İstihdam oranının en yüksek olduğu eğitim düzeyi ise %70,7 ile yüksekokul veya fakülte mezunları iken, bunu %58,1 ile meslek lisesi mezunları izledi.
Eğitim duruma göre işsizlik oranında, okuma-yazma bilmeyenler haricinde önemli bir farklılık gözlenmezken, istihdam oranında farklılık dikkati çekmektedir. Hem işsizlik oranı, hem de istihdam oranı, okuma yazma bilmeyenlerde en düşük düzeydedir. Okuryazar olmayanların işsizlik oranı %6,3 iken, istihdam oranı %17,9’dur. Bu durum temel olarak okur-yazar olmayan kadınların işgücü piyasasında yer almamasından kaynaklanmakta olup, erkeklerde en yüksek işsizlik oranı okur-yazar olmayanlarda gözlenmişti
Gazetecilik ve enformasyon istihdamda en düşük, işsizlikte ise en yüksek alan
Türkiye genelinde yüksekokul veya fakülte mezunlarında istihdam oranı %70,7 iken, işsizlik oranı 10,6 oldu.
Yüksekokul veya fakülte mezunları FOET 1999’a (Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması) göre istihdam ve işsizlik oranları incelendiğinde, “Gazetecilik ve enformasyon”un %50,6 ile istihdam oranının en düşük, %29,1 ile de işsizlik oranının en yüksek gerçekleştiği alan olduğu görüldü.
Sağlık alanından mezun olanlarda istihdam olanağı daha fazla
İstihdam oranının en yüksek olduğu alanlar ise %83,1 ile “Sağlık”, %83 ile “Veterinerlik” ve %79,4 ile “Güvenlik hizmetleri” oldu. İstihdam oranı en düşük olan “Gazetecilik ve enformasyon” alanını, %61,7 ile “Sanat” ve %62,8 ile “Sosyal ve kişisel hizmetler” izledi.
Diğer taraftan, işsizlik oranı en yüksek olan, “Gazetecilik ve enformasyon” alanını, %16,6 ile “Bilgisayar”, ve %16,3 ile “Sanat” izledi. İşsizlik oranı en düşük alanlar ise %2,5 ile “Güvenlik hizmetleri”, %3,2 ile “Sağlık” ve %7,2 ile “Beşeri bilimler” oldu.