Avrasya Sirki, “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatlar gösterileri ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. TC Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Avrasya Sirki bünyesinde gösterilerini sürdüren geleneksel Türk ip canbazlığı sanatının yaşayan efsanevi ismi Dr.Özdemir Turan, 51 yıllık sanat yaşamı süresince kendisine yön veren ustalarının gösterilerinden seçkiler sunarak onların hünerlerini ip üstünde canlı bir performans olarak seyircileri ile paylaşıyor.
Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın açıklamasında “Eski Anadolu uygarlıklarından ve Osmanlı dönemi halk şenliklerinden geleneksel gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. Bu seyirlik sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Avrasya Sirki öncelikli olarak ip canbazlığı gibi, özünde bize ait olan ve dünyaya bu topraklardan yayılan “Somut Olmayan Kültürel Miras” kapsamındaki seyirlik sanatlarımızı yeniden canlandırmak ve bu önemli mirasın ülkemizde yeni kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla turneler düzenleyerek modern toplumdageçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” ifadesine yer verdi.
SİRK SANATLARI ANADOLU’NUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR
Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın; “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni antik Anadolu uygarlıklarıdır” ifadelerini kullandı. Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm Tavas halkını gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, Biz sirk sanatlarına her zaman gerekli önemi veren Tavas halkına ve katkılarından dolayı Tavas Belediye Başkanımız Sn. Turhan Veli Akyol'a, bizi Tavas’a davet ederek bu güzel buluşmaya vesile olan Tavas Belediyesi yönetimine çok teşekkür ediyoruz” dedi. Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, eski zamanlarda olduğu gibi, şehri sirkle şenlendirmek istediklerini belirtti. Giriş biletleri Bağlar Mesireliğine kurulan gösteri çadırı girişinden sadece 5 TL karşılığında temin edilebilecek.