BM Genel Kurulu, 1987’de alınmış olan karar ile uyuşturucusuz temiz bir toplum amacına ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini kuvvetlendirme ile alakalı kararlığını vurgulamak için 26 Haziran tarihi “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirlendi.
Her sene Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin 26 Haziran’da yayınlamış olduğu rapora göre 2016’dan itibaren tüm dünyada madde bağımlılarının sayısı 29 milyonu geçti. Raporda bunun yanından ortalama 12 milyon damar içi madde kullanan kişinin 6 milyonunun Hepatit C virüsü taşıdığı dikkatleri çekiyor.
2017 Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre Avrupa Birliği’nde 2015 yılında tahminlere göre 1,5 milyon uyuşturucuyla bağlantılı suç rapor edildi. Bunların pek çoğu da esrar kullanımı veya bulundurulması ile alakalı.
T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2017 Türkiye Uyuşturucu Raporu açıklamasına göre; ülke çapında 20162da toplamda 81.222 uyuşturucu olayı gerçekleşti.
Çığ Gibi Büyüyor
Verilere göre uyuşturucu kullanımı ve yasadışı ticareti tüm dünyada ve Türkiye'de çığ gibi büyüyen bir problem. Bu sorun ile mücadelede başta sağlık çalışanları olmak üzere üniversitemizin Psikiyatri Anabilim Dalı AMATEM kliniğinde mücadeleler sürmekte.18 yaş ve üzeri hastalara hizmet sunan klinikte alkol ve madde kullanım bozuklukları ilaç tedavilerine ek olarak bireysel ve grup psikoterapileri, psikodrama, gibi rehabilitasyona yönelik etkinlikler (kermes, sinema, kahvaltı, spor müsabakaları vs…) yapılmakta.
Bağımlılık tedavisinin zor bir süreç olduğunu ifade eden Uğurlu , bu yolculukta PAÜ Psikiyatri ailesi olarak hasta ve hasta yakınlarının her daim yanında olduklarını bildirdi ve erken tedavinin öneminden bahsetti