8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nde Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi’nde tedavi gören hastalar için etkinlik yapıldı. Etkinliğe Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcıları Uz. Dr. Fatma Aydeniz Ozansoy ve Ahmet Alper Tatcı, Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mehmet Erkaleli ve Denizli Talasemi Derneği Başkanı Turgay Besim katılımda bulundu. Ziyaret sırasında serviste tedavisi süren hastalara geçmiş olsun dilekleri iletildi ve hastalar ile beraber pasta kesildi.
Merkez ziyareti esnasında Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi olan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uz. Dr. Selin Güler Talasemi merkezi ile alakalı bilgi verdi. Güler talasemi yani Akdeniz anemisinin kalıtsal geçiş gösteren engellenebilir bir kansızlık hastalığı olduğunu genelde bir yaşından önce solukluk, dalak büyüklüğü ve gelişme geriliğiyle kendisini gösterdiğini ifade etti.
EVLİLİĞE MANİ DEĞİL
Güler; Talasemi taşıyıcılarının sağlıklı görünen, hasta olmayan ama hastalığı taşıyan ve çocuklarına geçirebilme olasılığı olan kişiler olduğunu, hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın her ikisinin de taşıyıcı olması gerektiğini, taşıyıcılığın evlenmeye engel olmadığını, ama iki taşıyıcının evlenmesi durumunda hamileliğin ilk aylarında doğum öncesinde tanı yapılabileğini, genetik bilimindeki gelişmelerin; tüp bebek yöntemleri ile geliştirilen embriyolarda genetik incelemeler yapılmasına olanak tanıdığını, embriyoda genetik tanı diye de bilinen Preimplantasyon Genetik Tanı ismi verilen yöntem ile hastalık saptanmayan embriyolar, anneye transfer edilip, taşıyıcı çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olmasının sağlanabileceği, hasta olanlardaysa ağır kansızlık olduğu, anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılıp kesin tanının konduğunu dile getirdi.