Kanun ile beraber hız sınırlarında "yüzde 10-30" ve "yüzde 30 üzeri" biçiminde uygulanan 2 kademeli yaptırıma "yüzde 50'den fazlası" biçiminde bir yenisi daha ilave edildi. Yeni düzenlemeyle hız sınırını yüzde 10 ila 30 aşmış olan sürücülere 235 TL, yüzde 30 ile 50 aşanlara 488 TL, yüzde 50'den fazla aşmış olan sürücülereyse 1002 TL idari para cezası uygulanacak.
TRAFİKTE "SPİN" VE "DRİFT"E 5 BİN 10 TL CEZA
Halk arasında "spin" ya da "drift" diye de bilinen; el freninin çekilmesi veya başka yöntemler ile aracın ani bir şekilde yönünün değişmesi ya da kendi etrafında döndürülmesi hareketinin cezası 5 bin 10 TL oldu. Ayrıca sürücünün ehliyetine de 60 gün el konulacak.
USULSÜZ ÇAKAR LAMBA KULLANANLARA BİN 2 LİRA CEZA
Kanun çerçevesinde çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta tespit edilen araçların dışında kullanılamayacak. Kullananlara 1022 TL cezası uygulanacak. Bahsi geçen aracı kullanan sürücü aracın sahibi değilse ayrıca tescil plakası da ceza yiyecek. Bir sene içerisinde 3 kez ihlal durumundaysa araçlar 15 gün trafikten men edilecek.
ABARTI EGZOZ KULLANANLARA BİN 2 LİRA CEZA
Düzenleme ile abartı egzoz kullananlara cezai yaptırım getirilecek. Araçların egzozunda yapılmış olan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda 1002 TL idari para cezası uygulanacak.
DİĞER DEĞİŞİKLİKLER
Muayenesi olmayan araçların trafikte kullanımına engel olmak için 108 TL olarak uygulanan idari para cezası 235 liraya çıktı.
Kamyon ve tırlarda emniyet şerit ihlali durumunda 488 TL idari para cezası, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak biçimde arka arkaya şerit değiştirme veya ters yönde araç sürme gibi ihlaller içinse 1002 TL idari para cezası getirilecek.
Sol şeridi devamlı işgal eden kamyon ve çekici sürücülerine de 1002 TL idari para cezası kesilecek.