- Denizli Milletvekili Ün; “Gerekli tedbirler alınmazsa felaketlerin bedeli ağır olacaktır”
- “Yerleşim merkezlerimiz acilen gözden geçirilmesi gereklidir”
Denizli’nin turizm bölgesinde ve farklı mahallelerde yaşanan sel felaketinde ağaçları devirip sürükleyen sular bölgede maddi hasara neden olmuştu. Gelecek Partisi Kurucusu Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, selde zarar gören mahallelerde incelemelerde bulunarak, “Başka şehirlerimizi de etkisi altına alan sel felaketlerinin etkisini azaltmak için yerel yöneticilerin vakit kaybetmeden alması gereken tedbirler var. Kendini çaresiz hisseden ailelerimize umut olmak zorundayız” dedi.
Denizli'de geçtiğimiz haftalarda yaşanan yoğun yağışlar sonucunda dereler taştı ve Pamukkale ilçesinin turistik bölgelerinden Karahayıt, Akköy ve Uzunpınar Mahalleleri maddi hasarla karşı karşıya kaldı. Bölgedeki vatandaşlar selden dolayı zor durumda kaldı. Maddi hasarın boyutunu yerinde incelemek amacıyla bölgeye gelen Gelecek Partisi Kurucusu Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, hasar gören vatandaşlarla birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinleyen Ün, oluşan hasarın en kısa sürede giderilmesi için yetkililerle görüşeceğini bildirdi. Taşkınlar nedeniyle ev ve iş yerlerinde maddi hasarlar meydana gelmişti. Birçok kişi eşyalarını kaybederken, bazı iş yerleri de kullanılamaz hale geldi. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, yaşanan taşkın felaketinin ardından vatandaşların yanında olduğunu ve gereken tüm çabaları göstereceklerini söyledi. Denizli'nin önemli bölgelerini etkileyen selde harekete geçilerek sorunların çözüme kavuşturulması bekleniyor.
“Gerekli tedbirler alınmazsa felaketlerin bedeli ağır olacaktır”
Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Denizli’mizin geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız selden etkilenen Akköy, Karahayıt, Uzunpınar bölgelerini ziyaret ettik. Hayvanları telef olan, işyerleri yok olan, evleri ağır hasar alan vatandaşlarımızın zararları tazmin edilemiyor. Afet bölgesi ilan edilmediği için yapılan sınırlı yardımlar kayıpların telafisinde sözü edilmeyecek kadar az. Vatandaşlarımız için doğal afetlerin bedeli gün geçtikçe ağırlaşıyor. Kendini çaresiz hisseden ailelerimize umut olmak zorundayız. Bu yük hepimizin. İklim değişikliği-küresel ısınma etkisiyle yaşanılması kaçınılmaz olan sel felaketlerine bölgesel açıdan sebep olan havza ve dere yataklarını yerinde inceledik. Gerekli tedbirler alınmazsa yarın yaşanması muhtemel felaketlerin bedeli ağır olacaktır. Bugün başka şehirlerimizi de etkisi altına alan sel felaketlerinin etkisini azaltmak için yerel yöneticilerin, su kanalizasyon işleri genel müdürlükleri, DSİ (Devlet Su İşleri) ve Orman bölge müdürlüklerinin vakit kaybetmeden alması gereken tedbirler var” diye konuştu.
“Yerleşim merkezlerimiz acilen gözden geçirilmesi gereklidir”
Milletvekili Ün, “Yerleşim merkezlerimiz için yapılması gereken taşkın önleme projelerinin nüfus yoğunluğuna bağlı, bilimsel olarak öngörülen tekrar etme ihtimali olan yağışlara göre acilen gözden geçirilmesi, yok ise yapılması gereklidir. Bu kapsamda selin yerleşim yerlerine ulaşmadan taşıdığı su, çamur, ağaç parçalarını hatta ağaç gövdelerini toplayacak yağış toplama bentleri ve kuşaklama
kanalları yapılmasıdır. Dere yataklarının acil ıslahı. Dere yataklarının doldurulmasının, dere yataklarında yapılaşmanın önüne geçilmesi, sürekli kontrol edilmesi. Orman bölge müdürlükleri ormanları düzenleme gençleştirme için ‘sıfır kesim’ adıyla tüm alandaki ağaçları kesmekte ve yerine düzenli şekilde yeni fidan dikmektedir. Bu durumda yeni fidanlar ağaç olana kadar yağan yağmurun büyük kısmı akışa geçmekte ve alandaki çamur, bitki atıklarını derelere taşımaktadır. Sıfır kesim yerine 20 metre aralıklarla ağaç kesimi yapılarak ağaçlandırma yapılmalıdır. Yanan veya kesim yapılan bölgelere hızlıca ağaçlandırma yapılması önemlidir. Mecburi kesilen ağaçların tomruklarının bekletilmeden uzaklaştırılması lazım. Suyun geçtiği güzergahta bulunan yolların altındaki köprü-kanalların yeterli genişlikte ve tıkanmaya neden olmayacak şekilde inşa edilmesi. Projesiz, kontrolsüz su geçişlerinin yapımına izin verilmemesi gereklidir” şeklinde konuştu.