1.5 Milyon Kişinin Bir Araya Geldiği Paris'teki Yürüyüşe Katılmayan Ülke
Terörü lanetlemek için tam 1.5 milyon kişi kol kola yürüdü. Fas ise, karikatürlere tepki olarak yürüyüşe katılmadı.
Fransa'da 17 can alan terör eylemlerine, dünya halkları sokağa dökülerek karşılık verdi. Paris, Avrupa tarihinin en büyük yürüyüşlerinden birine sahne oldu. Başbakan Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu 50 kadar ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının kol kola başlattığı yürüyüşe katılım, beklenenin çok üzerindeydi.
Fas ise, "Hz. Muhammed ve dine hakaret içerikli karikatürlerin taşınmasından dolayı" Paris'teki gösterilere katılmadıklarını açıkladı.
Paris'te terörü lanetlemek için yürüyen 1.5 milyon kişiye New York'tan Ramallah'a, İstanbul'dan Sidney'e, Kudüs'ten Stockholm'e tüm dünya eşlik etti.
Davutoğlu Paris'te Konuştu: Tehdit Büyük
Fransa'nın başkenti Paris'te 1.5 milyon insan, Charlie Hebdo katliamıyla başlayan ve 17 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarını, Cumhuriyet Yürüyüşü'yle protesto etti. Dünyanın her tarafından gelenlerle Avrupa'nın en yüksek katılımlı eylemlerinden biri olan yürüyüşe, 50'ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanı katıldı.
SABAH SAATLERİNDEN İTİBAREN TAMAMEN DOLAN REPUBLİQUE (CUMHURİYET) MEYDANI'NDAN BAŞLAYAN YÜRÜYÜŞ ŞÖYLE GERÇEKLEŞTİ:
* Cumhuriyet Yürüyüşü, yerel saat ile 15.25'te başladı.
* Fransız Haber Ajansı Afp'ye göre Paris'teki yürüyüşte 1.5 milyon kişi vardı. Fransa genelinde terör karşıtı gösterilere katılanların sayısı 3.7 milyonu aştı.
* Farklı ülkelerden çok sayıda gazetecinin izlediği yürüyüş, birçok ülkede de canlı yayınlandı.
MEYDAN TURİSTLERİN DE AKININA UĞRADI
* Cumhuriyet Meydanı, Fransızların dışında turistlerin de akınına uğradı. Fransız bayrağı ile birlikte Türk bayrağının da aralarında bulunduğu pek çok ülke bayrağı yürüyüşe katılanlar tarafından meydanda dalgalandırıldı. Taşınan döviz ve pankartlarda saldırılar kınanırken, ifade ve düşünce özgürlüğünün taviz verilmeden savunulması istendi.
Paris'te Dikkat Çeken Öcalan Posteri, PKK ve Türk Bayrağı
* Fransız polisinin izinleri kaldırıldı. Güvenlik önlemleri için 5 binden fazla polis ve askerin görev yaptığı bildirildi. Paris Emniyet Müdürlüğü, yürüyüş güzargahındaki bazı binalara da Keskin Nişancı polisler yerleştirdi. Polis helikopterleri ise alanı havadan kontrol etti.
ULAŞIM ÜCRETSİZDİ
* İzdiham yaşanmaması için Cumhuriyet ve Nation (Ulus) meydanları arasında 3 kilometrelik iki ayrı parkur belirlendi. Valilik, gösterinin gerçekleşeceği parkurlar etrafındaki metro istasyonlarını ve bu bölgedeki toplu taşıma seferlerini askıya aldı. Gösteriye katılımın artırılması için yakın bölgelerdeki toplu taşıma araçları ise ücretsiz çalıştı.
MÜFTÜ DE İMAM DA ORADAYDI
* "Hepimiz Charlie'yiz" pankartının arkasındaki grubun en önünde, tekerlekli sandalyesiyle yürüyüşe katılan Paris Büyük Camisi Müftüsü Dalil Boubakeur yer aldı. Yürüyüşe, Charlie Hebdo dergisi yakınlardaki Drancy Camisi'nin İmamı Hassen Chalghoumi de katıldı. İmam Chalghoumi saldırı sonrasında derginin önünde polisle görüşmüş, "Fazlasıyla sinirliyim. Bunlar suçlular, barbarlar. Ruhlarını şeytana satmışlar. Bu İslam değil ve umarım Fransa bu olayın sonunda birleşir" demişti.
TÜRKLERDEN DE YOĞUN KATILIM
* Yürüyüşe Fransa'da yaşayan Türklerden de yoğun katılım oldu. Türk kortejinin başında bulunan Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, böyle bir günde Türkiye'nin Fransa'ya desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Külünk, Fransa'nın acısını ancak Türkiye gibi teröre vatandaşlarını kurban veren bir ülkenin anlayabileceğini belirtti. Türkiye vatandaşlarının sahipsiz olmadığının altını çizen Külünk, Fransız hükümetine de yaşanacak olası İslamofobik ve ırkçı saldırılarla ilgili önlem alması çağrısında bulundu.
DÜNYA DA DESTEK VERDİ
* Paris'teki yürüyüş yapılırken dünyanın çeşitli kentlerinde de destek gösterileri gerçekleştirildi. New York'tan Sidney'e, Kudüs'ten Ramallah'a, Stockholm'den Madrid'e kadar her yerde insanlar, "Je Suis Charlie" pankartıyla yürüdü.
* Dev yürüyüşe Charlie Hebdo çalışanları ve yakınlarını kaybedenler başlarında isimler yazılı beyaz bantlarla katıldı.
* Göstericiler, Özgürlük Tanrıçası'nı simgeleyen Fransa'nın ulusal sembolü "Marriane"ı yaralı halde betimleyen bir kuklayı taşıdı.
* Fransa'da giderek güçlenen Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) yürüyüşten dışlanınca Beaucaire kentinde alternatif bir protesto gösterisi düzenledi.
FAS, KARİKATÜRLER YÜZÜNDEN KATILMADI
* Fas, "Hz. Muhammed ve dine hakaret içerikli karikatürlerin taşınmasından dolayı" Paris'teki gösterilere katılmadıklarını açıkladı.
BEYOĞLU'NDA GERGİNLİK
İstanbul, Ankara ve İzmir'de eylemler düzenlendi. İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda toplanan 50 kişilik grup "Hepimiz Charlie'yiz" yazılı pankartın arkasında Fransız Konsolosluğu'na yürüdü. Gruba tepki gösteren 2 kişi polis tarafından uzaklaştırıldı. 2 protestocu polis aracına bindirilirken de "Müslüman kanları dökülüyor, siz hâlâ burada konuşuyorsunuz" diye bağırdı.
Fransız Konsolosluğu önündeki bir kişi ise "Fransa'da 12 kişi öldü diye mi yapıyorsunuz bunları" dedi. Polis 3 kişinin de kimliğini açıklamadı.
Ankaralılar ise saldırıları protesto için Güvenpark'ta bir araya geldi. Yaklaşık 200 kişi 'Je Suis Charlie', 'Charlie Hebdo Katliamı'nı lanetliyoruz' yazılı pankartlar taşıdı. İzmir'de de "Birleşik Haziran Hareketi" üyesi bir grup, Fransa'nın İzmir konsolosluğu önüne gelerek saygı duruşunda bulundu.