o yedek kampa da 3 binin üzerinde göçmen Türkmen ve Arap geldi. Türkmenlere sağlık alanında yardımlar yapılıyor. Sınırdan alınırken gerçekten çok zor durumdaydılar. Şimdi çocuklar, yaşlılar, kadınlar özellikle kronik hastalar göç yolunda çok ciddi sıkıntılar çekmektedir. 2 bin 700 civarında göçmen geldi. Şimdilik Yayladağı’ndalar ama Kilis’e de gönderilecekler.”
Barzani’nin hendekleri
Irak Türkmenlerinin de Suriye Türkmenlerinden farklı olmadığını anlatan Beyatlı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin 440 kilometrelik hendekleri tamamladığını söyledi. Beyatlı, Barzani’nin hendeklerinin her geçen gün Türkmenleri daha da endişelendirdiğine ve hendeklerle hedeflenenin gelecekteki Kürdistan sınırının çizilmesi olduğuna dikkat çekti. Beyatlı sözlerine şöyle devam etti: “Irak meselesi çok tehlikeli hal aldı. Irak’ın kuzey batısından yani Sincar’dan başlayarak Musul’un sınırlarında, Kerkük’ü de içine alacak şekilde Tuzhurmatu ve Bağdat’ın doğusuna kadar 440 kilometrelik hendek kazıldı. Bu hendek adeta ileride çizecekleri Kürdistan sınırlarını belirleme yönünde bir çalışmadır. Kerkük’ü de Kürdistan sınırları içine dahil etmeleri Türkmenleri ciddi endişelendiriyor ve hassasiyet yaratıyor. Barzani bu hendekleri IŞİD’e karşı kazdıklarını savunuyor. Hâlbuki şu anda çizdikleri sınırın yüzde 70’inde, karşıda IŞİD yok. Ama bu hendekle ileriye dönük egemenlik bölgesi çizmek istemeleri açıktır.”YENİÇAĞ