Tüm Türkiye'de Satışı Yapılacak

Çameli'de Canlı Tohum Bankası İle GDO'su İle Oynanmamış Sebze Ve Meyve Üretimi Yapılacak

Denizli'nin Çameli İlçesi'nde Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda oluşturulacak "Canlı Tohum Bankası" projesiyle üretime geçilecek. Üretim sonucunda GDO'su ile oynanmamış sebze, meyve üretilerek önce Çameli ve Denizli ardından tüm Türkiye'ye satış yapılacak.

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Belediye Meclisi'ne taşıdığı projeyi hayata geçiriyor. Belediye Meclisi'nde alınan karar gereği ilçede ve tüm Türkiye'de bulunan GDO'su ile oynanmamış bütün ürünlerin tohumları temin edilecek. Çameli Üreten Kadınlar ve Ziraat Odası ile birlikte hareket edilerek toplanacak tohumlar bir banka oluşturulacak. Bu bankadan bütün ürünlerden sebze ve meyveler üretilecek ve halka dağıtılacak. Daha sonra hedef büyütülerek projenin pazarlama boyutuna geçilerek tüm Türkiye'ye ürün satılacak.

KARAKILÇIK BUĞDAYINDAN UN ÜRETİP SATACAĞIZ

 Belediye Başkanı Arslan Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda tohumların toplanmaya başlandığını söyledi. Çameli İlçesi'nin tarım açısından zengin bir bölge olduğuna dikkat çeken başkan Arslan, "Karakılçık buğdayın anası karakılçıktır. Anadolu'da kullandığımız buğdaydır. Bu sene tohum temin edeceğiz. Gelecek yıl çiftçilerimize dağıtacağız. Bu buğdayın ununu üreteceğiz ve önce bölgemizde daha sonra da büyüyerek tüm Türkiye'de satışını yapacağız" dedi.

 Çameli Ziraat Odası ve Üreten Kadınlar Derneği bu işe el attığını belirten başkan Arslan, tohumların toplanmaya başlandığını dile getirdi. Özellikle bu işlerde tecrübeli olan Üreten Kadınlar Derneği'nde de faal  olarak görev alan Ayşe Bakırtaş'ın 30'a yakın tohumu bulduğunu ifade etti.

ŞUANA KADAR 30 ÇEŞİT TOHUM TOPLADI

 Çameli Belediyesi 'nin başlatmış olduğu GDO'su ile oynanmamış yerli tohum bankası için harekete geçen Çamelili Ayşe Bakırtaş şuana kadar 30 çeşit tohum buldu.

Belediye Başkanı Arslan'ın projeyi başlatmasından sonra şuana kadar 30 civarında tohum topladığını dile getiren Bakırtaş, "Tohumları daha çok akrabalardan topladım. Biriktirmişler atmamışlar. Sosyal Medya gruplarında paylaştım. Duyanlar gönderecek. Geniş ve sağlıklı bir tohum projesi olacak İnşaallah. Herkesten destek bekliyorum. Çünkü amacımız GDO'su ile oynanmamış yararlı sebze ve meyve üretmektir. Bunu destek beklediğimiz herkes için yapıyoruz. Dolayısıyla herkes için yaptığımız bu projeye destek bekliyorum. Haberi olanlar mutlaka olmayanlara söylesin.  Herkes bilgi sahibi olsun ve bu projede ne kadar çok başarılı olursak tüm insanlar sağlıklı olacak inşaallah" diye konuştu.

    

 Bu projeyi ülke halkı için yapacaklarını dile getiren Bakırtaş, "Salatalık çeşitleri, domates,  yerel mısır, nohut, yerel fasulye, bakla, bezelye, maydanoz, patates, sarımsak, kara kırçık buğday, yerli mercimek, ıspanak, börülce çeşitleri, kabak çeşitleri, çörek otu, yerli salatalık, yerli acur, kavun çeşitleri, karpuz tohumlarını bulabildik. GDO'su ile oynanmamış yerli tohumları vatandaşlarımızdan bekliyoruz" şeklinde konuştu.

KOZALAK REÇELİ İLE TÜRKİYE'NİN GÖNLÜNDE TAHT KURDU

Denizli’nin Çameli ilçesinde Astım ve Romatizma hastalığına şifa bulmak için 3 yıl önce yaptığı kozalak reçeli hastalığına iyi gelince yakın çevresine de dağıtan ev hanımı Ayşe Bakırtaş yaptığı ürünler ile Türkiye’nin gönlünde taht kurdu.Yeni projeyede destek beklediğini dile getiren Bakırtaş, "Dedelerimizden ve  ninelerimizden bizlere miras kalan tekrar üreyebilen, kısır olmayan, genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumlar toplayarak  ilçe tarımına destek vermek istiyoruz, topladığımız tohumları ziraat odası ve belediyeye vereceğiz."

İlçe Haberleri Haberleri

MHP'li vekil ateş püskürdü
Başkan Pütün Beyağaç'a Fabrika Kuruyor
Denizli Büyükşehir’den her ay deneme sınavı
600 milletvekilin 400'ü obez!
“TARIM BAKANI KENDİ SÖYLEDİĞİNE BİLE İNANMIYOR”