Eski Yugoslavya’da iç savaş sırasında Sırplar, kasabada 8 binden fazla Boşnak Müslümanı katlettiler. Srebrenitsa’da meydana gelenler, “2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliam” şeklinde tanımlanmakta.
Yugoslavya’nın çökmesinden sonra 1992’de Sırpların Bosna’da başlatmış oldukları soykırım ile doğuya doğru hızla ilerledi ve nüfusunun yüzde 75’i Müslümanlardan oluşan 36 bin nüfuslu Srebrenitsa’yı ele geçirdiler. Birkaç ay sonra Boşnaklar bu kasabayı geri aldı.
Kıtlık Baş Gösterdi
Srebrenitsa ve Zepa, Sırpların elindeki bölgenin epey içlerinde, düşman birliklerince kuşatılmış olan bölgeler haline geldi. Civardaki bölgelerden kaçan Boşnakların göçü sonucunda Srebrenitsa’nın nüfusu 60 bine çıktı. Su, gıda ve tıbbi malzemelerle ilgili kıtlık çıktı.
BM Barış Gücü, bu bölgelere asker gönderdi ve Sırp saldırıları durdurdu. Fakat Srebrenitsa etrafındaki Sırp kuşatması sürdü ve devam eden 2 yıl içerisinde çok az sayıda insani yardım konvoyunun kasabaya girmesine izin verildi. Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Güçlerince koruma gerekçesi ile toplanmıştı. Bu şekilde Boşnaklar güçsüz bırakıldılar ve Mladiç'ten önce açlık pek çok Boşnak yurttaşın yaşamını yitirmesine sebep oldu.
Başvuru Kabul Edilmedi
Sırplar kasabayı ele geçirmek amacı ile “Krivaya 95” operasyonunu başlattılar. Srebrenitsa’yı kuşatmış olan Sırplar, BM barış gücündeki Hollanda askerlerine saldırdı ve 30 kadar Hollanda askerini rehin aldılar. Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa’ya olan saldırılarını sıkılaştırdıkları için Müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yapmış oldukları başvuru, sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından kabul edilmedi.
Sırp ordusu kasabaya bombardımanın tekrar başlayacağı ve rehin Hollanda askerlerini öldüreceğini belirtti. Hollanda güçleri Sırplara, sabaha kadar geri çekilmezlerse Nato’nun hava saldırısı yapacağı tehdidini ettiler. 11 Temmuz 1995’te Nato savaş uçakları Srebrenitsa civarındaki Sırp tanklarını bombaladı. BM sadece 2 F16’yı kent üzerinde bir uçuş yaptırmak ile yetindi.
Hollandalı askerlerse bir gece yarısında Bosna’daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden almış oldukları emir doğrultusunda şehri boşalttılar. Esir alınmış olan BM askerlerine karşılık olarak kamptakiler Mladiç'e verildi.
Tam 10.000 kişiyi esir almış olan askeri grup Mladiç’in emri ile esirleri öldürmeye başladılar. 5 gün devam eden katliamda 8372 kişi öldürüldü. Bu ölülerden 3 bininin cesedi hâlâ bulunamadı.