Kazı Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman Tripolis Kazı çalışmaları ile alakalı, PAÜ ve Denizli Müzesiyle ortak bir çalışmayla evvela 2012’de başlamış olan Tripolis Antik Kent’indeki kazı çalışmalarının, 2015’den beri Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi’nin ortak çalışması şeklinde devam ettiğini belirtti.
6 ay restorasyon için 6 ayda kazı çalışmaları için senede 12 ay aralıksız çalışıldığını belirten Duman, bu tür kazı çalışmalarının maddi ve zaman kaygısı gözetmeksizin 350-400 sene içerisinde biteceğini, PAÜ ve diğer üniversite öğrencilerinin yazın stajlarını yaptığı Tripolis Antik Kenti’nin, aynı zamanda öğrencilerin bilimsel çalışmalara da katılımda bulundukları bir uygulama alanı olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Duman, ekibin 6 senelik kazı çalışmaların başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi ve ilçe belediyelerin oldukça büyük desteklerinin olduğunu, Vali Hasan Karahan ve Rektör Hüseyin Bağ’ın kazı çalışmalarına vermiş olduğu desteğin ve katkıların çalışmaların daha hızlı ilerleme kaydettiğini ifade etti ve Tripolis Antik Kenti’nde yaptıkları kazı çalışmaları çerçevesinde geçirdikleri 6 senelik süreçte, şehrin ortalama 2,5 km2’lik bir alana sahip olduğunu ve kendilerinin bunun yalnızca %5’lik bir dilimi içerisinde kazı ve restorasyon çalışmaları yürüterek, inceleme altına aldıklarını kaydetti.
Türkiye’nin İlk Arkeoloji Enstitüsü: Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü
Doç. Dr. Duman, Denizli’nin antik kentler bakımından zengin bir yer olmasından ötürü bu bölgede kurulmuş olan Türkiye’nin ilk Arkeoloji Enstitüsü olan Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nde, lisans eğitiminden sonra da yüksek lisans ve doktora çalışmalarının sürdürüldüğünü ve bu alanda bilim insanlarının yetiştirildiği bir enstitü olduğunu vurgulayarak gelecekte hem Denizli için hem de Anadolu arkeolojisi için mühim bir hale döneceğini söyledi.